Последни новини
Home / Законът / Новата прокурорска КАК вече е готова

Новата прокурорска КАК вече е готова

Defakto.bg

Новата прокурорска Комисия по атестирането и конкурсите, набрала популярност с абревиатурата КАК, вече е избрана и определена. Това стана ясно на заседание на прокурорската колегия на ВСС днес.

Подмяната се налага заради изтичане на едногодишния мандат на първата комисия, формирана след промените в съдебния закон. Те предвидиха да има КАК за съдии и за прокурори, като в тях влизат както кадровици, така и действащи магистрати, избрани от върховните съдилища и прокуратури, както и от националното следствие.

Кои кадровици от новия съвет ще влязат във въпросните комисии ще стане ясно след неговото формиране.

А магистратите в новата прокурорска КАК ще са: Симона Попова – прокурор във ВАП, Марио Василев, Петя Маринова и Нели Златкова – прокурори във ВКП, Бисерка Стоянова и Лъчезар Лазаров – следователи в НСлС.

За разлика от съдийската комисия, за прокурорите още миналата година бе решено, че ще съвместяват работата в КАК с преките си задължения на обвинители. Но натоварването им ще е значително по-ниско и няма да получават нови дела.

На днешното си заседание прокурорската колегия награди Ирина Димитрова Бикова от РП-Пирдоп с „личен почетен знак първа степен – златен“ за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Прокурор Бикова има общ юридически стаж 38 години в системата.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.