Последни новини
Home / Законът / Президентът ще е свидетел срещу бившия военен министър Ненчев за ремонта на МИГ-овете (обновена със свидетелствата на Радев)

Президентът ще е свидетел срещу бившия военен министър Ненчев за ремонта на МИГ-овете (обновена със свидетелствата на Радев)

Defakto.bg

Цветан Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети, коментира държавният глава

За първи път действащ държавен глава ще дава показания в съдебен процес. Президентът Румен Радев, но в качеството му на бивш началник на Военновъздушните сили, е призован днес като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Съдията от Софийския градски съд Петър Стоицев е отделил целия ден за разпит, съобщи БГНЕС.

Ненчев влезе в съда с обяснението, че при действащ договор с руската „РСК-МиГ“ за ремонт на нашите самолети е започнал преговори с Полша. Той е обвиняем в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, с две отделни деяния, осъществяващи поотделно състава на едно и също престъпление, напомня държавното обвинение. От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък, според прокуратурата. Събраните от държавното обвинение данни сочат, че за   времето от 05 май 2015 г. до 09 септември 2015 г.,  министърът на отбраната не е изпълнил служебните си задължения по Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.
Пред съда Николай Ненчев ще отговаря за обществената поръчка за ремонт на самолетите „МиГ-29“. Военните прокурори са установили,  че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и  руския  АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 броя  двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 броя  двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.). Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е разпоредил на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“.  Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.  Според прокуратурата,  като скрил договора с руснаците в касата си, освен че е нанесъл щети, ексвоенният министър е поставил под съмнение безопасността и летателната годност на българската авиация.
Според самия Ненчев пред bTV тази сутрин  – той е спасил българската армия,  а не й е навредил.

По-късно, в  съдебната зала държавният глава заявил,  че Николай Ненчев се е провалил персонално по договора за поддръжка на самолетите с Полша и така е „приземил” българската авиация. Той се съгласи с тезата на прокуратурата, че „авиацията е поставена на трупчета”, съобщи  бТВ.

Румен Радев посочи, че на няколко пъти като командир на ВВС е давал мнението си на тогавашния военен министър, че договорите за ремонти с руската страна (които Ненчев е пренебрегнал в полза на Полша според обвинението) е трябвало да се подпишат незабавно.

„Не съм препоръчвал договори с Полша”, подчерта Радев. По думите му в крайна сметка е бил подписан контракт само за шест двигателя.

„Този парламент произвежда политически скандали, но не произвежда закони”, заяви  Радев пред журналисти.

„Цветан Цветанов разбира от апартаменти, а не от самолети“ – така президентът коментира изказванията на председателя на ПГ на ГЕРБ, че президентът лобира да се купи шведския изстребител.По тези въпроси Цветанов говори на автопилот, смята той.  Румен Радев определи като трибунал за политическа разправа парламентарната комисия, която ще проверява процедурата за нов изтребител.

Той посочи, че на вчерашната си среща с Бойко Борисов двамата са обсъждали как да предотвратят „войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват”.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.