Последни новини
Home / Законът / Докато делата му се точат с петилетки, Вальо Топлото ще излезе от затвора

Докато делата му се точат с петилетки, Вальо Топлото ще излезе от затвора

Defakto.bg

Началникът на Софийския затвор е направил предложение за предсрочно условно освобождаване на бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, делото ще се гледа от Софийския градски съд на 5 юли. Това става ясно от програмата на СГС.

Така емблематичният някога Вальо Топлото като нищо ще излезе на свобода, докато други две дела срещу него безнадеждно си стоят на първа инстанция. И краят се не види.

Гръмките разследвания срещу Димитров започнаха преди петнайсетина години, от тях, в крайна сметка останаха три дела. Междувременно той дори влезе в затвора, но вече може и да излезе оттам.

Дотук с финал се е увенчало само едно от делата – за безстопанственост в особено големи размери. През ноември 2016 г. последната инстанция ВКС потвърди 3-годишна присъда за Топлото по него, както и оправдаването на останалите членове на борда на столичната „Топлофикация“. Именно тази присъда излежава сега Димитров и се иска предсрочно да излезе на свобода.

Друго дело – за изпирането на 12 млн.лв. и укриването на 2 млн.лв. данъци, стартирало през 2009 г. в СГС, още няма финал. То се гледа от съдия Петя Крънчева, а през 2016 г. сайтът „Съдебни репортажи“ обяви отлагането му за 45-и път. Като до този своебразен рекорд се е стигнало по различни причини – смърт на роднина, болест на дете, заболяване на съдията, както и заради неявяване на подсъдими, защитници, съдебен заседател, разпити на свидетели и вещи лица.

В СГС предстои да стартира и трето, най-голямото дело за далаверите в столичната „Топлофикация по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. След три връщания на прокуратурата, то е било насрочено за 20 юни т.г., но стартът е бил осуетен заради пребиваване на преписката в Софийския апелативен съд по жалба на Димитров. Обвинителният акт е от 2000 страници.

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.