Последни новини
Home / Законът / Съюзът на съдиите: Проектът на ГЕРБ и патриотите посича професионалното сдружаване на магистратите

Съюзът на съдиите: Проектът на ГЕРБ и патриотите посича професионалното сдружаване на магистратите

Defakto.bg

Въвеждат се нелепи забрани, оттеглете го, призовават от ССБ

Ден след като стана публично известен проектът на ГЕРБ и патриотите за промени в съдебния закон, който дава кариерни бонуси на кадровиците и въвежда рестрикции за съсловните организации на магистратите, от Сюза на съдиите в България реагираха с остра декларация.

И предупредиха – ако идеите на петимата депутати от управляващите станат факт, това ще посече възможността за професионално сдружаване на съдии, прокурори и следователи у нас. От ССБ призовават вносителите да оттеглят проекта си.

Както De Fakto вече писа, в проекта прозира в полза на кои членове на настоящия ВСС са готвените промени и срещу кои организации са насочени те. А ССБ очевидно е взет на прицел от управляващите.

Публикуваме пълния текст на декларацията на Съюза на съдиите.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Съюзът на съдиите в България счита, че внесеният в края на работния ден на 4.07.2017 г. от народни представители в 44-тото Народно събрание проект за изменение на ЗСВ неприкрито цели да препятства упражняването на правата на магистратите да се сдружават в професионални организации.

Независимо от реакцията на почти всички български магистратски организации по повод последните изменения в ЗСВ[1]  и при пълно незачитане на изпратените до различни институции становища на Европейската съдийска асоциация[2] и МЕДЕЛ /Европейски магистрати за демокрация и свободи/[3] , в законопроекта се въвежда задължение за действащите магистрати да декларират членство в професионални организации. Както отбеляза в своето становище Европейската съдийска асоциация, въвеждането на такова задължение „не преследва легитимна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в разрез с неотдавна съгласуваната в София политика за укрепване—а не за уязвяване—на тези сдружения.“ Такава политика са декларирали, че ще следват министрите на правосъдието на страните от Съвета на Европа, приемайки План за действие за независимост на съдебната власт на срещата в София на 21 април 2016 г.

Внесеният законопроект препятства не само сдружаването на магистрати в техни професионални организации, но и им забранява да участват в управителни органи на общи сдружения с представители на други юридически професии, каквато организация например е Съюзът на юристите в България. Не е нужно да се излагат доводи защо такава забрана е абсолютно нелепа.

Законопроектът въвежда и забрана дейностите на професионалните магистратски организации да бъдат финансирани чрез участие в проекти. Държим да отбележим, че участието на съсловните организации в такива проекти е необходимо, за да се обезпечат дейности като организиране на професионални дискусии, обучения, срещи между магистрати, участие на външни лектори, обмен с чуждестранни колеги, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература. Не само Съюзът на съдиите в България, а и останалите професионални организации на съдии и прокурори са използвали проектно финансиране за организиране на такива дейности. Абсурдни и присъщи само на ширещо се в недемократични общества разбиране са доводите, изложени в мотивите към проекта, че се налага предлаганото ограничение, за да се предотвратят зависимости от „чуждо“ влияние. Финансовата подкрепа за проекти на български неправителствени организации се извършва в рамките на партньорство, в което много често страна е и българската държава. Много от тези проекти са по програми на институциите на Европейския съюз и по тези програми, освен НПО, финансиране получават и държавни институции.

Категорично се противопоставяме и на частта от законопроекта, с която за пореден път представители на законодателната власт се опитват да осигурят „кариерни бонуси“ за членовете на ВСС и припомняме, че последният такъв опит беше отхвърлен категорично от парламентарното мнозинство при приемането на последните промени в ЗСВ. Опитът проектът да бъде прокаран за приемане на първо гласуване в Комисията по правни въпроси по-малко от 24 часа след неговото внасяне изразява стремеж за пълно пренебрегване на демократичните парламентарни правила и практики и е доказателство за нелегитимност на преследваните цели. Те ясно бяха заявени и на заседанието на същата комисия на 5.07.2017 г. и категорично дават основание да се обобщи, че вносителите се стремят да осигурят поощрения за членовете на ВСС, въвеждайки за „редовите“ магистрати ограничения, забрани и задължения.

Призоваваме вносителите на законопроекта и парламентарните политически сили, към които те принадлежат да проявят отговорно и държавническо поведение и да оттеглят така направените предложения. Приемането им за пореден път ще подкопае усилията за утвърждаване на страната ни като европейска държава със стабилен и предвидим правов ред, в рамките на който обществената дискусия се насърчава, а не се препятства и забранява.

 

София,

6.07.2017 г.                                                                                                        Управителен съвет на ССБ

[1] http://www.judgesbg.org/images/Decl_Saslovni.pdf

[2] http://www.judgesbg.org/images/Letter_EAJ_BG.pdf

[3] http://www.medelnet.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=307:letter-to-the-president-of-the-bulgaria

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.