Последни новини
Home / Законът / Дарителите възмутени от промените в съдебния закон, настояват да бъдат оттеглени

Дарителите възмутени от промените в съдебния закон, настояват да бъдат оттеглени

Defakto.bg

Дарителската общност в България излезе с остра обща позиция по проекта за промени в съдебния закон.В нея  дарителите настояват  –  законопроектът да бъде оттеглен, защото внушава, че  даренията за добри каузи са вредни и опасни,  подкопава целия смисъл от сътрудничество и международната финансова помощ за страната.

Позицията  е  изпратена до членовете на правната комисия: В нея четем още:  „С предложения закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за съдебната власт индиректно се подкопават и дискредитират всички дарителски усилия, защото се внушава, че даряването на средства и подпомагането чрез финансиращи програми създава зависимости и „външна намеса“. Нещо повече, тези текстове в този ЗИД подкопават целия смисъл на международното сътрудничество и международната финансова помощ.

Дарителите напомнят, че „през последните 10 години над 800 милиона лева са дарени за добро управление, местно развитие, образование, екология, култура и изкуство, здравеопазване и др“.

Както De Fakto вече писа,  на 4 юли четирима депутати от  управляващите(сред които е и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов),  внесоха законопроект за изменения в Закона за съдебната власт, преди да е изтекла  и година от предишните поправки в същия закон. И „както му е редът“ –   без задължителна обществена оценка на риска от  налагането на новите поправки.

Поредните корекции „за свои хора“ гласят,  че  „източници на имуществото на организациите в съдебната власт могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техни членове.

Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквото и да е форма.  На практика така се възпира възможността на професионалните магистратски организации да се финансират и чрез участие в проекти – основен техен източник в момента.

Депутатското творчество има и друга гениална цел –  магистратите да могат  да се занимават с научна и преподавателска дейност, но само ако „тази дейност не е финансирана изключително от чужда държава или чуждестранно лице“.

„Убедени сме, че усилията за постигане на добро и по-добре функциониращо общество могат да бъдат успешни само с участието на институции, граждански сектор, бизнес, без налагане на изкуствени и нерегламентирани забрани и ограничения на организации и техните каузи“, казват  дарителите.

„От името на всички членове на Българския дарителски форум, уверяваме, че всеки отговорен дарител, създава конкретни публично оповестени правила и процедури, които да гарантират независимост на подкрепените организации и невъзможност за вмешателство в техните проекти и инициативи“.

БДФ напомня, че  „Дарителството в България има крехка нова история.  За създаването на традиция и култура на взаимопомощ, солидарност и толерантност, България има нужда от политики и политици, които демонстрират зачитане и уважение към дарителите – независимо дали български или международни. Този законопроект показва тъкмо обратното – той легитимира публичен разговор и внушения за даряването за определени каузи – добро управление и правосъдие –  като нещо опасно и вредно“.

И настояват: Този  законопроект да бъде отхвърлен, още повече, че смисълът му нарушава чл. 44 от Конституцията  на Република България, както и Европейската конвенция за правата на човека.

В четвъртък срещу поправките в съдебния закон остро протестира и Съюзът на съдиите, не без основание се твърди, че последните корекциите са насочени именно срещу него – заради непримиримата му позиция по съдебната реформа и  отказът на членовете му да си „сътрудничат“ нерегламентирано с властта.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.