Последни новини
Home / Законът / Генерален адвокат: Всяка държава може да забрани и накаже за услугата UberPop, без да уведомява ЕК

Генерален адвокат: Всяка държава може да забрани и накаже за услугата UberPop, без да уведомява ЕК

Defakto.bg

Според генералния адвокат Szpunar държавите членки могат да забранят и да предвидят  наказателноправни санкции за незаконното упражняване на транспортна дейност в рамките на услугата UberPop, без да уведомят предварително Комисията за проектозакона си.  Становището на адвоката е по дело пред Съда в Люксембург, образувано по питане на френски съд. 

Френското дружество Uber France е оператор на електронна платформа, позволяваща посредством смартфон със съответно инсталираното приложение да се заяви услуга по градски превоз в обслужваните градове. В рамките на услугата UberPop физически лица, които са непрофесионални шофьори, осигуряват превоз на пътници със собствените си превозни средства.
Срещу дружеството Uber France е образувано наказателно производство за организиране на услугата UberPop за свързване на клиенти с непрофесионални шофьори, които осъществяват възмезден автомобилен превоз на пътници с превозни средства с по-малко от десет места. Uber France поддържа, че френската правна уредба, въз основа на която се провежда наказателното преследване срещу него, представлява технически регламент, който се отнася пряко до услуга на информационното общество по смисъла на Директивата относно техническите стандарти и регламенти1.  Тази директива
задължава държавите членки да уведомяват Комисията за всеки законопроект или проект за
нормативен акт, предвиждащ технически регламенти относно стоки и услуги на информационното общество.  Френските органи обаче не са уведомили Комисията за законопроекта преди обнародването на акта.  От това Uber France заключава, че не може да бъде  реследвано по посочените обвинения.
Сезиран със спора, Tribunal de grande instance de Lille (Окръжен съд Лил, Франция) отправя въпрос до Съда дали френските органи са длъжни да уведомят предварително Комисията за проектозакона.
В заключението си от днес генералният адвокат Maciej Szpunar приема, че независимо дали услугата UberPop попада в приложното поле на директивата, държавите членки могат да забранят и да предвидят наказателноправни санкции за незаконното упражняване на транспортна дейност като тази по UberPop, без да са длъжни да уведомяват предварително Комисията за проектозакона.
Генералният адвокат припомня по-подробно, че в заключението си от 11 май 2017 г. по дело Uber Espagne2, услугата UberPop спада към областта на транспорта, така че не представлява услуга на информационното общество по смисъла на директивата. В този случай директивата е неприложима и не е необходимо уведомяване на Комисията за законопроекта, категоричен е той. Генералният адвокат разглежда и хипотезата, при която Съдът би приел, че услугата UberPop представлява услуга на информационното общество по смисъла на директивата.

Той заключава, че в тази хипотеза фактът, че се забранява и санкционира дейността на посредник като Uber при упражняването на незаконна транспортна дейност, не представлява „технически регламент“ по смисъла на директивата, така че и в този случай не би било необходимо уведомяване на Комисията за съответен законопроект.
1 Директива 98/34/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 22 юни 1998 година установяваща процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите стандарти и регламенти и правила относно услугите на информационното общество (ОВ L 204, 1998 г., стр. 37; Специално издание на български език, 2007 г., глава 13, том 23, стр. 207), изменена с Директива 98/48/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 20 юли 1998 година (ОВ L 217, 1998 г., стр. 18; Специално издание на български език, 2007 г., глава 13, том 23, стр. 282).
2 Заключение по дело C-434/15, Asociación Profesional Elite Taxi/Uber Systems Spain (вж. ПС № 50/17).
www.curia.europa.eu

ЗАБЕЛЕЖКА: Заключението на генералния адвокат не обвързва Съда. Задачата на генералните
адвокати е да предложат на Съда, при пълна независимост, правно разрешение на делото, което им
е поверено. Съдиите от Съда пристъпват към разисквания по делото. Съдебното решение ще бъде
постановено на по-късна дата.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.