Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът Мая Манолова е готова да прати проблема с ЧСИ в Съда в Страсбург

Омбудсманът Мая Манолова е готова да прати проблема с ЧСИ в Съда в Страсбург

Defakto.bg

 

Общественият защитник и европейският й колега с обща инициатива срещу двойния стандарт в храните

 

Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители. Това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди.

Омбудсманът е получил пълната му подкрепа по отношение на подетата от нея кампания за ограничаване на извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители у нас, в  контекста на вече съществуващата практика на Европейския съд, съобщи пресслужбата на институцията.

От април т. г. е в сила осъдително решение срещу Словения за това, че за малък дълг от 170 евро е продадено на половин цена жилището на гражданин на Словения, като държавата е осъдена на близо 85 000 евро обезщетение за това действие.

Мая Манолова и зам.-омбудсманът Диана Ковачева бяха на двудневно работно посещение в Страсбург, като в рамките на визитата проведоха срещи и с изпълнителния секретар на Комитата против изтезанията Жерон Шокенброк, с директора на дирекция Права на човека Христос Джакомопулос, със зам.-генералния секретар на Съвета на Европа Габриела Байтани – Дрогони, с комисаря по правата на човека Муйжниекс, със специалния  представител на генералния секретар по миграцията и бежанците Турбьорн Ягланд – Томаш Бочек, както и с европейския омбудсман Емили О’ Райли.

По време на едночасовия разговор с председателя на ЕСПЧ Гуидо Раймонди, Мая Манолова подробно e  информирала за  пакета от законодателни промени, внесени от нея през м.май в Народното събрание, срещу извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители. Сред предложенията й са длъжниците да могат да обжалват оценката на недвижимите имоти, за да не се продават жилищата им на безценица, да няма запор на заплати и имущество за дълг от 100 лева. Освен това Манолова предлага да бъде коригиран несеквестируемият доход, който не е променян от 2008 г., когато минималната работна заплата бе 460 лв., а също така и намаляване на таксите на ЧСИ. Идеята е сборът от всички такси да не надвишава размера на задължението и длъжникът да не дължи такси, когато плаща в срока за доброволно изпълнение. Всички предложения вижте тук – http://www.ombudsman.bg/news/4409

„След осъдителното решение срещу Словения, България е изправена пред ситуацията да плаща сериозни обезщетения на всеки гражданин, който се оплаче в Страсбург за това, че жилището му е продадено на половин цена, без да може да обжалва оценката, за малък дълг, т.е за ежедневната практика на частните съдебни изпълнители в България, от която потърпевши са не десетки, не стотици, а хиляди български граждани“, е категоричната позиция на Манолова.

Гуидо Раймонди прие поканата на омбудсманът и доц. Ковачева  да бъде гост на конференция през септември, с която ще бъде отбелязана 25-тата годишнина от присъединяването на България към Европейската Конвенция по правата на човека.

По-късно, на срещата с европейския омбудсман Емили О‘Райли, Мая Манолова настоя тя да се ангажира с темата по проблема за различния стандарт на храните в Източна, Централна и Западна Европа.

„Съгласихме се с г-жа О‘Райли, че европейските потребители, независимо дали живеят в София, в Берлин или Париж, имат равни права, имат право да консумират храни и изобщо стоки с еднакво качество“, коментира след срещата Манолова. Тя информира О’ Райли за намерението си да покани всички европейски омбудсмани да излязат с обща позиция за това, че е недопустимо стоки от една и съща марка да се предлагат с различно качество в различните европейски страни.

Освен това омбудсманът ще настоява пред българските евродепутати от всички политически сили да започнат процедура по промяна в европейската директива, защитаваща потребителите и в общия регламент за храните. Европейският омбудсман от своя страна обеща да играе координираща функция в процеса по изработването на общата позиция на европейските омбудсмани.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.