Последни новини
Home / Законът / Осем търговски камари се обявиха за съдебна реформа и прозрачна прокуратура

Осем търговски камари се обявиха за съдебна реформа и прозрачна прокуратура

Defakto.bg
На снимката от ляво надясно: Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа, Канадско-българска бизнес мрежа, Омуртаг Петков, заместник-председател, Британско-българска бизнес асоциация, Венислав Йотов, вицепрезидент, Американска търговска камара в България.

За съдебна реформа с прозрачност и отчетност на прокуратурата пред обществото настояха осем търговски камари, чиито членове произвеждат 70 на сто от БВП на страната. Те поискаха още среда на правна сигурност за инвеститорите и гражданите. Позицията им е изпратена до представителите на държавната и съдебната власт.

Работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само, ако има работеща съдебна система. Това е становището на 8 -те бизнес организации, което беше представено днес на пресконференцията „Гласът на бизнеса“. Под отвореното писмо са положени подписи от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара,Канадско-българската бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група.

„Реформата на съдебната система е в основата на всички реформи. Ние не даваме рецепта как да се осъществи, но призоваваме за диалог на всички нива в обществото. Аз се смятам за средно интелигентен човек, но когато стане въпрос за съдебната реформа, понякога се чувствам като Алиса в страната на чудесата. Съдебната система не функционира 100% адекватно и затова не винаги се стига   до справедлив изход от делата“, заяви Венислав Йотов, вицепрезидент на Американската търговска камара в България.  Той обяви, че бизнесът подкрепя първите стъпки в областта на реформата на съдебната система, но смята това за началото на дълъг процес. „Въпреки стабилната макроикономическа рамка у нас, има други фактори, които спират инвеститорите да изберат България. Един от тях е имиджът на страната ни на държава, в която няма работеща съдебна система и място с висока корупция”.

Алекс Нестор, член на Управителния съвет на Канадско-българската бизнес мрежа, беше категоричен: „За да смятаме, че е постигнато върховенството на закона, трябва да има усещане за справедливост в обществото“. Той съобщи, че през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са на едно и  също ниво – 1,2-1,3 млрд. евро, а преди финансовата криза са надхвърляли 7-8 млрд. евро годишно. „Ако се промени нивото на корупцията и се установи върховенство на закона, инвестициите веднага ще се увеличат“, категоричен бе Нестор.  Според него липсата на безпристрастни и ефективни съд и прокуратура са една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България.

В общата позиция на бизнеса се настоява за гаранции за независимостта на съдебната власт. „Ясната силна политическа воля и реални действия за осъществяване на необходимите реформи, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск, е изключително важна за бизнеса“, коментира Омуртаг Петков, заместник-председател на Британско-

българската бизнес асоциация. Той подчерта, че писмото не изразява интересите само на чуждестранния бизнес в страната, а и на много български компании, членове на осемте организации. „Искаме в България да има такава съдебна система, която да гарантира, че ако някой иска да отвори баничарница на ъгъла, никой няма да му я вземе след време защото се развива добре“,

илюстрира тезата си г-н Петков. Той допълни, че в момента има случаи, в които разпоредби в законодателството се използват за саморазправа с бизнеси в полза на конкуренти.

Представителите на бизнеса смятат, че прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля за решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите и с организацията на дейността на съдилищата.

Друг ключов момент е нуждата от прозрачност и отчетност на прокуратурата.

„Необходимо e да има контрол и отчетност между различните институции. Пълна независимост няма никъде, а където я има, е източник на злоупотреба с власт и подозрения за корупция“, категоричен бе г-н Петков. Той допълни, че освен промяна в институциите е необходима промяна в манталитета, в кадрите и в правното образование в България. Според представителите на бизнеса въвеждането на електронно правосъдие също е условие за успех на реформата.

„Ако реформата се сведе до трансформация в институциите, до създаването на един или друг орган за борба с корупцията, до промяната на един закон – нищо не сме направили“, смятат представителите на бизнеса.

Това не е първият призив за повече законност и реформи в съдебната система на чуждите бизнес камари у нас, но е първата толкова мащабна инициатива не само на външните, но и на българските инвеститори.

Ние приветстваме стъпките – последната вълна от реформи, но смятаме, че тези промени са само началото, тъй като те не отговарят на някои от най-тревожните въпроси. Ние смятаме, че реформата на съдебната система в България не е завършена. Това не търпи повече компромиси, посочи Омуртаг Петков.  И чуждите бизнес представителства настояват за това на Прокуратурата да бъдат предоставени по-широки правомощия, но и вменена отговорност, в съчетание с по-голяма вътрешна и структурна автономност на прокурорите и действащи механизми за отчетност. Това е безспорно необходима предпоставка за успешното наказателно преследване на престъпни деяния, особено на корупционни престъпления от висок обществен интерес, добави Петков.

Проведохме преди около няколко седмици една конференция, на която бяха и посланиците на Италия, Великобритания, Холандия, както и заместник-посланикът на САЩ. Там се чуха такива гласове – че в страната се усеща липса за справедливост, че правосъдието е бавно, което понякога е равносилно на това да няма правосъдие, заяви и Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската камара у нас.  Важно е и усещането на другите държави, на външните инвеститори за това как изглежда нашата икономика и държава, защото без един безпристрастен съд и прокуратура едва ли може да се прави нормален бизнес, в която и да е държава по света. По принцип, всяка държавна институция трябва да се отчита пред обществото, независимо дали говорим за съд, за прокуратура, за други държавни институции.
Бизнес организациите приветстваха и предложението на президента за създаването на специализирано звено, което да бори корупцията по високите етажи на властта.

На снимката от отляво на дясно: Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа, Канадско-българска бизнес мрежа, Омуртаг Петков, заместник- председател, Британско-българска бизнес асоциация, Венислав Йотов, вицепрезидент, Американска търговска камара в България, Мария Нецова, заместник-председател, правни въпроси и маркетинг, Конфиндустрия, Добра Славкова, Advantage Austria София, Търговски отдел, Австрийско посолство, Дейвид Хемпсън, и. д. председател, Норвежко-българска бизнес група.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.