Последни новини
Home / Законът / Светла Петкова от ВСС ще става съдебен заседател

Светла Петкова от ВСС ще става съдебен заседател

Defakto.bg

Има ли конфликт на интереси?

Бившият върховен съдия и зам.-председател на ВАС, понастоящем член на Висшия съдебен съвет Светла Петкова е одобрена за съдебен заседател. Тя е влязла в окончателния списък на заседателите, които ще разглеждат дела в Софийския градски съд, писа „Правен свят“. Като гаранти за професионалните й качества тя е посочила Галя Георгиева от ВСС и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

От журналистите научавам, че съм одобрена, каза Светла Петкова пред De Fakto. Тя бе категорична – докато не е изтекъл мандатът й като член на действащия Висш съдебен съвет до 3 октомври няма да стане съдебен заседател. Иначе е склонна да продължи работата си за правосъдието на това поприще.

В списъка на заседателите, одобрен първо от Столичния общински съвет, а после и от Софийския апелативен съд, са общо 193 души. Клетвата на съдебните заседатели е насрочена за 11 юли, но ще има и друга, по-късна дата, за попълненията.

Колкото и да е странно, по закон няма забрана членовете на ВСС да са и съдебни заседатели, това не е сред случаите на несъвместимост. Юристи обаче са категорични – няма как действащи кадровици да упражняват подобна дейност.

Коментар на юриста: Има конфликт на интереси 

Елена Арапкюлиева: Съгласно чл. 75а от последните изменения и допълнения на ЗСВ в сила от 9.08.2016г. Пленумът на ВСС трябва да приеме наредба за условията и редът за определяне на съдебните заседатели и резервните такива. Моите уважения към съдия Светла Петкова, но според мен, макар към момента да не е приета наредбата и те да се избират по стария ред съществува конфликт на интереси и най-малкото не е морално да се възползваш от позицията си в момента за да си осигуриш следващото „тихо място“…..

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.