Последни новини
Home / Законът / Обвинения за двама бивши шефове на КЕВР – единият облагодетелствал Сашо Дончев, другият не реагирал на негова жалба

Обвинения за двама бивши шефове на КЕВР – единият облагодетелствал Сашо Дончев, другият не реагирал на негова жалба

Defakto.bg

Ангел Семерджиев и Светла Тодорова са с „подписка“

Прокуратурата е повдигнала обвинения на двама бивши шефове на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи пресцентърът на ПРБ. Най-любопитното е, че и двете обвинения са свързани с фирмата „Овергаз“ на Сашо Дончев.

А Сашо Дончев – ако някой е забравил, е човекът, който обяви за скандалната среща в ЦУМ  между него, Сотир Цацаров и Георги Гергов (в кабинета на Гергов), през април.

Ангел Семерджиев

И Семерджиев, и Тодорова, са обвинени за престъпления по служба по чл. 282,ал.2 от НК по стартиралото през април ново разследване срещу „длъжностни лица от КЕВР“.

Тодорова ще отговаря за намалени цени на преноса на газ, с което облагодетелствала „Овергаз“ и други доставчици.

Семерджиев – че не е предприел действия по жалба на „Овергаз“ за непредоставен достъп до газопреносната система.

Ангел Семерджиев бе начело на КЕВР при кабинета „Борисов“ -1 и бе уволнен в началото на 2013 г. след избухването на масовите протести срещу цените на ток и парно, довели впоследствие и до оставката на това правителство. Той вече бе разследван от прокуратурата за набавяне на облаги на търговец на ток, като делото бе прекратено поради липса на доказдателства за извършено престъпление.

Светла Тодорова

Светла Тодорова и в момента е член на КЕВР, била е неин председател от септември 2014 г. до април 2015 г. , при кабинета „Борисов“-2.

Ето съобщението:

„Днес, 28 юни 2017 г., СЗ “Антикорупция“ привлече като обвиняеми бившите председатели на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /понастоящем КЕВР/ Ангел Семерджиев и Светла Тодорова в престъпления по служба – чл. 282 ал.2 от НК.

Припомняме, че на 24.04.2017 г. СЗА образува досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, за престъпления по служба.

В хода на разследването са събрани доказателства, сочещи на престъпление по служба, извършено от бившия председател на ДКЕВР Светла Тодорова, от което могат да настъпят немаловажни вредни последици за крайните потребители на природен газ, изразяващи се в заплащане на по-високи цени от реалните.

Сашо Дончев

В периода 19.12.2014 г. до 01.04.2015 г. Светла Тодорова е инициирала отмяната на Решение от 01.04.2014г. на ДКЕВР, с което са изменени и намалени утвърдените с Решение от 26.10.2009г. на ДКЕВР цени за пренос на природен газ през газоразпределителната мрежа и цени, по които да се продава газ на клиенти, присъединени към газоразпределителната мрежа. С цел да набави облага за „Овергаз Изток“ АД, „Овергаз Запад“ АД, „Софиягаз“ ЕАД, „Овергаз Юг“ АД, „Овергаз север“ АД, „Газинженеринг“ ООД, „Прима газ“ АД, „Каварна газ“ ООД, „Комекес“ АД, „Рила газ“ ЕАД, „Промишлено газоснабдяване“ ООД, „Камено-газ“ ЕООД, „Неврокоп газ“ АД, „Балкангаз 2000“ АД, „Добруджа газ“ АД, „Консорциум Варна Про Енерджи“ ООД, „ЧТК“ АД, „Костинбродгаз“ ООД, „Свиленград-газ“ АД, „Правецгаз 1“ АД, „ТЕЦЕКО“ ЕООД, „Ситигаз България“ ЕАД, „Карлово Газ“ ООД, „Кнежа газ“ ООД, „Севлиевогаз – 2000“ АД, „Си Ен Джи Марица ООД, Светла Тодорова не е изпълнила служебните си задължения. Тодорова не е свикала заседание на Комисията и не е предприела действия по откриване  производство за изменение на цените за разпределение на природен газ и цените за снабдяване с природен газ от крайни снабдители. Поради това на Светла Тодорова е  предявено обвинение за престъпление по чл. 282 ал.2 от НК.

Установено е при разследването, че на 20.01.2011 г. „Овергаз Инк“ АД е подало жалба до ДКЕВР срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД, за непредоставяне на достъп  до газопреносната система и до ПГХ „Чирен”.  В задълженията на регулатора  е разглеждане на жалби и произнасяне по тях в двумесечен срок.

Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в периода 01.02.2011г. -30.03.2011г. Ангел Семерджиев не е изпълнил служебните си задължения и не е предприел действия във връзка с постъпила жалба. Той е бил длъжен да внесе преписката за разглеждане в закрито заседание на Комисията, но не го е сторил. Освен това Семерджиев е нарушил служебните си задължения като не е осъществил контрол по спазване условията и реда за предоставяне на достъп до газопреносната мрежа от страна на „Булгартрасгаз“, въпреки утвърдените Правила за предоставяне на достъп до газопреносната и /или газоразпределителните мрежи, приети с решение на ДКЕВР от 14.05.2007г. От това могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се във финансови щети и дестабилизиране на функциите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД, „Булгаргаз“ ЕАД и Булгартрансгаз“ ЕАД, застрашаване на финансово-икономическата сигурност на енергийната система и заплаха за националната сигурност на страната. Поради това е ангажирана наказателната му отговорност за престъпление по чл. 282 ал.2 от НК /престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение/.

Светла Тодорова и Ангел Семерджиев са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Продължава разследването и в насоките, обявени през месец април 2017г., а именно действия на членовете на независимия регулатор по изпълнение на задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР. Изпълнението на тези задължения /контрол за съответствие на действително направени инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове/ има пряко отношение върху цената на газта за крайния потребител.

Разследват се и действията на длъжностните лица от КЕВР при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата /за гр. София/, довело до значителен ценови скок за крайния потребител., включително наличието на действителна обоснованост на цените от страна на крупните енергийни доставчици.“

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.