Последни новини
Home / Законът / Докторант на Юридическия факултет спечели първа награда на национален конкурс за научно съчинение

Докторант на Юридическия факултет спечели първа награда на национален конкурс за научно съчинение

Defakto.bg

 

 Ангел Шопов

В  Дома на Европа, информационното бюро на Европейския парламент и на Европейската комисия в България, вицепремиерът на Република България  Томислав Дончев връчи наградите на победителите в тазгодишния национален конкурс за награда „Д-р Илко Ескенази: България и Европейския съюз – право и икономика“. Конкурсът е тринадесети по ред и е организиран от Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”. Неговата цел е да отличи и награди по един изследователски труд от областта на правото и икономиката, свързан с интегрирането на България и нейното членство в ЕС; предназначен е за млади хора до 30- годишна възраст.

Д-р Ескенази е известен е  радетел на идеята за присъединяването на страната ни към ЕС и активно е допринесъл за осъществяването ѝ приживе. През 1992 г. в качеството си на заместник министър-председател той, оглавява Междуведомствената комисия по асоцииране на България към ЕС, която провежда седем кръга преговори и множество консултации, в резултат на което през 1993 г. асоциирането става факт.

В тазгодишния конкурс в областта на правото изследванията трябваше да са насочени към някоя от следните области: прокуратурата и трите власти в уредбата на страните членки на ЕС; правни проблеми на миграционната политика в ЕС или на политиката на отбрана в ЕС.  За победител в конкурса за тази година в областта на правото бе избран Андреан Славчев. Той е редовен докторант по гражданско право към Катедрата по гражданскоправни науки на Юридическия факултет на ПУ „П. Хилендарски“ и адвокат към Адвокатска колегия – Пловдив. Темата на неговото научно съчинение е „Нарушение на правото на ЕС в областта на миграционната политика на Съюза от Република България”.  То изследва измененията на Наказателния кодекс от 2015 г. по повод предотвратяването на незаконното мигрантство и съдебната практика по прилагането им. Според доктор  Славчев измененията в НК и съдебната практика по прилагането им противоречат на Хартата на основните права на ЕС и на Договора за функциониране на ЕС.

При връчване на наградата Славчев сподели, че за него е голяма чест и огромна привилегия да бъде победител в престижния конкурс, както и че се надява посоченото от него нарушение на правото на ЕС от страна на държавата ни да бъде отстранено възможно най-скоро, с оглед възможността срещу институциите да бъде реализирана имуществена отговорност на държавата за нарушаване на правото на ЕС.

По информация от организаторите тазгодишният конкурс в областта на правото е изключително оспорван, поради което те връчват допълнително грамоти за високи постижения на други двама участници. В областта на икономиката бе отличен Свилен Колев с тема на изследването „Ефекти от отрицателния лихвен процент върху свръх резервите на банките в България“.

Министър Дончев поздрави участниците в конкурса за техния успех и пожела през следващата година темата на конкурса да е посветена на бъдещите цели на ЕС, както и на идеите на Съюза, за да може да се говори много повече за обединението и за единната посока за развитие на Европа.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.