Последни новини
Home / Законът / Докторант на Юридическия факултет спечели първа награда на национален конкурс за научно съчинение

Докторант на Юридическия факултет спечели първа награда на национален конкурс за научно съчинение

Defakto.bg

 

 Ангел Шопов

В  Дома на Европа, информационното бюро на Европейския парламент и на Европейската комисия в България, вицепремиерът на Република България  Томислав Дончев връчи наградите на победителите в тазгодишния национален конкурс за награда „Д-р Илко Ескенази: България и Европейския съюз – право и икономика“. Конкурсът е тринадесети по ред и е организиран от Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и Мемориален фонд „Д-р Илко Ескенази”. Неговата цел е да отличи и награди по един изследователски труд от областта на правото и икономиката, свързан с интегрирането на България и нейното членство в ЕС; предназначен е за млади хора до 30- годишна възраст.

Д-р Ескенази е известен е  радетел на идеята за присъединяването на страната ни към ЕС и активно е допринесъл за осъществяването ѝ приживе. През 1992 г. в качеството си на заместник министър-председател той, оглавява Междуведомствената комисия по асоцииране на България към ЕС, която провежда седем кръга преговори и множество консултации, в резултат на което през 1993 г. асоциирането става факт.

В тазгодишния конкурс в областта на правото изследванията трябваше да са насочени към някоя от следните области: прокуратурата и трите власти в уредбата на страните членки на ЕС; правни проблеми на миграционната политика в ЕС или на политиката на отбрана в ЕС.  За победител в конкурса за тази година в областта на правото бе избран Андреан Славчев. Той е редовен докторант по гражданско право към Катедрата по гражданскоправни науки на Юридическия факултет на ПУ „П. Хилендарски“ и адвокат към Адвокатска колегия – Пловдив. Темата на неговото научно съчинение е „Нарушение на правото на ЕС в областта на миграционната политика на Съюза от Република България”.  То изследва измененията на Наказателния кодекс от 2015 г. по повод предотвратяването на незаконното мигрантство и съдебната практика по прилагането им. Според доктор  Славчев измененията в НК и съдебната практика по прилагането им противоречат на Хартата на основните права на ЕС и на Договора за функциониране на ЕС.

При връчване на наградата Славчев сподели, че за него е голяма чест и огромна привилегия да бъде победител в престижния конкурс, както и че се надява посоченото от него нарушение на правото на ЕС от страна на държавата ни да бъде отстранено възможно най-скоро, с оглед възможността срещу институциите да бъде реализирана имуществена отговорност на държавата за нарушаване на правото на ЕС.

По информация от организаторите тазгодишният конкурс в областта на правото е изключително оспорван, поради което те връчват допълнително грамоти за високи постижения на други двама участници. В областта на икономиката бе отличен Свилен Колев с тема на изследването „Ефекти от отрицателния лихвен процент върху свръх резервите на банките в България“.

Министър Дончев поздрави участниците в конкурса за техния успех и пожела през следващата година темата на конкурса да е посветена на бъдещите цели на ЕС, както и на идеите на Съюза, за да може да се говори много повече за обединението и за единната посока за развитие на Европа.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.