Последни новини
Home / Законът / Затворът в Бургас се сдоби със съдебна зала

Затворът в Бургас се сдоби със съдебна зала

Defakto.bg

Затворът в Бургас си има вече съдебна зала, оборудвана напълно за провеждане на съдебно заседание. Придобивката е сътворена по инициатива на председателите на бургаските съдилища и активната подкрепа на началника на затвора.

Помещението е специално оборудвано с всички реквизити за провеждане на съдебно заседание, като е спазен е принципът за равнопоставеност на страните и върховенство на съда. Залата разполага и с места за зрители.

По определени дела, с оглед сигурност и икономия,  когато участниците в процеса – страни и свидетели са лишени от свобода, по преценка на съдебния състав делото ще се насрочва във въпросната съдебна зала,  съоби пресслужбата на Апелативния съд в Бургас.

На откриването присъстваха правосъдният министър Цецка Цачева, Деница Вълкова-председател на Апелативен съд – Бургас, Боряна Димитрова-председател на Окръжен съд–Бургас, Панайот Генков-и.ф.председател на Административен съд – Бургас, Яна Колева-председател на Районен съд – Бургас, както и четиримата европейски съдии, които са на стаж в Административния съд в областния град. Магистратите бяха посрещнати от началника на Бургаския  затвор Бранимир Мангъров.

По-рано през деня министър Цачева е провела в Апелативния съд в Бургас среща с административните ръководители от съдилищата и прокуратурите в Бургас и със съдии. Темата на разговора е била  реформата, както и очакванията на магистратите ресорното министерство да  бъде гарант за отстояване независимостта на съда и отразяване на добрите  практики в системата.

Цецка Цачева е обявила, че разчита съдиите от страната да се включват в експертните  работни групи в министерството, за да се ползва тяхната експертиза и практика.

Друг акцент от дискусията с министър Цачева беше забраната за командироване на съдии на незаета длъжност. Председателите на съдилищата изразиха становище, че тази забрана създава изключителни организационни проблеми и е необходимо спешно да бъде отменена, за да се даде възможност макар и за ограничен срок да се командироват съдии и да се формират съдебни състави, за обезпечаване на срочно и качествено правосъдие

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.