Последни новини
Home / Законът / Отказаха повишение на съдия Вера Чочкова, не стигнаха 2 гласа

Отказаха повишение на съдия Вера Чочкова, не стигнаха 2 гласа

Defakto.bg

Известната съдийка Вера Чочкова от СГС няма да бъде повишена в Софийския апелативен съд.

Това е резултатът от гласуване в съдийската колегия на ВСС днес. Макар че 6 от членовете на колегията бяха „за“, а едва 3 „против“, Чочкова се размина с повишението. За такива решения се искат поне 8 „за“, в случая не стигнаха 2 гласа.

А съображенията не бяха свързани с личността и качествата на съдийката, която бе и кандидат за главен инспектор в конкуренция с Теодора Точкова. Дебатът се разпали по друг въпрос – защо Чочкова да бъде повишена, след като на Светлин Михайлов (бивш председател на СГС – б.р.) това му бе отказано.

Проблемът бе повдигнат от Георги Колев, според когото ситуацията около двамата е била идентична – и Михайлов, и Чочкова кандидатстваха за повишение по едно от новите законови правила, позволяващи назначение на първоначално некласирани кандидати в конкурс, ако не са изтекли 9 месеца от неговото провеждане. И в двата случая, според Колев, когато съдиите са кандидатствали за повишение е имало по 1 вакантно място в Софийския апелативен съд.

Юлия Ковачева представи други факти. При Михайлов в рамките на 9-те месеца след конкурса в Софийския апелативен съд (САС) е имало свободен щат за зам.-председател, не за магистрат. За това неговата молба е отхвърлена. При Чочкова вакантната длъжност в наказателната колегия на САС в 9-месечния срок е била съдийска – тази на Алексей Трифонов, който беше зам.-правосъден министър в служебния кабинет. Затова, според КАК, нейната молба трябва да се удовлетвори.

Но не стана.

Без дебати кадровиците днес взеха и друго решение – назначиха Добромир Андреев за зам.-председател на Административен съд – София-град, който е най-големият и най-натовареният в страната. Досега зам.-председателите бяха двама при наличието на три отделения в съда, специализирани по материя.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.