Последни новини
Home / Избрано / Кога парите за нощен труд влизат в 6-те заплати при пенсиониране?

Кога парите за нощен труд влизат в 6-те заплати при пенсиониране?

Defakto.bg

Предстои да ми се изчислява обезщетение при пенсиониране в размер на 6 заплати по Кодекса на труда. Влиза ли в него и изработения от мен нощен труд?  Б.П. , София 

Ако  всеки месец сте получавал допълнително възнаграждение за нощен труд (между 22,00 ч. и 6.00 ч.) то има постоянен характер и трябва да се включи в базата, от която се определя на обезщетението при пенсиониране.

При прекратяване на трудовия договор на каквото и да е основание, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за стаж и възраст, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца. Ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж, обезщетението е в размер на 6 брутни заплати.

База за определяне на обезщетението при пенсиониране е получената от работника или служителя брутна заплата за месеца, предхождащ месеца в който е възникнало основанието за изплащането му, или последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

Брутната заплата, от която се изчислява обезщетението, се състои от нормативно определени елементи. Тя включва основната заплата за отработеното време, възнаграждението над основната заплата, определено според прилаганите системи за заплащане на труда. Участват още добавката при вътрешно заместване; надниците при неизпълнение на трудовите норми не по вина на работника, при престой или за времето, през което е изпълнявал друга работа поради производствена необходимост. А също и възнагражденията, които се полагат при частичен брак и при производство на негодна продукция не по вина на работника.

В брутната заплата влизат и доплащанията, определени с нормативен акт, с КТД, с трудовия договор или с вътрешен акт на работодателя, които имат постоянен характер.
За допълнителни възнаграждения с постоянен характер се считат и добавките, които се изплащат постоянно заедно с полагащото се за съответния период основно възнаграждение и са в зависимост единствено от отработеното време.

Справка: чл. 222, ал. 3 и чл. 228, ал. 1 от Кодекса на труда, чл. 15, ал. 2 и чл. 17, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.