Последни новини
Home / Законът / ВСС се заинати, иска наказание за съдийка, погната заради Ченалова

ВСС се заинати, иска наказание за съдийка, погната заради Ченалова

Defakto.bg

С 6 срещу 5 гласа съдийската колегия на ВСС отказа да прекрати дисциплинарното дело срещу съдия Веселина Ставрева, без да й налага наказание.

Дисциплинарката срещу нея тръгна през април 2015 г. по предложение на Даниела Костова, Ясен Тодоров,  Румен Боев, Димитър Узунов и Светла Петкова. Случи се след като съдията от СГС Ставрева отказа постоянен арест за Румяна Ченалова и я освободи срещу гаранция по обвинението, че подправила протокол по дело на „Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) срещу НЕК. Конкретно на Ставрева бе потърсена дисциплинарна отговорност, задето разрешила на защитник на ОЕТ да се запознае с разпитите на двама свидетели, докато папките са били при нея. Според предложителите от мнозинството разрешение можел да даде само прокурор.

„Това е отмъщение срещу съдия Ставрева заради решението й за Ченалова”, обявиха още тогава от опозицията във ВСС.

А дисциплинарният състав по случая, в който влязоха Юлиана Колева, Калин Калпакчиев и Юлия Ковачева не откри нарушения на съдийката от СГС. Мнозинството в колегията обаче се оказа на друго мнение. А Галя Георгиева е предложила Ставрева да бъде понижена в ранг за половин година. Това обяви председателстващият колегията Лозан Панов след приключване на разискванията, които са закрити за публика.

С 9 срещу 2 гласа в крайна сметка е взето решение съдийката да бъде уведомена за предложеното наказание и да се защити, ако иска – писмено или чрез изслушване пред ВСС.

Член на дисциплинарния състав по случая първоначално бе и Димитър Узунов, но преди време той си направи отвод заради тълкувателното решение на ВАС, според което един член на ВСС не може едновременно да е и дисциплинарен обвинител, и дисциплинарен съдник. Узунов се оттегли преди тълкувателното решение да бъде официално обявено.

Що се отнася до делото срещу Ченалова, то веднъж бе прекратено от Вера Чочкова от СГС с железен аргумент – влиза в сферата на функционалния имунитет на съдията. Столичният апелативен съд обаче нареди да започне процес срещу Ченалова. Последваха отводи на магистрати от СГС, включително на Мирослава Тодорова.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.