Последни новини
Home / Законът / ВСС пак избяга от дебат за надзора и контрола над главния прокурор (допълнена)

ВСС пак избяга от дебат за надзора и контрола над главния прокурор (допълнена)

Defakto.bg

Мнозинството си тръгна, кворумът се разпадна

Скандално-предсрочен финал беляза и днешния пленум на ВСС. Насред разгорещени обсъждания по „горещи” теми кадровици от мнозинството си тръгнаха и заседанието бе прекратено поради липса на кворум.

Случи се след като Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха извънредно ВСС да обсъди проекта на депутати от ГЕРБ и патриотите за промени в съдебния закон, които дават поредни бонуси на кадровиците и посичат професионалните организации на магистратите.

С напускането си мнозинството за пореден път предотврати и обсъждането на анализа на европрокурорите и техните препоръки за въвеждане на контрол над обвинител №1 и фигурата на независим прокурор, който да го разследва при евентуални прегрешения. Точката фигурираше в редовния дневен ред на днешното заседание,  но до нея, разбира се, не се стигна.

Преди предсрочния финал днес обаче стана ясно нещо любопитно, свързано с темата за евроанализа и европрепоръките за прокуратурата. А именно – половин година след излизането на анализа в отговор Министерството на правосъдието формира работни групи за промени в Закона за съдебната власт, НК, НПК и по темата за вещите лица. Зададеният обсег на промените обаче изобщо не е мащабен. Пример – за ЗСВ ще се обсъжда само дали да не се преразгледа процентът на „външни” назначения в системата, който едва преди година бе намален от 20 на 10 % и то по настоявания на действащите магистрати, за да се осигури предвидимостта в кариерното израстване. Темата за статута на обвинител №1 не се засяга никъде.

Това стана ясно от дебат по внесена допълнителна точка в дневния ред. Лозан Панов се обяви срещу законодателни промени ад хок, без обяснения и защото на някой така му харесва. Темата не бе подета, кадровиците само изгласуваха кои от тях в кои работни групи да отидат.

Последвало съобщение на пресцентъра на ВСС конкретизира участниците и темите на работните групи. По промените за външните назначения в системата (промени в ЗСВ) там отиват председателят на съдийската КАК Вероника Имова и Милка Итова, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова и Соня Найденова от ВСС.

За промените в НК съветът ще бъде представен от Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Магдалена Лазарова. „Препоръчаните изменения в НК по отношение на корупционните престъпления са свързани с преразглеждане на чл. 282 НК, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и др. Посочено е, че корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции. Предвижда се приемане на разпоредби, които инкриминират самото извършване на престъпното действие, без да е необходимо да се доказва каквато и да е действителна или потенциална вреда, причинена от нарушаването на разпоредбите за възлагане на поръчки“, се казва в съобщението.

В работната група за НПК са включени Калпакчиев, Камен Иванов и Магдалена Лазарова. Ще се обсъжда: промяна в регламента на предварителните проверки; промяна в режима на специалните разузнавателни средства; анализ на необходимостта от отпадане на института на „поемните лица“ от НПК; проучване на възможни пречки пред това разузнавателните доклади, които правоприлагащите органи са получили от Звеното за финансово разузнаване по евентуални случаи на корупция, да бъдат превърнати в доказателства за целите на наказателното преследване, анализ на необходимостта от възстановяване на разследващите правомощия на ДАНС.

Соня Найденова влиза в работната група за вещите лица.

Накрая – напускането като средство за елинимиране на „неудобни” теми явно става стил на мнозинството от ВСС на финала на мандата му. Миналия четвъртък по абсолютно същия начин заседанието на пленума бе прекратено без обяснения, след като се разбра, че намерението да се иска импийчмънт на председателя на ВКС Лозан Панов се проваля.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.