Последни новини
Home / Избрано / Димитър Танев: Новата система за регистрация на МПС готова до месец*

Димитър Танев: Новата система за регистрация на МПС готова до месец*

Defakto.bg
Заверката при продажба на автомобил втора употреба улеснява гражданите и не оскъпява процедурата.

До месец новият софтуер за размяна на данни между Камарата на нотариусите и КАТ ще бъде готов. Това заявява в интервю за Дир.бг председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.   

– Г-н Танев, как ще улеснят процеса нотариусите със заверката на автомобили при тях, а не в КАТ?  Ще трябва ли гражданите да плащат по-високи такси на нотариусите?   

– Това, което предлагаме от Нотариалната камара не е сложно, а именно при удостоверяването на подписите на договор за продажба на моторно превозно средство, нотариусът онлайн веднага да извърши и регистрацията в информационните масиви на съответното звено „Пътна полиция”.  Идеята ни е, докато купувачът чака при нотариуса за заверка, колата да му бъде и регистрирана.

Предлаганата възможност е за случаите на втора последваща регистрация на МПС и безспорно ще спести време на гражданите – няма да се налага те да посещават съответните служби на „Пътна полиция“.

Изключенията, при които ще остане посещаване на звената „Пътна полиция” са когато купувачът трябва да регистрира МПС в друго населено място или се налага неговата идентификация. Тези случаи са редки и не касаят повече от 5-6% от продажбите и в този смисъл облекчението от спестения разход на време ще засегне огромната част от гражданите.

Нотариалната такса няма да се промени нито с един лев, т.е. разходите остават същите. Нотариусът ще внася от своя страна държавната такса за регистрация, така както внася сега местния данък придобиване. В по-малките градове ще се спести неудобството на гражданите освен да чакат по опашки и да пропътуват разстоянието до по-големия град. В страната има 28 областни дирекции на МВР и шест сектора на „Пътна полиция“, а нотариалните кантори са 113, сами се убеждавате, че посещението им е много по-удобно за гражданите поради удобната им локация.

Настоящото предложение предвижда регистрацията да стане незабавно, след като служителят на нотариуса въведе данните, описани в Наредба № I – 45. Проектът за изменение на Наредба № I – 45 предвижда да се запази възможността, ако гражданите желаят да получат на място свидетелството за регистрация /двете части/ от Звена „Пътна полиция“. В случай, че гражданите не желаят да губят време свидетелството за регистрация могат да получат по реда предвиден в ГПК – чл.42, ал.1, а именно: „по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка“ от съответното звено „Пътна полиция“.

Регистрацията се извършва онлайн и незабавно, досегашните свидетелства за регистрация са невалидни и те остават при нотариуса, който в 3-дневен срок ги връща на звена „Пътна полиция“. В срока на получаване на документите нотариусът издава едно временно удостоверение, на което е налице идентификационният код от информационната система на КАТ, установяващ че регистрацията е извършена. При проверка на пътя в този 2-3-дневен срок, именно от този идентификационен код се установява, че автомобилът е с променена регистрация.

Нотариусът съответно ще извършва всички справки, които е извършвал досега за правата на собственост на автомобила, наличие на съпружеска имуществена общност, наследствени права, представителната власт, наличията на публични вземания по ДОПК и обстоятелствата дали няма наложен запор или друго законово ограничение върху превозното средство.

Нотариусът ще може да извърши продажбата и регистрацията, само ако няма наложен запор или друго законово ограничение.

– Идеята не е ли стара? 

– Да, тя е от 2012 година. Но досега се говореха общи неща, обмяна на информация между нотариуси и КАТ, препращане на релевантни данни и т.н. Сега за пръв път предлагаме ясна, опростена и конкретна промяна на Наредба I – 45, която касае регистрирането на МПС от нотариуса. Процедурата е съвместима, както с нотариалното производство, така и с възможността нотариусът като лице, на което е възложено със закон да изпълнява държавни функции (съгласно дефинициите в ЗННД и ЗБЛД), да има ограничен достъп до информационните масиви на КАТ. Както казва Айнщайн – „Прави нещата толкова просто, колкото е възможно, но не по-просто.” Съществен е потребителят, гражданинът и неговата оценка е единствено от значение.

– Нотариусите ще имат ли онлайн връзка и с общините? 

– Още преди пет години нашата идея бе и нотариусите да имат връзка с общините. В момента звена „Пътна полиция” имат подобна връзка. Нотариусът е този, който проверява дали е платен данък превозно средство и носи лична имуществена отговорност солидарно с неизрядния данъкоплатец, съгласно ДОПК. Трябва да припомним, че нотариалните такси не са големи – средно един автомобил се продава по застрахователна стойност на цена 1000 лева и нотариалната такса е 50-60 лева. Едно удостоверение за застрахователна стойност, което е необходимо при продажбата, струва около 15 лева и се издава от застрахователя.

Софтуерът за системата за въвеждане в информационната система на „Пътна полиция”, представляващо онлайн регистрация, ще бъде изработен от Нотариалната камара, съгласно указанията на ИТ – специалистите на МВР. Ние предлагаме министърът на вътрешните работи да утвърди конкретни технически правила за осъществяване на ограничения достъп, даващ възможност за регистрация на МПС. Ние имаме опит – през 2009 г. по същия начин направихме достъпа до „Националния регистър на българските лични документи” в МВР, с което възпряхме една огромна част от имотните измами и кражбата на самоличност.

– Какво ще се случва в тридневния срок от регистрацията, как ще се придвижват автомобилите с повторна регистрация?    

– Гражданите ще могат да се движат с едно временно удостоверение, издадено от нотариуса. В това временно удостоверение ще има този информационен код, който ще доказва на пътния полицай, че колата е регистрирана. В случая същественото е, че е въведен в масивите новият код, а не хартиеният носител, който ще бъде по образец, разбира се, утвърден от министъра на вътрешните работи. Нещата са обмислени в детайли.

– Кога очаквате това да заработи реално?  

– Тогава, когато се промени Наредба 1- 45 за регистрация на автомобили. Ние предложихме миналата седмица промяна на наредбата, дори бяхме предложили и законова промяна. Дали сме точните текстове и мотивирано предложение за промяна на наредбата. В едномесечен срок ще сме готови със софтуера, ако, разбира се, промени този поднормативен акт.

 *Източник: Dir.bg

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Министърът е решен да защити НДК и извади ГЕРБ от партийната му централа там В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.