Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов и Георги Колев свикват върховните съдии на пленуми за избор на КАК

Лозан Панов и Георги Колев свикват върховните съдии на пленуми за избор на КАК

Defakto.bg

Председателите на ВКС и на ВАС Лозан Панов и Георги Колев ще свикат пленуми на двете върховни съдилища за избор на нови членове на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК). Това се налага, защото през септември изтича мандатът на сегашната комисия.

Въпросът бе разгледан днес от съдийската колегия на ВСС. След промените в Закона за съдебната власт, в сила от август 2016 г., конкурсите и атестирането на съдии, прокурори и следователи бяха поверени на специални комисии КАК към двете колегии на съдебния съвет. В тях влизат както кадровици, така и действащи магистрати.

Днес съдийската колегия препотвърди миналогодишното си решение: съставът на съдийската КАК ще е от 17 човека, от които 6 членове на съвета и 11 избрани от пленумите на върховните съдилища – 9 от ВКС и 2 от ВАС. Амбицията е в КАК да бъдат представени всички апелативни райони.

Георги Колев предложи съставът на съдийската КАК да се редуцира до 10 души, от които 5 кадровици, 1 избраник на пленума на ВАС и 4 – на пленума на ВКС. Идеята бе отхвърлена.

Лозан Панов е определил срок за номиниране на кандидати до 6 юли. Няма пречка и настоящи членове на КАК да получат втори мандат от 1 година. Това със сигурност не важи за Цветинка Пашкунова от ВКС, която бе избрана за член на новия съдебен съвет. Сегашният председател на съдийската КАК Вероника Имова пък също е номинирана за член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, предложението за нея е на ГЕРБ.

За 2018 г. се предвиждат общо 715 процедури по атестиране на съдии, като не са включени прогнозни дати за магистрати, на които предстои извънредно атестиране по чл. 197, ал. 5 от ЗСВ, както и по реда на параграф 206, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на ЗИД на ЗСВ.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.