Последни новини
Home / Законът / Държавата спечели дело срещу затворник в Съда по човешките права

Държавата спечели дело срещу затворник в Съда по човешките права

Defakto.bg

 

България спечели дело пред Европейския съдът по правата на човека по жалба на лишен от свобода срещу затворническата администрация във Варна за нечовешко и унизително отношение.  С решението си от 29 юни 2017 г. Съдът в Страсбург e приел становищата и доказателствата, представени по делото от правителствения агент на правосъдното ведомство, че затворническата администрация е предприела всички разумни и необходими мерки по повод възникнал инцидент с участието на жалбоподателя, съобщи Министерството на правосъдието..

Жалбоподателят Димчо Димов, излежавал присъда за убийство, блудство, кражба и противозаконно отнемане на МПС в затвора в град Варна. През  2012 г., между него и друг затворник, възникнал конфликт. С цел предотвратяване на ескалацията му затворническата управа взема решение да премести Димов в друго спално помещение. Конвоиран от надзирател, докато събирал личните си вещи, Димов влязъл в словесен конфликт другия лишен от свобода. Вторият затворник се афектирал и го ударил неочаквано по лицето. Надзирателят се намесил и ги разтървал.

Жалбоподателят бил отведен в медицинския център в затвора за преглед, където първоначално не са установени сериозни травми. По-късно бил прегледан от лицево-челюстен хирург, който установява  фрактура на долната челюст на жалбоподателя. Препоръчана е физиотерапия, от която Димов  отказвал да се ползва в продължение на около месец. В крайна сметка той се съгласил и бил изпратен за лечение в СБАЛЛС София.

Районна прокуратура Варна образува досъдебно производство срещу затворника – нападател, който впоследствие е осъден за причиняване на средна телесна повреда на Димов.

През 2014 г. Димов подава иск по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за претърпени вреди във връзка с неосигуряването на адекватна медицинска помощ от страна на затворническата администрация, включително и по отношение на счупената му челюст. Проведени са две съдебни заседания, разпитани са свидетели, след което жалбоподателят оттегля иска си.

Пред Съда в Страсбург затворникът е претендирал, че затворническата администрация не е предприела мерки да предотврати нападението срещу него и, че не му е осигурила адекватна медицинска помощ за нараняванията му.

По първото оплакване Съдът постановява, че има достатъчно данни, че затворническата управа е предприела необходимите мерки за предотвратяване и задълбочаване на конфликта и е свела последиците от него до минимум.

Второто оплакване Съдът обявява за недопустимо поради, тъй като не са били  изчерпани вътрешноправните средства за защита.И жалбоподателят сам е оттеглил иска си пред националния съд.

По делото Република България е представлявана от правителствения агент Ива Станчева-Чинова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.