Последни новини
Home / Законът / Шест причини защо се отказват и прекратяват дела за контрабанда

Шест причини защо се отказват и прекратяват дела за контрабанда

Defakto.bg

Констатира ги Инспекторатът в първа подобна проверка

Шест основни причини, заради които прокурори отказват да образуват досъдебни производства за квалифицирана контрабанда по чл. 242 от Наказателния кодекс или прекратяват вече образувани производства установи Инспекторатът към ВСС при тематична проверка.

Подобен анализ се прави за първи път от създаването на Инспектората през 2008 г., съобщиха оттам.

Тематичната проверка е по заповед на главния инспектор Теодора Точкова и е извършена през 2016 г. на база събрана информация от комплексни планови проверки в 9 окръжни прокуратури – във Враца, Добрич, Бургас, Монтана, Плевен, Видин, Ловеч, Пловдив и Ямбор, както и в трите военноокръжни прокуратури в София, Пловдив и Сливен.

През 2014 и 2015 г. в проверените прокуратури има общо 7 отказа за образуване на досъдебно производство за престъпление по чл. 242 от НК и 17 постановления за прекратяване на досъдебно производство, образувано по чл. 242 от НК.

Няма „големи размери“

Най-честата причина за отказите да се образува наказателно производство е, че контрабандата не е в „големи размери” – паричната равностойност на заловените стоки не надхвърля 70 пъти минималната работна заплата за страната в този момент (това е критерият според тълкувателната практика на ВКС). В същото време за да е налице квалифицирана контрабанда по чл.242, ал. 1, б. „д”, Наказателният кодекс изисква стоките и предметите, пренесени през границата без знанието и разрешението на митниците, да отговарят на две кумулативни условия – да са за търговски или производствени цели и да са в големи размери.

Тъй като не са в „големи размери”, прокурори са отказали да образуват досъдебни производства за контрабанда на открити в автомобили или камиони 18 комплекта анцузи, носещи марките „Адидас” и „Найк”, на обща стойност 2328 лв., изделия от бял метал, наподобяващ сребро, и тютюневи изделия на обща стойност 6345 лв., бельо и тютюневи изделия на стойност 19 395 лв., 2000 тениски и 100 спортни комплекта, обозначени с марката „Адидас”, на обща стойност 22 610 лв.

Досъдебно производство за контрабанда на 215 изделия от жълт метал във формата на накити пък е прекратено, защото експертизи установяват, че са имитация на златни накити и че са на стойност 2592 лв., т.е. не са в „големи размери”. Поради тази причина е прекратено и досъдебно производство за контрабанда на 91 кг нарязан тютюн на стойност 22 835 лв.

Липсва умисъл

Друга причина за отказ за образуване на досъдебно производство за престъпление по чл. 242 от НК или за прекратяване на образувано вече досъдебно производство, е, че деянието е непредпазливо – липсва или не може да бъде доказан пряк умисъл като форма на вина на извършителя.  Например шофьори на тирове не знаят с какво точно е натоварен камиона.

Изтекла давност

Най-често прокурори прекратяват досъдебни производства за квалифицирана контрабанда заради изтичане на давностния срок за наказателно преследване  – 10 години. Голяма част от тях са били образувани срещу неизвестен извършител, който така и не е бил установен, и след изтичане на давностния срок за наказателно преследване те са прекратени. Например – досъдебни производства за 1800 дънкови якета, за мерцедес с променени номера на рамата, за 2114 употребявани автомобилни гуми, за резервни части за автомобили втора употреба, за 7 кашона с часовници, части и аксесоари за мобилни телефони.

Не е престъпление

Досъдебни производства за квалифицирана контрабанда се прекратяват и когато се установи, че извършеното деяние не е престъпление (например пренасяне на стоки през вътрешна за ЕС граница, между две държави-членки на съюза) или когато спрямо същото лице за същото престъпление има влязла в сила присъда (например в чужбина по обвинение за контрабанда на наркотици).

Досъдебно производство срещу чужденец за опит да пренесе незаконно през границата 3 видоизменени газ-сигнални револвера, с отстранена предпазна муфа, които в този си вид представляват огнестрелно оръжие, е прекратено поради малозначителност на деянието – револверите са закупени с фактура от лицензиран магазин, стойността им е минимална – 150 лв. за трите, предадени са доброволно, оказано е съдействие на митниците, извършителят не е осъждан, не са настъпили други вредни последици.

Препоръки

Инспекторатът към ВСС е препоръчал наблюдаващите прокурори при отказ за образуване на досъдебно производство за квалифицирана контрабанда винаги да уведомяват съответните митници, че постановлението за отказ подлежи на обжалване пред съответната апелативна прокуратура, както и за продължаване на неприключилото административнонаказателното производство по случая с издаването на наказателно постановление. Обикновената контрабанда (административното нарушение „митническа контрабанда”) се урежда в специалния Закон за митниците.

Инспекторатът препоръчва още съответните митници да уведомяват прокуратурите, когато налагат административно наказание за извършена контрабанда. Така ще се избегне вероятността  да се наложи два  пъти наказание за едно и също деяние (забраната non bis in idem). ИВСС отправя и препоръка наблюдаващите прокурори да изискват периодично информация за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия, когато досъдебното производство по чл. 242 НК е образувано или спряно срещу неизвестен извършител.

Актът за резултатите от извършената тематична проверка „Досъдебни производства и преписки, водени по чл. 242 от НК, приключили с постановление за отказ да се образува досъдебно производство или с постановление за прекратяване на наказателното производство” може да се прочете на интернет страницата на Инспектората към ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.