Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ зове: Незабавно намалете парламентарната квота за членове ВСС!

„Правосъдие за всеки“ зове: Незабавно намалете парламентарната квота за членове ВСС!

Defakto.bg

Сдружението Инициатива „Правосъдие за всеки“ е внесло  част от исканията на Марша за правосъдие от 14 юни, придружени с гражданска подписка, при президента и в Народното събрание, сочи съобщение до медиите.

От инициативата се обръщат  към народните представители и политическите групи в парламента, както и към държавния глава, с искане да се инициира бърза конституционна промяна за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет преди смяната на неговия състав през месец октомври тази година.  „Така България ще изпълни една от основните препоръки на делегацията на ЕК от редовния мониторингов доклад по глава „Правосъдие и вътрешен ред“, а също на Венецианската комисия, като се намали съществено политическото влияние в независимата съдебна власт и се даде възможност на магистратите сами и в пряк избор да излъчват представители за ръководния си орган. Този нов подход вече даде своите добри резултати при избора на членовете на съдийската колегия във ВСС“, категорични са от „Правосъдие  за всеки“.

Те напомнят, че „досега на няколко пъти водещи политици на основните  партии изказаха мнение, че квотата на парламента във ВСС трябва да бъде намалена, а това е и становището на вицепремиера с ресор съдебна реформа г-жа Екатерина Захариева. Моментът е сега, а не след пет години! Ако това не се направи преди избора на новия състав на ВСС, то излиза, че всички обещания на политиците са били мимикрия и лъжа пред европейските партньори и българските граждани“.

Намаляването на Парламентарната квота е и едно от седемте предложения на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, внесени с подписка на над пет хиляди български граждани в 43-то НС през декември 2015 година и останали неразгледани по същество от парламента.

„Ние се обръщаме и към президента,  във връзка със заявената от него позиция за продължаване на съдебната реформа и създаване на единен антикорупционен орган, с молба да упражни инициативата си за промяна на Конституцията в този смисъл.  Ако политическата намеса в съдебната власт не бъде сведена до възможния минимум, то каквито и промени да се правят, те ще бъдат блокирани или обезмислени точно в ръководния орган на системата, както се случва и досега. А номинациите на партиите от 44-то НС, направени за новия избор, са прекрасна илюстрация на факта, че се търсят удобни и партийно лоялни хора, изявени представители на статуквото или абсолютно неизвестни имена, а не личности с доказани професионални и безспорни нравствени качества“.

И още:  НИЕ КАЗВАМЕ – ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА СЕГА!  Време за исканите промени има и те се вместват в сроковете до приключване мандата на настоящия ВСС. Важното е да има политическа воля и държавническа отговорност за смислена реформа в съдебната система и постигане на реално върховенство на правото, а не на политичекото влияние!

Очакваме и срещата си с българския президент по този и други въпроси на съдебната реформа, среща, с която той ни адресира още по време на предизборната си кампания. Времето за тази среща също е сега, когато се провеждат консултации за съдебната реформа. Според нас освен висшите магистрати и министрите, отговарящи за реформата, те трябва да включат и гласа на гражданите чрез неговите организации.

Текста на писмото до президента и народните представители може да видите на нашия сайт.

http://pravosadiezavseki.com/2017/06/27/da-se-namali-parlamentarnata-kvota-vav-vss/

Екипът на Инициатива „Правосъдие за всеки“

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.