Последни новини
Home / Законът / Съдът в Раднево се оказа “много важен”

Съдът в Раднево се оказа “много важен”

Defakto.bg

Районният съд в Раднево е “много важен” и е натоварен – това изненадващо обявиха членове на ВСС днес. И категорично се възпротивиха да се съкращава 1 щатна магистратска бройка там в момента, без “задълбочено” обсъждане.

Темата изникна покрай предложение на съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) да се съкратят по 1 щат в Раднево и в РС-Кубрат и те да се прехвърлят в натоварения Софийски апелативен съд. И така след повече от половин година закъснение да се удовлетвори искането на председателя на столичния апелативен съд за нови щатове, защото иначе магистратите там издъхват.

С Кубрат проблеми нямаше, но се появиха за Раднево. Галя Георгиева обяви, че шефът на районния съд там бил против съкращаването, защото щял да остане да работи сам. В тази връзка бе напомнено, че ВСС вече е уволнил един радневски съдия – Евелин Драганов (който се бе клел във вярност на Цветан Цветанов и на ГЕРБ – б.р.), отстранил е друг съдия – Люба Петрова (по искане на Сотир Цацаров заради образувано ново наказателно дело срещу нея) и имало един командирован оттам магистрат в Софийския районен съд. Понякога се налагат и решения по целесъобразност, заключи Георгиева. И попита защо толкова се бърза да се реши този въпрос.

Димитър Узунов, на свой ред обяви, че съдът в Раднево е много важен. После бе казано, че е и натоварен.

“Няма становище на административния ръководител, как ни предлага КАК да вземем информирано решение? Сега благодарение на г-жа Георгиева ни се предлага такова мотивирано становище и в него има сериозни доводи против съкращаването на тази бройка. Да се върне на КАК, за да обсъди становището на административния ръководител”, включи се Светла Петкова.

А от обясненията на Юлия Ковачева – зам.-председател на КАК стана ясно, че компютрите май са компоти.

Оказа се, че шефът на съда в Раднево отдавна е поканен за становище, но досега не го е давал, за разлика от други свои колеги. Натовареността на магистратите там е под средната и е по-ниск от тази в РС-Кубрат, където са съгласни със съкращаването. На мястото на отстранената Люба Петрова може да се командирова съдия, а командировката на радневския кадър в СРС е изтекла.

Срамота е, колеги, от ноември миналата година е искането на Софийския апелативен съд, където се гледат куп дела!, не се стърпя Качен Иванов.

В крайна сметка с 5 на 6 гласа колегията отказа да отложи точката, а с 6 на 5 гласа съкрати 1 щат в Раднево. С по-голямо съгласие – 9 на 2 гласа бе гласувано съкращаване и на щата в Кубрат, а с 8 на 3 гласа двете бройки яха прехвърлени на Софийския апелативен съд.

Предстои обаче по въпроса да се произнесе и пленумът на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

Столични адвокати на среща с председателя на СГС за електронния достъп до правосъдие

На среща утре Софийският адвокатски съвет и председателят на Софийския градски съд ще обсъждат проблемите …

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.