Последни новини
Home / Законът / ГПК на първо четене: Пада „вечният длъжник“, по-ниски такси на ЧСИ, задължителна трета инстанция по делата

ГПК на първо четене: Пада „вечният длъжник“, по-ниски такси на ЧСИ, задължителна трета инстанция по делата

Defakto.bg
Парламентът прие четири проекта за промени 
Идеите за сериозни промени в изпълнителното производство, премахване на „вечния длъжник“, връщане на същинската трета инстанция в гражданското производство и други преминаха цедката на първото четене в парламента. Днес депутатите приеха на първо четене и четирите проекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесени от БСП, „Воля“, ГЕРБ и Обединени патриоти. Те идват на 10-тата година от прилагането на новия ГПК, който действа от 2007 г.
Омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите за възприетите идеи и промени в ГПК на първо четене .

„Показахте, че политиците могат да загърбят политическите спорове и да отидат при избирателите си, да ги чуят и да започнат да решават техните проблеми, срещу безобразията, които тровят живота на хората“, обяви на финала омбудсманът Мая Манолова. Именно тя бе инициатор на промените за облекчаване положението на длъжника и срещу свръхправомощия на частни изпълнители, банки, монополи.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък каза, че най-добрите решения ще се търсят между първо и второ четене.
Някои от идеите се повтарят в различните проекти, например сборът от таксите по изпълнението да не надвишава размера на самото задължение, а при доброволно изпълнение такси да не се събират, както и за промяна в призоваването, така че да се гарантира длъжниците да научават за заведените срещу тях дела.
Особен акцент е въвеждането на абсолютна 10-годишна давност за вземанията срещу физически лица, което на практика премахва „вечните длъжници“.
Проектът на БСП предвижда премахване на привилегията на банките да получават незабавна заповед за изпълнение; спиране на принудителното изпълнение при възражение от длъжника; възможност да се обжалва оценката на вещта при публична продан, както и отказите за приключвани, прекратяване, спиране на принудителното изпълнение; обвързване на несеквестируемия доход с минималната работна заплата. Настоява се също увеличаване на представителите на държавата, изпращани от Министерството на правосъдието, в дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители.
В проекта на „Воля“ се предлага намаляване на пропорционалните такси по изпълнението, като максималните да паднат наполовина. А при подаване на исковата молба да се посочва и банкова сметка, за да се облекчи изплащането на задължението.
При ГЕРБ предложенията са за промяна в подсъдността по изпълнителното производство; даване на ЧСИ на достъп до националната база данни „Население“ не само за длъжника, но и по отношение на трети лица – съсобственици, съпрузи недлъжници и др.; задължително назначаване на вещо лице при продан на недвижим имот на стойност над 5000 лв.; въвеждане на електронни публични търгове, както и за насочване на изпълнението и върху марка, патент, промишлен дизайн. В този проект се предлага и 10-годишната давност за задължения на граждани, но тя да не важи за обезпечените вземания.
Обединените патриоти са по-категорични – премахване на „вечния длъжник“ без уговорки, след изтичането на 10 г. Само при тях е предложението за премахване на „факултативната“ трета инстанция, при която ВКС допуска за разглеждане само някои казуси, преценени от съдиите за важни за развитието на правото или противоречиво решавани в практиката.
По време на дебата Данаил Кирилов се обяви срещу отнемането на привилегията на банките за незабавно изпълнение. А Хамид Хамид от ДПС го подкрепи, обявявайки че тогава трезорите ще започнат да сключват договори за кредит с нотариални заверки, което допълнително ще натовари длъжниците. Между първо и второ четене ДПС щяло да представи и свои предложения за премахване на „вечния длъжник“.
На заседание на правната комисия преди дни зам.-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов и шеф на гражданскатаколегия призова за задълбочен и професионален анализ и за синхронизиране и балансиране на промените. Подчерта също, че откакто действа новият ГПК, около 20-25 % от споровете стигат до ВКС, толкова са били и отменените от третата инстанция въззивни решения преди това.
Приемането на промените да бъде предшествано от сериозна научно-практическа дискусия е позицията на Висшия адвокатски съвет, представена от адвокат Валя Гигова. Адвокатите са категорични – в този си вид касационното обжалване прегражда достъпа до правосъдие, те са за  въвеждането на абсолютна давност за задълженията на физически лица.

