Последни новини
Home / Законът / Уволниха следовател, спряган за близък на Очите – бил хотелиер

Уволниха следовател, спряган за близък на Очите – бил хотелиер

Defakto.bg

Следователят Иван Христов (на снимката горе), който до миналата година работеше в Несебър, бе уволнен поради несъвместимост. Решението взе прокурорската колегия на ВСС днес. Това е първият подобен случай в мандата на този Висш съдебен съвет.

След изслушване на самия Христов, кадровиците решиха, че той упражнява търговска дейност, което е несъвместимо с магистратската професия. Това стана по доклад на етичната комисия на прокурорската колегия, завършил със заключение, че следователят Христов е и хотелиер. Разискванията по тези въпроси са при закрити врати.

Името на Иван Христов нашумя след престрелката в Слънчев бряг миналата година, при която бе ранен Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. По твърдения на медии следователят е бил близък на Очите, самият Христов отрече това да е вярно. След проверка на място отново миналата година главният прокурор Сотир Цацаров обяви преместване на този следовател от Несебър в Бургас и порица като недопустим неговия начин на живот. Впоследствие срещу Иван Христов започна наказателно производство и той бе отстранен от длъжност.

С понижаване в длъжност за половин година бе наказан Тодор Мерджанов от Върховната административна прокуратура. В следващите 6 месеца той ще работи в апелативната прокуратура в София. Дисциплинарното дело срещу него бе образувано през януари т.г., задето ходатайствал на осъдена за измами, включително и да се удовлетвори молата й за прекъсване на накадзанието. Сотир Цацаров искаше уволнение.

Заради отрицателно становище на етичната комисия на прокурора от окръжната прокуратура в Пловдив Росен Каменов бе отказано повишение във ВКП.

В края на м.г. срещу него бе образувано дисциплинарно дело заради три случая, в които нарушил принипите за независимост и почтеност. Ставаше дума за сключено споразумение по обвивение за наркоразпространение, в което обвинителят не предвидил глоба; за лобиране за задържани за данъчни престъпления и за уговаряне на районния обвинител на Карлово да наруши принципа за случайно разпределение на делата.

About De Fakto

Проверете също

ЕК завежда иск срещу България пред Съда на ЕС за неизпълнение на решението за мръсния въздух у нас

България ще бъде изправена пред Съда на ЕС  заради бездейства по въпроса със замърсяването на …

Управляващите с нова версия за независимия прокурор, който ще разследва Главния: Мандат от 7 години, избор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство

След премеждията на проектите “Кирилов” (по името на бившия правосъден министър) и куп унищожителни негативни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.