Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов и Георги Колев свикват върховните съдии на пленуми за избор на КАК

Лозан Панов и Георги Колев свикват върховните съдии на пленуми за избор на КАК

Defakto.bg

Председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев ще свикат пленуми на двете върховни съдилища за избор на нови членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Това се налага, защото през септември изтича мандатът на сегашната комисия.

Въпросът бе разгледан днес от съдийската колегия на ВСС. След промените в Закона за съдебната власт, в сила от август 2016 г., конкурсите и атестирането на съдии, прокурори и следователи бяха поверени на специални комисии КАК към двете колегии на съдебния съвет. В тях влизат както кадровици, така и действащи магистрати.

Днес съдийската колегия препотвърди миналогодишното си решение: съставът на съдийската КАК ще е от 17 човека, от които 6 членове на съвета и 11 избрани от пленумите на върховните съдилища – 9 от ВКС и 2 от ВАС. Амбицията е в КАК да бъдат представени всички апелативни райони.

Георги Колев предложи съставът на съдийската КАК да се редуцира до 10 души, от които 5 кадровици, 1 избраник на пленума на ВАС и 4 – на пленума на ВКС. Идеята бе отхвърлена.

Лозан Панов е определил срок за номиниране на кандидати до 6 юли. Няма пречка и настоящи членове на КАК да получат втори мандат от 1 година. Това със сигурност не важи за Цветинка Пашкунова от ВКС, която бе избрана за член на новия съдебен съвет. Сегашният председател на съдийската КАК Вероника Имова пък също е номинирана за член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, предложението за нея е на ГЕРБ.

За 2018 г. се предвиждат общо 715 процедури по атестиране на съдии, като не са включени прогнозни дати за магистрати, на които предстои извънредно атестиране по чл. 197, ал. 5 от ЗСВ, както и по реда на параграф 206, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на ЗИД на ЗСВ.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.