Последни новини
Home / Законът / Съдът отказа предсрочна свобода на Топлото, нямало да е възпитателно за другите

Съдът отказа предсрочна свобода на Топлото, нямало да е възпитателно за другите

Defakto.bg

Очаквано, съдът отхвърли молбата на Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, за предсрочно освобождаване. А в мотивите си записа, че в конкретния случай това не би довело „до предупредително въздействие върху останалите членове на обществото“. С други думи – няма да е възпитателно за другите и не е в обществен интерес.

Бившият шеф на столичната „Топлофикация“ бе поискал да излезе на свобода, след като е излежал 1 година 7 месеца и 15 дни от 3-годишната присъда, постановена по единственото приключило на три инстанции дело срещу него – за безстопанственост.

Сага с 12-годишна давност

Макар скандалът с разхищенията в столичното дружество, последван от гръмки обвинения и шумен арест вече да е с 12-годишна давност, останалите две дела срещу Димитров – за длъжностно присвояване и пране на пари още са на първа инстанция в Софийския градски съд. Процесът за пране на пари под председателството на Петя Крънчева се точи от 2009 г., отлагано е над 50 пъти и няма финал. Делото за длъжностното присвояване веднъж приключи с присъда в СГС, отменена през 2013 г. от апелативния съд. Оттогава то три пъти е връщано на прокуратурата за поправяне, уточняване и прецизиране на обвиненията – през 2014 г., 2015 г. и 2017 г. (след като случаят отново е вкаран в съда, този път по искане на обвиняемите). Последваното връщане е отменено от апелативния съд и процесът е насрочен в СГС.

Делото срещу Димитров за безстопанствеността пък финализира през ноември 2015 г., когато ВКС потвърди 3-годишната му присъда по него, тогава той влиза в затвора. А предварителният арест не му е зачетен по тази присъда, защото е бил постановен по друго от делата му.

За зла участ на Топлото искането му за предсрочно освобождаване идва, преди да е отшумял скандалът с молбите на двама от групата за отвличания „Наглите“, отекнал и в приет вече на първо четене от парламента проект за НПК, който зачертава възможността затворниците и сами да искат условно предсрочно освобождаване.

Така или иначе в закона това право още съществува. А днес Валентин Димитров, докаран в съда от затворническото общежитие в Казичене, се защитаваше сам. Съпровождан от охрана, облечен в анцунг, видимо остарял, 61-годишният емблематичен някога Топлото нямаше адвокат – служебният му защитник Венцислав Дудуленски не дойде в СГС.

Поправил се е, но не достатъчно

Прокуратурата и представителят на софийския затвор се обявиха против предсрочното условно освобождаване. С аргумента, че макар в затвора да демонстрира примерно поведение, награждаван е три пъти (има включително грамота за победител в конкурс за есе и най-добра коледна картичка) и да му е определена ниска оценка на риска, процесът на „поправянето“ на Валентин Димитров не е приключил и освобождаването му ще е прибързано.

Заложените в плана за работа с него цели и задачи се изпълняват и дават ефект, но процесът не е завършил, заяви представителят на затвора.

Той е осъден за тежко умишлено престъпление, извършено от отговорен държавен служител, изтъкна пък прокурорът. И напомни, че Димитров не е признал вината си (което няма връзка с производството за предсрочно освобождаване). Позова се на плана за работа с него и обобщи, че осъденият „не се е поправил в достатъчна степен“.

Моля за милост или поне за справедливост

Въпреки че в плана за изпълнение на присъдата ми да бе заложена промяна на режима на изтърпяване на наказанието още през юни 2016 г. до днес това не се е случило, обяви на свой ред Валентин Димитров. И това се дължи не на моето поведение, а на медиите и обществения натиск, категоричен бе той. Имам добро поведение, участвам в трудови, образователни (в затвора учи немски – б.р.) и спортни дейности, изпълнил съм всички условия, заложени в нормативната уредба,  но въпреки това ме държат на първоначалния общ режим, без отпуски и други, изтъкна Топлото.

Обясни: „Като ги питам (затворническата администрация) защо не променят режима, ми отговорят: „Ти какво искаш, да ни уволнят ли? Ще те пуснем в отпуска и ще писнат медиите!“

Впечатляващ бе финалът му: „12-та година играя ролята на Вальо Топлото. Моля за милост, поне за справедливост. На 61 години съм, имам доста заболявания, бих искал да обърна внимание на себе си и на здравето си“.

Формалните предпоставки са налице, но…

Налице са данни, че поведението на Валентин Димитров е с нисък риск за обществото и самия него, той няма зависимости от наркотици и алкохол и е със стабилен психологически статус, отчете съдия Величка Цанова. В същото време срещу него има и висящи дела за финансови престъпления с широк обществен и медиен отзвук, добави тя. Налице са формалните предпоставки, които биха позволили условно предсрочно освобождаване, но законът не задължава съда да го постанови, в това производство се преценява широк кръг обстоятелства, обяви съдията. А сред целите на наказанието е превъзпитанието на осъдения и превенцията върху другите. С предсрочното освобождаване на Димитров превенцията няма да бъде постигната, определи Величка Цанова.

На излизане затворникът отказа коментар. Той може да оспори решението пред апелативиня съд.

А за публиката остана въпросът къде всъщност е общественият интерес – в това Топлото на всяка цена да остане в затвора още една година и да чака финала на останалите си дела още петилетки? Или правосъдието да беше навременно, делата му да бяха приключили, присъдите – постановени и (може би) изтърпени и отдавна да бяхме забравили този случай? На 12-тата година от сагата без финал колкото и каквито и вини да има Валентин Димитров, той вече е жертва.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.