Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът пусна НПК, „прехвърли“ ВИП-корупция в спецправосъдието

На първо четене: Парламентът пусна НПК, „прехвърли“ ВИП-корупция в спецправосъдието

Defakto.bg

Приет бе и проектът на БСП, зачертаващ възможността осъдените сами да искат предсрочно освобождаване

И двата проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс – на правителството и на БСП, бяха приети на първо четене от парламента днес. С уговорката, че преди второто четене ще протекат „градивен диалог“, консултации и дебат. „Същественият професионален дебат трябва да се води между първо и второ четене“, обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Със 102 гласа „за“ и 58 „въздържали се“ (от БСП и един независим) мина проектът на Министерския съвет.

Със 155 „за“ и 5 „въздържали се“ бе приет вторият проект, внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и леви депутати. Той премахва гласуваната на финала на предния на мандат на ГЕРБ поправка, позволяваща на осъдените сами да поискат условно предсрочно освобождаване (заради което гръмна скандала с някои от „Наглите“) и бе отхвърлен от мнозинството в правната комисия. Днес в пленарна зала обаче и ГЕРБ го подкрепи.

Далеч по-оспорван и критикуван е ремонтът на НПК, предлаган от кабинета. Проектът бе изготвен от правосъдното министерство още в мандата на „Борисов“-2 и още тогава от ВКС, Висшия адвокатски съвет, както и  от Висшия съдебен съвет кагегорично се обявиха срещу част от предлаганите в него решения.

Възраженията бяха повторени и на заседанието на правната комисия миналата седмица.

Проектът нашумя най-вече с „изземването“ на  делата за корупция срещу министри, депутати, магистрати и изобщо хора на властови позиции от Софийския градски съд и прехвърлянето им на спецсъда.

Мотивите за „преместването“ са неясни, то прилича на наказателна акция срещу новото ръководство на СГС и превръща спецсъда в извънреден съд, са аргументите на противниците. Които сочат и решение на КС в тази насока.

Нещо повече – дотук спецправосъдието не е показало впечатляващи резултати по делата за организирана престъпност, за да му се дават и тези за „високата“ корупция, изтъква зам.-председателят на ВКС Павлина Панова пред правната комисия и се позова на анализа, извършен от върховни съдии.

Унищожителна е критиката на Висшия адвокатски съвет, който включително предупреждава, че „прехвърлянето“ на тези дела на спецправосъдието е противоконституционно.

Друга оспорвана промяна е изчерпването на въпросите за допуснати процесуални нарушения в едно разпоредително заседание и оттам нататък съдът да не може да връща делото на прокуратурата.

Сред останалите поправки е предвидено задължение за съда да обявява в какъв срок ще е готов с мотивите към присъдата. А ВКС при ефективни присъди директно да изпраща на прокурора препис от решението си за изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“.

Промените отговарят на необходимостта от ускоряване на наказателния процес, бе контрааргументът на Данаил Кирилов днес.

От името на БСП Филип Попов категорично възрази срещу „прехвърлянето“ на дела на спецправосъдието.„Създаването на нарочен съд въз основа на заеманата длъжност на подсъдимия не ни се струва удачно и конституционно съобразно“, обяви той. „Изразяваме несъгласие и с въвеждането на преклузивен срок във връзка с констатирането на допуснати в досъдебното производство съществени процесуални нарушения“, каза още левият депутат.

При представянето на втория проект – за отнемането на възможността осъдените за тежки престъпления сами да кандидатстват за предсрочно освобождаване, депутатът от БСП Иван Иванов пък напомни, че поправката е направена в последния ден на 43-ото Народно събрание.

Още по темата: И проектът за НПК бе „промушен“, приятелю Кашъмов!

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.