Последни новини
Home / Законът / Отказаха повишение на съдия Вера Чочкова, не стигнаха 2 гласа

Отказаха повишение на съдия Вера Чочкова, не стигнаха 2 гласа

Defakto.bg

Известната съдийка Вера Чочкова от СГС няма да бъде повишена в Софийския апелативен съд.

Това е резултатът от гласуване в съдийската колегия на ВСС днес. Макар че 6 от членовете на колегията бяха “за”, а едва 3 “против”, Чочкова се размина с повишението. За такива решения се искат поне 8 “за”, в случая не стигнаха 2 гласа.

А съображенията не бяха свързани с личността и качествата на съдийката, която бе и кандидат за главен инспектор в конкуренция с Теодора Точкова. Дебатът се разпали по друг въпрос – защо Чочкова да бъде повишена, след като на Светлин Михайлов (бивш председател на СГС – б.р.) това му бе отказано.

Проблемът бе повдигнат от Георги Колев, според когото ситуацията около двамата е била идентична – и Михайлов, и Чочкова кандидатстваха за повишение по едно от новите законови правила, позволяващи назначение на първоначално некласирани кандидати в конкурс, ако не са изтекли 9 месеца от неговото провеждане. И в двата случая, според Колев, когато съдиите са кандидатствали за повишение е имало по 1 вакантно място в Софийския апелативен съд.

Юлия Ковачева представи други факти. При Михайлов в рамките на 9-те месеца след конкурса в Софийския апелативен съд (САС) е имало свободен щат за зам.-председател, не за магистрат. За това неговата молба е отхвърлена. При Чочкова вакантната длъжност в наказателната колегия на САС в 9-месечния срок е била съдийска – тази на Алексей Трифонов, който беше зам.-правосъден министър в служебния кабинет. Затова, според КАК, нейната молба трябва да се удовлетвори.

Но не стана.

Без дебати кадровиците днес взеха и друго решение – назначиха Добромир Андреев за зам.-председател на Административен съд – София-град, който е най-големият и най-натовареният в страната. Досега зам.-председателите бяха двама при наличието на три отделения в съда, специализирани по материя.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.