Последни новини
Home / Законът / Съдът в Раднево се оказа „много важен“

Съдът в Раднево се оказа „много важен“

Defakto.bg

Районният съд в Раднево е „много важен“ и е натоварен – това изненадващо обявиха членове на ВСС днес. И категорично се възпротивиха да се съкращава 1 щатна магистратска бройка там в момента, без „задълбочено“ обсъждане.

Темата изникна покрай предложение на съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) да се съкратят по 1 щат в Раднево и в РС-Кубрат и те да се прехвърлят в натоварения Софийски апелативен съд. И така след повече от половин година закъснение да се удовлетвори искането на председателя на столичния апелативен съд за нови щатове, защото иначе магистратите там издъхват.

С Кубрат проблеми нямаше, но се появиха за Раднево. Галя Георгиева обяви, че шефът на районния съд там бил против съкращаването, защото щял да остане да работи сам. В тази връзка бе напомнено, че ВСС вече е уволнил един радневски съдия – Евелин Драганов (който се бе клел във вярност на Цветан Цветанов и на ГЕРБ – б.р.), отстранил е друг съдия – Люба Петрова (по искане на Сотир Цацаров заради образувано ново наказателно дело срещу нея) и имало един командирован оттам магистрат в Софийския районен съд. Понякога се налагат и решения по целесъобразност, заключи Георгиева. И попита защо толкова се бърза да се реши този въпрос.

Димитър Узунов, на свой ред обяви, че съдът в Раднево е много важен. После бе казано, че е и натоварен.

„Няма становище на административния ръководител, как ни предлага КАК да вземем информирано решение? Сега благодарение на г-жа Георгиева ни се предлага такова мотивирано становище и в него има сериозни доводи против съкращаването на тази бройка. Да се върне на КАК, за да обсъди становището на административния ръководител“, включи се Светла Петкова.

А от обясненията на Юлия Ковачева – зам.-председател на КАК стана ясно, че компютрите май са компоти.

Оказа се, че шефът на съда в Раднево отдавна е поканен за становище, но досега не го е давал, за разлика от други свои колеги. Натовареността на магистратите там е под средната и е по-ниск от тази в РС-Кубрат, където са съгласни със съкращаването. На мястото на отстранената Люба Петрова може да се командирова съдия, а командировката на радневския кадър в СРС е изтекла.

Срамота е, колеги, от ноември миналата година е искането на Софийския апелативен съд, където се гледат куп дела!, не се стърпя Качен Иванов.

В крайна сметка с 5 на 6 гласа колегията отказа да отложи точката, а с 6 на 5 гласа съкрати 1 щат в Раднево. С по-голямо съгласие – 9 на 2 гласа бе гласувано съкращаване и на щата в Кубрат, а с 8 на 3 гласа двете бройки яха прехвърлени на Софийския апелативен съд.

Предстои обаче по въпроса да се произнесе и пленумът на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.