Последни новини
Home / Законът / Рекордно, Инспекторатът иска наказания за 11 столични съдии

Рекордно, Инспекторатът иска наказания за 11 столични съдии

Defakto.bg

Дисциплинарни наказания за 11 граждански съдии от Софийския районен съд иска Инспекторатът. За 10 от тях предложенията са отправени до ВСС, за един – до и.ф. председателя на съда Стефан Милев за по-лека санкция.

Мотивите са значителни забавяния при разглеждането и приключването на делата. Имена не се сочат.

Подобен наръч от едновременно изпратени искания за наказания си е рекорд.

Ето съобщението на Инспектората:

„Инспекторатът към Висшия съдебен съвет предложи на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на 10 съдии от първо и второ гражданско отделение на Софийския районен съд.

Предложенията са направени вследствие на извършени проверки в Софийския районен съд по сигнали на граждани и адвокати, алармиращи за значителни забавяния при разглеждането и приключването на делата.

В хода на проверките, наред с посочените в сигналите дела, екипите на Инспектората са установили стотици други граждански дела, по които не са спазени процесуалните срокове за движението и приключването им. Измежду делата, по които са констатирани значителни забавяния, са и трудови дела, за чието приключване законодателят е предвидил кратки срокове предвид необходимостта от навременна защита на нарушеното право. Установени са и немалък брой дела, по които специален закон предвижда незабавно произнасяне или произнасяне в кратки срокове.

Предложенията за дисциплинарни наказания са отправени по отношение на тези съдии, за които е установено, че нарушенията не са единични или маловажни, а характеризират работата им. Конкретните състави на дисциплинарни нарушения, за осъществяването на които са отправени предложенията, са системно неспазване на процесуалните срокове, както и действие и бездействие, което неоправдано забавя производството.

Наред с предложенията до съдийската колегия на ВСС, за констатиран при проверките на Инспектората в СРС по-лек случай на дисциплинарно нарушение, също свързано със спазването на процесуалните срокове за разглеждане и приключване на делата, Инспекторатът отправи и едно предложение до и. ф. председател на Софийския районен съд за налагане на дисциплинарно наказание на съдия.“

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Броят на магистратите, които трябва да бъдат уволнени е много повече. Обаче все още провинените получават криминален толеранс от ИВСС и от ВСС. Лице в тога, което не познава теорията и практиката и е в сътрудничество с Cosa Nostra и Capo dei Capi, незабавно следва да бъде уволнявано.Липсата на Justice в България е било винаги много тревожен национален въпрос. Несменяеми в своята независимост и независими в своята несменяемост…Т. е. става въпрос за тотална анархия и своеволие, което е пълно безобразие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.