Последни новини
Home / Законът / Държавата спечели дело срещу затворник в Съда по човешките права

Държавата спечели дело срещу затворник в Съда по човешките права

Defakto.bg

 

България спечели дело пред Европейския съдът по правата на човека по жалба на лишен от свобода срещу затворническата администрация във Варна за нечовешко и унизително отношение.  С решението си от 29 юни 2017 г. Съдът в Страсбург e приел становищата и доказателствата, представени по делото от правителствения агент на правосъдното ведомство, че затворническата администрация е предприела всички разумни и необходими мерки по повод възникнал инцидент с участието на жалбоподателя, съобщи Министерството на правосъдието..

Жалбоподателят Димчо Димов, излежавал присъда за убийство, блудство, кражба и противозаконно отнемане на МПС в затвора в град Варна. През  2012 г., между него и друг затворник, възникнал конфликт. С цел предотвратяване на ескалацията му затворническата управа взема решение да премести Димов в друго спално помещение. Конвоиран от надзирател, докато събирал личните си вещи, Димов влязъл в словесен конфликт другия лишен от свобода. Вторият затворник се афектирал и го ударил неочаквано по лицето. Надзирателят се намесил и ги разтървал.

Жалбоподателят бил отведен в медицинския център в затвора за преглед, където първоначално не са установени сериозни травми. По-късно бил прегледан от лицево-челюстен хирург, който установява  фрактура на долната челюст на жалбоподателя. Препоръчана е физиотерапия, от която Димов  отказвал да се ползва в продължение на около месец. В крайна сметка той се съгласил и бил изпратен за лечение в СБАЛЛС София.

Районна прокуратура Варна образува досъдебно производство срещу затворника – нападател, който впоследствие е осъден за причиняване на средна телесна повреда на Димов.

През 2014 г. Димов подава иск по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за претърпени вреди във връзка с неосигуряването на адекватна медицинска помощ от страна на затворническата администрация, включително и по отношение на счупената му челюст. Проведени са две съдебни заседания, разпитани са свидетели, след което жалбоподателят оттегля иска си.

Пред Съда в Страсбург затворникът е претендирал, че затворническата администрация не е предприела мерки да предотврати нападението срещу него и, че не му е осигурила адекватна медицинска помощ за нараняванията му.

По първото оплакване Съдът постановява, че има достатъчно данни, че затворническата управа е предприела необходимите мерки за предотвратяване и задълбочаване на конфликта и е свела последиците от него до минимум.

Второто оплакване Съдът обявява за недопустимо поради, тъй като не са били  изчерпани вътрешноправните средства за защита.И жалбоподателят сам е оттеглил иска си пред националния съд.

По делото Република България е представлявана от правителствения агент Ива Станчева-Чинова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.