Последни новини
Home / Законът / Осем търговски камари се обявиха за съдебна реформа и прозрачна прокуратура

Осем търговски камари се обявиха за съдебна реформа и прозрачна прокуратура

Defakto.bg
На снимката от ляво надясно: Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа, Канадско-българска бизнес мрежа, Омуртаг Петков, заместник-председател, Британско-българска бизнес асоциация, Венислав Йотов, вицепрезидент, Американска търговска камара в България.

За съдебна реформа с прозрачност и отчетност на прокуратурата пред обществото настояха осем търговски камари, чиито членове произвеждат 70 на сто от БВП на страната. Те поискаха още среда на правна сигурност за инвеститорите и гражданите. Позицията им е изпратена до представителите на държавната и съдебната власт.

Работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само, ако има работеща съдебна система. Това е становището на 8 -те бизнес организации, което беше представено днес на пресконференцията „Гласът на бизнеса“. Под отвореното писмо са положени подписи от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара,Канадско-българската бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група.

„Реформата на съдебната система е в основата на всички реформи. Ние не даваме рецепта как да се осъществи, но призоваваме за диалог на всички нива в обществото. Аз се смятам за средно интелигентен човек, но когато стане въпрос за съдебната реформа, понякога се чувствам като Алиса в страната на чудесата. Съдебната система не функционира 100% адекватно и затова не винаги се стига   до справедлив изход от делата“, заяви Венислав Йотов, вицепрезидент на Американската търговска камара в България.  Той обяви, че бизнесът подкрепя първите стъпки в областта на реформата на съдебната система, но смята това за началото на дълъг процес. „Въпреки стабилната макроикономическа рамка у нас, има други фактори, които спират инвеститорите да изберат България. Един от тях е имиджът на страната ни на държава, в която няма работеща съдебна система и място с висока корупция”.

Алекс Нестор, член на Управителния съвет на Канадско-българската бизнес мрежа, беше категоричен: „За да смятаме, че е постигнато върховенството на закона, трябва да има усещане за справедливост в обществото“. Той съобщи, че през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са на едно и  също ниво – 1,2-1,3 млрд. евро, а преди финансовата криза са надхвърляли 7-8 млрд. евро годишно. „Ако се промени нивото на корупцията и се установи върховенство на закона, инвестициите веднага ще се увеличат“, категоричен бе Нестор.  Според него липсата на безпристрастни и ефективни съд и прокуратура са една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България.

В общата позиция на бизнеса се настоява за гаранции за независимостта на съдебната власт. „Ясната силна политическа воля и реални действия за осъществяване на необходимите реформи, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск, е изключително важна за бизнеса“, коментира Омуртаг Петков, заместник-председател на Британско-

българската бизнес асоциация. Той подчерта, че писмото не изразява интересите само на чуждестранния бизнес в страната, а и на много български компании, членове на осемте организации. „Искаме в България да има такава съдебна система, която да гарантира, че ако някой иска да отвори баничарница на ъгъла, никой няма да му я вземе след време защото се развива добре“,

илюстрира тезата си г-н Петков. Той допълни, че в момента има случаи, в които разпоредби в законодателството се използват за саморазправа с бизнеси в полза на конкуренти.

Представителите на бизнеса смятат, че прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля за решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите и с организацията на дейността на съдилищата.

Друг ключов момент е нуждата от прозрачност и отчетност на прокуратурата.

„Необходимо e да има контрол и отчетност между различните институции. Пълна независимост няма никъде, а където я има, е източник на злоупотреба с власт и подозрения за корупция“, категоричен бе г-н Петков. Той допълни, че освен промяна в институциите е необходима промяна в манталитета, в кадрите и в правното образование в България. Според представителите на бизнеса въвеждането на електронно правосъдие също е условие за успех на реформата.

„Ако реформата се сведе до трансформация в институциите, до създаването на един или друг орган за борба с корупцията, до промяната на един закон – нищо не сме направили“, смятат представителите на бизнеса.

Това не е първият призив за повече законност и реформи в съдебната система на чуждите бизнес камари у нас, но е първата толкова мащабна инициатива не само на външните, но и на българските инвеститори.

Ние приветстваме стъпките – последната вълна от реформи, но смятаме, че тези промени са само началото, тъй като те не отговарят на някои от най-тревожните въпроси. Ние смятаме, че реформата на съдебната система в България не е завършена. Това не търпи повече компромиси, посочи Омуртаг Петков.  И чуждите бизнес представителства настояват за това на Прокуратурата да бъдат предоставени по-широки правомощия, но и вменена отговорност, в съчетание с по-голяма вътрешна и структурна автономност на прокурорите и действащи механизми за отчетност. Това е безспорно необходима предпоставка за успешното наказателно преследване на престъпни деяния, особено на корупционни престъпления от висок обществен интерес, добави Петков.

Проведохме преди около няколко седмици една конференция, на която бяха и посланиците на Италия, Великобритания, Холандия, както и заместник-посланикът на САЩ. Там се чуха такива гласове – че в страната се усеща липса за справедливост, че правосъдието е бавно, което понякога е равносилно на това да няма правосъдие, заяви и Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската камара у нас.  Важно е и усещането на другите държави, на външните инвеститори за това как изглежда нашата икономика и държава, защото без един безпристрастен съд и прокуратура едва ли може да се прави нормален бизнес, в която и да е държава по света. По принцип, всяка държавна институция трябва да се отчита пред обществото, независимо дали говорим за съд, за прокуратура, за други държавни институции.
Бизнес организациите приветстваха и предложението на президента за създаването на специализирано звено, което да бори корупцията по високите етажи на властта.

На снимката от отляво на дясно: Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа, Канадско-българска бизнес мрежа, Омуртаг Петков, заместник- председател, Британско-българска бизнес асоциация, Венислав Йотов, вицепрезидент, Американска търговска камара в България, Мария Нецова, заместник-председател, правни въпроси и маркетинг, Конфиндустрия, Добра Славкова, Advantage Austria София, Търговски отдел, Австрийско посолство, Дейвид Хемпсън, и. д. председател, Норвежко-българска бизнес група.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.