Последни новини
Home / Законът / Софийският градски съд предреши въпроса за авторските права на скулптора Валентин Старчев*

Софийският градски съд предреши въпроса за авторските права на скулптора Валентин Старчев*

Defakto.bg
И сега
Преди

Миналата седмица съавторът на паметника „1300 години България“ проф. Валентин Старчев е внесъл молба в Софийския градски съд (СГС), с която е поискал Столична община да прекрати разпоредителните дейности с паметника. Скулпторът се е позовал на Закона за авторското право и сродните му права и твърди, че правото му на защита обхваща и защитата срещу всяко физическо въздействие върху монумента, включително върху негови части, не само върху цялостната му конструкция.

За това съобщи сайтът „Съдебни репортажи“, който се е запознал с исковата молба на Старчев. Молбата му е придружена с искане да бъде спряно предварителното изпълнение на решението на СОС до приключване на делото в СГС по същество.

Справка на „Дневник“ в сайта на СГС показа, че вчера (онзи ден, бел ред.) съдът е отказал да спре предварителното изпълнение, мотивите не са публикувани. А междувременно – пак завчера, започна демонтирането на паметника. Възниква въпросът

какъв ще бъде смисълът на произнасянето на съда по същество,

когато дойде ред да се произнесе, щом като вече монументът не съществува. И дали с отказа да спре изпълнението на демонтажа съдът не зачеркна с един замах висящия въпрос за авторските права на скулптора.

В молбата си проф. Старчев заявява, че решението на СОС е акт на злоупотреба с право. „Основен мотив за унищожаването на монумента е неговото плачевно физическо състояние понастоящем. Ако Столична община бе изпълнявала добросъвестно задълженията си по опазване на този паметник, неговото физическо състояние би било идентично или близко до това на откриването му.

Опитът да се почерпят права (облаги) от собственото неправомерно – в отклонение от задълженията по закон, съответно недобросъвестно поведение, противоречи пряко на принципа, че никой не може да черпи права от неправомерното си поведение“, се сочи в иска.
Жалбоподателят моли съда да го признае за заинтересовано лице по спора, а решението на СОС за унищожаването на паметника да бъде провъзгласено за нищожно. Твърди също, че всички описани действия или бездействия на Столична община представляват действия по неправомерно ползване на обекта на авторското право, което противоречи на законоустановените задължения на Столична община.

Решението на СОС за премахване на паметника е от 2014 г., след което е обжалвано безуспешно от Старчев два пъти, но само пред административния съд. Столична община твърди – последното интервю на зам.-кмета Тодор Чобанов е от 28 юни пред БНТ, че решението на СОС за демонтирането е било потвърдено многократно от съда. Твърдението на зам.-кмета не е точно, защото

Административният съд не е потвърждавал решението на СОС, а е прекратявал делата

на Старчев с мотив, че той няма правен интерес да обжалва, понеже не е собственик на паметника. Сега за първи път скулпторът обжалва пред Софийски градски съд и моли да му бъде признато правото да бъде заинтересувана страна.

Какви ще бъдат последиците от бъдещото решение на съда пред свършения факт на премахнатия монумент е въпросът, който вкарва казуса в полето на абсолютния абсурд.

* Източник Дневник, Петя Владимирова

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.