About De Fakto

Проверете също

Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Министърът е решен да защити НДК и извади ГЕРБ от партийната му централа там В …

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) …

2 коментара

  1. Ивелина

    Потърпевша съм от действие на ЧСИ за наложен запор върху РЗ,въз основа на остатъка от неизплатен кредит към банка от 2005 год.Задължението е имало тогава остатък от близо 580 лв.Съкратиха ме и не можех да погасявам няколко месеца вноските,след което банката го е продала ,или дала на ЧСИ. Последва заповед за опис на имуществото в жилището ни,което беше собственост на майка ми, единствено нейна.Всичко беше разхвърляно,извадено от шкафове и гардероби и започна опис.Не помогна нито фактът,че им показахме документи,че нищо не е моя собственост и няма как да да бъде отнето от майка ми.Имах 9 дка наследствени ниви,които ЧСИ реши,че ще покрият дълга и ме увери,че няма да имам повече проблем.Оказа се,че по сметката в банката са внесени от него 190 лв,а останалото е отчел като разход за труда си.Това научих едва м.януари 2017 г.,когато Работодателят ми беше уведомен,че дължа нас 3800лв и той е солидарно задължен ,ако не ги превежда по сметка на вече друг ЧСИ в друг град.Вече 10 месеца ми удържат 50% от нетната РЗ, без да се съобразяват с несевестируемия минимум и формулата за изчисляване на Запор върху РЗ, имало е месеци,в които съм получавала до 320лв.От кабинета на ЧСИ ми дадоха информация, че крайната сума,която все още ми удържат на вноски и образувана от 3 заведени дела в 3 града и 2 колектори фирми,които са начислявали и собствените си разходи.Произволът не свършва до тук.Година преди това е било заведено дело от друга банка за мое поръчителство за 298лв.,за което пак бях уведомена от Работодателя си,който е получил нова Запорна заповед за над 2800 лв. Дадоха ми номера на заведеното дело,което в деловодството и архива на съда,където е заведено не беше открито.Но въпреки всичко вторият ЧСИ е запорирал банковата сметка, на която ми превеждат РЗ, въпреки, че е уведомен,че в нея ми превеждат остатъка след изпълняване на все още неизплатения първи запор.Така аз мога от каса в банката да тегля само толкова,колкото прецени супервайзерът на с ответния клон на банката. Реално в момента съм в положение,в което колкото по-висока заплата взимам,защото е на бонусна основа, толкова по-малка сума ще мога да тегля.Порочният кръг е непробиваем:запор в/у РЗ (50% от крайната нетна сума) ;запор на остатъка от първия запор,който ми превеждат в банката.Въпреки ,че дори според закона преди промените не могат да се изпълняват 2 запора едновременно,а само по реда на постъпването.В случая са и давностни и преподавани и натоварване с всички възможни разходи за обработката им от адвокати,ЧСИ и колекторите фирми.Съдействието от всички инстанции е =0.Не мога да си позволя адвокат,защото от 10 месеца получавам под МРЗ,а заради проблемите с първия запор и описа на имуществото,бях принудена да изляза на квартира,защото семейството ми реши,че застрашавам имуществото и сигурността му.Така че от 10 години плащам наем е живея с остатъка от заплатата си.Ако Промените в ГПК наистина бъдат приети ще имам шанс да се почувствам не като роб на системата,а като човек.

  2. Ивелина

    Извинения за правописните грешки,но пиша през телефона си и не е много удобно да правя корекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.