Последни новини
Home / Законът / И Цачева подписа критики срещу Административно – процесуалния кодекс

И Цачева подписа критики срещу Административно – процесуалния кодекс

Defakto.bg

 

Министерство на правосъдието

Гласуваният на първо четене  проект за промени на Административно – процесуалния кодекс (АПК) продължава  да трупа критики и експертни забележки, макар и да е приет вече на първо четене.  Към недоволството от доста юридическите решения в проекта, се присъедини и Министерството на правосъдието.

Един от най-атакуваните недостатъци на законопроекта,  наред с драстично увеличените съдебни такси по административни дела, е липсващото обществено обсъждане преди влизането на проекта в пленарна зала.

Александър Кашъмов, директорът на правната дирекция в „Програма достъп до информация дирекция обяви: „Обществено обсъждане на проекта не е обявявано и провеждано, но въпреки това преди няколко дни той бе приет на първо четене от Народното събрание”. Той напомни, че текстът, предвиждащ сериозни изменения и допълнения, е бил скоростно изстрелян през пет парламентарни комисии, които са разгледали документа в обем от 97 страници в късия период от 7-ми до 21-ви юни 2017. На 22 юни законопроектът вече е гласуван в пленарно заседание.  Никой не знае и защо се внася този проект, след като само преди седем месеца беше подобряван, дивят се юристите.  Липсва какъвто и да е анализ как проектът ще се отрази на защитата на основните права и достъпа до правосъдие.  Липсва и анализ какви проблеми са констатирани при цялостното прилагане на АПК, които да налагат предложените промени, категоричен е Кашъмов. (виж по-долу) .

Експертите от Министерството на правосъдието са категорични, че много от текстовете на АПК (за таксите, електронното призоваване,  смяната на подсъдността и др.) се нуждаят „от допълнителен дебат”. Становището им е  подписано от министър Цецка Цачева и е адресирано до председателя на правната комисия Данаил Кирилов, председателя на комисията по икономическа политика и туризъм, Петър Кънев и  Искрен Веселинов, шеф на комисията по регионална политика

За размера на държавните такси  по административни дела

Безспорен хит в закона е  драстично повишените таксите и разходите за административно правосъдие. Макар, че в мотивите на законопроекта е посочено, че увеличението ще е „съвсем умерено” на практика  таксата за касационно обжалване и  отмяна на влезли в сила решения за гражданите скача 18 пъти-  от 5 лв. на 90 лв,   за неправителствените организации – 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества – 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.).  В същото време е предвидено , че когато има определяем материален интерес по едно дело, да се дължи такса в процент от интереса.  Например, максималната такса по дела с интерес до 10 млн. лв. е 3400 лв., а тази при интерес от над 10 млн. лв. – 9000 лв.  „Това е по-малко от една хилядна от интереса. Така ще се създаде адекватност между материалния интерес и стойността на разходите да се администрира един такъв спор и ще се получи преграда срещу манипулации с жалби“, каза Данаил Кирилов  при гласуването на проекта.

   Какво предлагат експертите по въпроса?

От една страна признават, че  сегашните държавни такси по административни дела „наистина са много ниски и е редно да се предвиди увеличение за касационно оспорване,  така че таксата за обжалване  да не е половината от първоинстанционната,  каквато е традицията у нас” .Специалистите обаче сочат, че  размерите на таксите не зависят само от фискални съображения. От  една страна те трябва да са в съответствие с жизненото  равнище в страната и икономическото състояние на лицата, които ги дължат, а от друга – да държат сметка и за  разходите и усилията за разглеждане на делата.  Ако не  бъде намерен необходимия баланс, ще бъдат  застрашени имуществените и неимуществени интереси на гражданите и  бизнеса, а съвсем реална е опасността от ограничаване на достъпа до  правосъдие.

Много по-разумно е , смятат спецовете, таксата да е проста (в твърд размер) , а не пропорционална  на интереса на делото.

Не получава одобрение и решението на законопроекта размерите на таксите да се вписват в закона, а да не  се определят с тарифа, какъвто е възприетия подход.

За призоваването и връчването на съобщения

Под предлог за въвеждане на електронно правосъдие, вносителите предлагат да се въведе уведомяване по електронна поща, където гражданите, които имат такава, да получават съобщения за решения, които засягат делата им, а за адвокатите се въвежда  задължение за   да си набавят електронен подпис.  Законът подчертава, че  засегнатият ще се смята за получил съобщението „независимо дали същото е било прочетено от получателя”.  Но не са предвидени гаранции за сигурност на електронната комуникация, което е съществен пропуск от гледна точка на защитата на основните права, казват правозащитници.   А така,  при техническа грешка или пропуск административен акт с неблагоприятни последици ще се смята за влязъл в сила поради уж изтекъл срок за обжалване.

По този въпрос експертите са категорични, че не е приемливо да бъдат задължавани  адвокатите и страните в хода на делата да сочат  електронен адрес или да ползват задължителен електронен подпис, за да бъдат допускани до участие в административното производство.  Като и, че  предвиденото устно призоваване,  в никакъв случай не е разрешение на проблема, защото не е годно да удостовери точното съдържание на изявлението и съответствието му с реквизитите на призовката.

Министерството предлага новият тест да бъде синхронизиран с глава 18 та от ЗСВ . „Удостоверителни изявления и процесуални действия в електронна форма”.

 Цената на разтоварването на ВАС от дела – ще платят общите съдилища

Разтоварването на Върховния  административен съд от дела не би следвало да се решава  чрез ограничаване на достъпа до обжалване на определени дела и актове, както е предвидено,  нито чрез допълнително възлагане на решаването им от общите съдилища, е друга позиция  на правосъдното ведомство. В мотивите на законопроекта е посочена  промяната на подсъдността по някои спорове и дела, която трябва да доведе до намаляване на делата пред ВАС.Но едновременно с това рязко ще се увеличи броят им пред други съдилища, посочва министерството. Очаква се натовареността в Административен съд София-град  значително да скочи с прехвърлянето на делата по спорове на КЗК, КРС, БНБ и др., и то именно защото седалищата им са в столицата.

Абсурдно е,  без финансова обосновка на кадрите на районните съдилища да им се прехвърлят делата по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.“Подобен подход е несъвместим с идеята за административно правосъдие, осъществявано от специализирани административни съдили ща“, пише в становището. Експертите не крият , че от подобна промяна най-много ще пострада Софийският районен, който от години работи при свръх натовареност, а  поправката в  закона гарантира едно – бавно правосъдие.

Още през  март 2016 г. тогавашният председател на СРС Методи Лалов обяви готвените промени за разтоварване на ВАС за сметка на общите съдилища и СРС, за парадокс. Посочи какво означават те за най-натоварения съд в страната (виж по-долу). Последва затишие, и сега, някой реши, че е дошъл моментът  отдавна готвените промени без много шум да излязат на светло.

Експертите напомнят онова, което и децата научиха, но управляващите в парламента не искат да чуят:  „Очаква се да бъде въведена норма за натовареност, въз основа на която да се определи обективно кои съдилища са свръхнатоварени. Едва тогава е редно в процесуалните  закони да се предприемат промени,  които да водят до изравняване на неравномерната натовареност”.

Още по темата: Промушен без обсъждане законопроект накърнява правата на гражданите, автор Александър Кашъмов

Още: Разтоварват съда на Георги Колев за сметка на свръх натоварения Софийски районен съд

About Лилия Христовска

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.