Последни новини
Home / Законът / Дарителите възмутени от промените в съдебния закон, настояват да бъдат оттеглени

Дарителите възмутени от промените в съдебния закон, настояват да бъдат оттеглени

Defakto.bg

Дарителската общност в България излезе с остра обща позиция по проекта за промени в съдебния закон.В нея  дарителите настояват  –  законопроектът да бъде оттеглен, защото внушава, че  даренията за добри каузи са вредни и опасни,  подкопава целия смисъл от сътрудничество и международната финансова помощ за страната.

Позицията  е  изпратена до членовете на правната комисия: В нея четем още:  „С предложения закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за съдебната власт индиректно се подкопават и дискредитират всички дарителски усилия, защото се внушава, че даряването на средства и подпомагането чрез финансиращи програми създава зависимости и „външна намеса“. Нещо повече, тези текстове в този ЗИД подкопават целия смисъл на международното сътрудничество и международната финансова помощ.

Дарителите напомнят, че „през последните 10 години над 800 милиона лева са дарени за добро управление, местно развитие, образование, екология, култура и изкуство, здравеопазване и др“.

Както De Fakto вече писа,  на 4 юли четирима депутати от  управляващите(сред които е и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов),  внесоха законопроект за изменения в Закона за съдебната власт, преди да е изтекла  и година от предишните поправки в същия закон. И „както му е редът“ –   без задължителна обществена оценка на риска от  налагането на новите поправки.

Поредните корекции „за свои хора“ гласят,  че  „източници на имуществото на организациите в съдебната власт могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техни членове.

Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквото и да е форма.  На практика така се възпира възможността на професионалните магистратски организации да се финансират и чрез участие в проекти – основен техен източник в момента.

Депутатското творчество има и друга гениална цел –  магистратите да могат  да се занимават с научна и преподавателска дейност, но само ако „тази дейност не е финансирана изключително от чужда държава или чуждестранно лице“.

„Убедени сме, че усилията за постигане на добро и по-добре функциониращо общество могат да бъдат успешни само с участието на институции, граждански сектор, бизнес, без налагане на изкуствени и нерегламентирани забрани и ограничения на организации и техните каузи“, казват  дарителите.

„От името на всички членове на Българския дарителски форум, уверяваме, че всеки отговорен дарител, създава конкретни публично оповестени правила и процедури, които да гарантират независимост на подкрепените организации и невъзможност за вмешателство в техните проекти и инициативи“.

БДФ напомня, че  „Дарителството в България има крехка нова история.  За създаването на традиция и култура на взаимопомощ, солидарност и толерантност, България има нужда от политики и политици, които демонстрират зачитане и уважение към дарителите – независимо дали български или международни. Този законопроект показва тъкмо обратното – той легитимира публичен разговор и внушения за даряването за определени каузи – добро управление и правосъдие –  като нещо опасно и вредно“.

И настояват: Този  законопроект да бъде отхвърлен, още повече, че смисълът му нарушава чл. 44 от Конституцията  на Република България, както и Европейската конвенция за правата на човека.

В четвъртък срещу поправките в съдебния закон остро протестира и Съюзът на съдиите, не без основание се твърди, че последните корекциите са насочени именно срещу него – заради непримиримата му позиция по съдебната реформа и  отказът на членовете му да си „сътрудничат“ нерегламентирано с властта.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.