Последни новини
Home / Законът / Цачева на среща със синдиката на затворите: Ще питам има ли пари за вас

Цачева на среща със синдиката на затворите: Ще питам има ли пари за вас

Defakto.bg

На първата си среща със Синдиката на служителите на затворите правосъдният министър Цецка Цачева обеща да пита дали в бюджета има пари за увеличаване на възнагражденията им. Това става ясно от съобщение на МП.

Служителите на затворите отдавна настояват статутът им да се приравни на този на работещите в МВР. И все не се случва. Но обичайно на надзиратели и съдебна охрана се обещава да се търсят възможности за това. Така е направила и Цецка Цачева днес. Не били обсъждани исканията на синдиката на служителите на МВР за 20 % увеличение на възнагражденията при тях (а обикновено синдикатът на затворите ги подкрепя).

Ето съобщението на Министерството на правосъдието:

„Министерството на правосъдието се ангажира да води последователна политика, за унифициране на статута на работещите в системата на местата за лишаване от свобода с този на служителите на МВР. В тази връзка до края на седмицата ще бъде подготвено писмо до Министерство на финансите, с оглед възможностите на бюджета. Това стана ясно днес на среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева с представители на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/.

Двете страни се обединиха около становището, че ще работят в условия на пълна приемственост по отношение на добрите практики и ще полагат общи усилия за решаване на въпроси, които стоят на дневен ред пред синдикалната организацията.

Възможности за увеличаване на щата на надзорно-охранителния състав, изработване на методология с обективни критерии, обвързани с числеността на лишените от свобода и създаване на по-добри условия на труд на служителите в системата, са сред първите стъпки, по които ще работят в краткосрочен план политическото ръководство на МП и синдикалната организация.

„Изпитвам огромен респект и уважение към Вас и Вашия труд. В наше лице имате хора, които ще отстояват Вашите интереси“, заяви на срещата правосъдният министър. От своя страна Христо Илков, председател на УС на синдиката заяви, че ССЗБ ще остане коректен партньор на министерството и решенията ще бъдат взимани съвместно.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.