Последни новини
Home / Законът / Уволниха следовател, спряган за близък на Очите – бил хотелиер

Уволниха следовател, спряган за близък на Очите – бил хотелиер

Defakto.bg

Следователят Иван Христов (на снимката горе), който до миналата година работеше в Несебър, бе уволнен поради несъвместимост. Решението взе прокурорската колегия на ВСС днес. Това е първият подобен случай в мандата на този Висш съдебен съвет.

След изслушване на самия Христов, кадровиците решиха, че той упражнява търговска дейност, което е несъвместимо с магистратската професия. Това стана по доклад на етичната комисия на прокурорската колегия, завършил със заключение, че следователят Христов е и хотелиер. Разискванията по тези въпроси са при закрити врати.

Името на Иван Христов нашумя след престрелката в Слънчев бряг миналата година, при която бе ранен Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. По твърдения на медии следователят е бил близък на Очите, самият Христов отрече това да е вярно. След проверка на място отново миналата година главният прокурор Сотир Цацаров обяви преместване на този следовател от Несебър в Бургас и порица като недопустим неговия начин на живот. Впоследствие срещу Иван Христов започна наказателно производство и той бе отстранен от длъжност.

С понижаване в длъжност за половин година бе наказан Тодор Мерджанов от Върховната административна прокуратура. В следващите 6 месеца той ще работи в апелативната прокуратура в София. Дисциплинарното дело срещу него бе образувано през януари т.г., задето ходатайствал на осъдена за измами, включително и да се удовлетвори молата й за прекъсване на накадзанието. Сотир Цацаров искаше уволнение.

Заради отрицателно становище на етичната комисия на прокурора от окръжната прокуратура в Пловдив Росен Каменов бе отказано повишение във ВКП.

В края на м.г. срещу него бе образувано дисциплинарно дело заради три случая, в които нарушил принипите за независимост и почтеност. Ставаше дума за сключено споразумение по обвивение за наркоразпространение, в което обвинителят не предвидил глоба; за лобиране за задържани за данъчни престъпления и за уговаряне на районния обвинител на Карлово да наруши принципа за случайно разпределение на делата.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.