Последни новини
Home / Законът / Мнозинството във ВСС изненадващо напусна. Цацаров: Този цирк ми е в повече! (Обяснението)

Мнозинството във ВСС изненадващо напусна. Цацаров: Този цирк ми е в повече! (Обяснението)

Defakto.bg

Липсата на двама ключови кадровици провалила акцията срещу Панов

Заседанието на ВСС приключи предсрочно, след като мнозинството кадровици изненадващо решиха да го напуснат. И се мотивираха със „ставащото отвън“ – а в този момент там вече нищо не ставаше. Импровизираният протест в защита на Лозан Панов беше приключил и хората се бяха разотишли. Пред ВСС царяха мир и тишина.

А заседанието протичаше под председателството на Панов, защото нито правосъдният министър Цачева, нито представляващият ВСС Димитър Узунов дойдоха днес.

Тон даде председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той каза: „Предлагам да прекратим заседанието, другите точки трябва да се докладват в спокойна обстановка“. В този момент  кадровиците вече бяха стигнали до точка 37 при общо 41 в дневния им ред. Последната 41-а точка беше именно разглеждане на сигнала на „Блиц“ срещу председателя на ВКС. Когато Колев поиска прекратяване, ВСС бе стигнал до писмо от посланика на Полша Кшищов Краевски със справки за обсъжданите съдебни реформи у тях (след острите критики на Европейската мрежа на съдебните съвети и на евромрежата на председателите на върховните съдилища).

Главният прокурор Цацаров веднага се присъедини, обявявайки как отворил сайтове „на подсъдим и на обвиняемо лице“ и там пишело за протест пред ВСС и оставените болтове. „Честно казано, някак си този цирк ми идва в повече!“, обяви Цацаров, стана и си тръгна. Наставаха всички от мнозинството, кворумът се разпадна.

„Тук е имало много протести, имаше опити за самозапалване, имаше агнешки главички, никога изразено отношение срещу наши предполагаеми действия не е водило до прекъсване на заседанието! Нетърпимост към какво се демонстрира от напусналите и от онези, които дори не влязоха?“, риторично запита Соня Найденова.

На излизане Лозан Панов обяви, че е останал изненадан от прекъсването на заседанието и няма как да го коментира.

Мъглата се разсейва

Малко по-късно мъглата около случилото се започна да се разсейва и опря до две емблематични отсъствия – на представляващия ВСС Димитър Узунов и на Магдалена Лазарова от прокурорската колегия.

Как са се развили нещата?

От рано сутринта в сградата на ВСС е царяла суматоха, текли са усилени преговори по стълби и коридори, научи De Fakto от очевидци. Твърди се също, че е била готова за внасяне и подписка с искане за предсрочното освобождаване на председателя на ВКС, както изисква законът (с парафите на трима от съдийската колегия или в краен случай на петима от пленума на съвета).

При това положение не е имало проблем искането да бъде депозирано на самото заседание, обсъдено, а, защо не – и гласувано. Че такава готовност е имало свидетелства и учудващото явяване на работа на Мария Кузманова, която иначе е в дълги болнични и дойде с патерици.

За импийчмънт обаче се искат 17 „за“. А без Узунов и Лазарова те не могат да се съберат.

Защо го нямаше представляващият ВСС остава да гадаем – не е в командировка, нито в отпуска. Мандатът свършва, всеки си урежда бъдещето, може би и Узунов е получил знак да не се замесва в този скандал, предполагат магистрати.

Що се отнася до Лазарова, кулоарните мълви са, че от няколко месеца насам е станала обект на „усилено“ убеждаване от страна на мнозинството във ВСС да бъде техният 17-и глас при евентуален импийчмънт на Панов. Че тя няма да дойде днес е станало известно едва сутринта.

И може би е говорящ знак.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.