Последни новини
Home / Законът / Светла Петкова от ВСС ще става съдебен заседател

Светла Петкова от ВСС ще става съдебен заседател

Defakto.bg

Има ли конфликт на интереси?

Бившият върховен съдия и зам.-председател на ВАС, понастоящем член на Висшия съдебен съвет Светла Петкова е одобрена за съдебен заседател. Тя е влязла в окончателния списък на заседателите, които ще разглеждат дела в Софийския градски съд, писа “Правен свят”. Като гаранти за професионалните й качества тя е посочила Галя Георгиева от ВСС и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

От журналистите научавам, че съм одобрена, каза Светла Петкова пред De Fakto. Тя бе категорична – докато не е изтекъл мандатът й като член на действащия Висш съдебен съвет до 3 октомври няма да стане съдебен заседател. Иначе е склонна да продължи работата си за правосъдието на това поприще.

В списъка на заседателите, одобрен първо от Столичния общински съвет, а после и от Софийския апелативен съд, са общо 193 души. Клетвата на съдебните заседатели е насрочена за 11 юли, но ще има и друга, по-късна дата, за попълненията.

Колкото и да е странно, по закон няма забрана членовете на ВСС да са и съдебни заседатели, това не е сред случаите на несъвместимост. Юристи обаче са категорични – няма как действащи кадровици да упражняват подобна дейност.

Коментар на юриста: Има конфликт на интереси 

Елена Арапкюлиева: Съгласно чл. 75а от последните изменения и допълнения на ЗСВ в сила от 9.08.2016г. Пленумът на ВСС трябва да приеме наредба за условията и редът за определяне на съдебните заседатели и резервните такива. Моите уважения към съдия Светла Петкова, но според мен, макар към момента да не е приета наредбата и те да се избират по стария ред съществува конфликт на интереси и най-малкото не е морално да се възползваш от позицията си в момента за да си осигуриш следващото “тихо място”…..

About De Fakto

Проверете също

Две окончателни решения по искове за 1,3 милиона лева отчете КПКОНПИ

За нова порция уважени искове за гражданска конфискация информираха от КПКОНПИ. Съдебните решения са влезли …

Единодушно, Янко Янев преизбран за председател на апелативния съд във Велико Търново

Единодушно, Янко Янев бе преизбран от кадровиците за председател на Апелативен съд – Велико Търново. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.