Последни новини
Home / Законът / ГПК на първо четене: Пада „вечният длъжник“, по-ниски такси на ЧСИ, задължителна трета инстанция по делата

ГПК на първо четене: Пада „вечният длъжник“, по-ниски такси на ЧСИ, задължителна трета инстанция по делата

Defakto.bg
Парламентът прие четири проекта за промени 
Идеите за сериозни промени в изпълнителното производство, премахване на „вечния длъжник“, връщане на същинската трета инстанция в гражданското производство и други преминаха цедката на първото четене в парламента. Днес депутатите приеха на първо четене и четирите проекта за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесени от БСП, „Воля“, ГЕРБ и Обединени патриоти. Те идват на 10-тата година от прилагането на новия ГПК, който действа от 2007 г.
Омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите за възприетите идеи и промени в ГПК на първо четене .

„Показахте, че политиците могат да загърбят политическите спорове и да отидат при избирателите си, да ги чуят и да започнат да решават техните проблеми, срещу безобразията, които тровят живота на хората“, обяви на финала омбудсманът Мая Манолова. Именно тя бе инициатор на промените за облекчаване положението на длъжника и срещу свръхправомощия на частни изпълнители, банки, монополи.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък каза, че най-добрите решения ще се търсят между първо и второ четене.
Някои от идеите се повтарят в различните проекти, например сборът от таксите по изпълнението да не надвишава размера на самото задължение, а при доброволно изпълнение такси да не се събират, както и за промяна в призоваването, така че да се гарантира длъжниците да научават за заведените срещу тях дела.
Особен акцент е въвеждането на абсолютна 10-годишна давност за вземанията срещу физически лица, което на практика премахва „вечните длъжници“.
Проектът на БСП предвижда премахване на привилегията на банките да получават незабавна заповед за изпълнение; спиране на принудителното изпълнение при възражение от длъжника; възможност да се обжалва оценката на вещта при публична продан, както и отказите за приключвани, прекратяване, спиране на принудителното изпълнение; обвързване на несеквестируемия доход с минималната работна заплата. Настоява се също увеличаване на представителите на държавата, изпращани от Министерството на правосъдието, в дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители.
В проекта на „Воля“ се предлага намаляване на пропорционалните такси по изпълнението, като максималните да паднат наполовина. А при подаване на исковата молба да се посочва и банкова сметка, за да се облекчи изплащането на задължението.
При ГЕРБ предложенията са за промяна в подсъдността по изпълнителното производство; даване на ЧСИ на достъп до националната база данни „Население“ не само за длъжника, но и по отношение на трети лица – съсобственици, съпрузи недлъжници и др.; задължително назначаване на вещо лице при продан на недвижим имот на стойност над 5000 лв.; въвеждане на електронни публични търгове, както и за насочване на изпълнението и върху марка, патент, промишлен дизайн. В този проект се предлага и 10-годишната давност за задължения на граждани, но тя да не важи за обезпечените вземания.
Обединените патриоти са по-категорични – премахване на „вечния длъжник“ без уговорки, след изтичането на 10 г. Само при тях е предложението за премахване на „факултативната“ трета инстанция, при която ВКС допуска за разглеждане само някои казуси, преценени от съдиите за важни за развитието на правото или противоречиво решавани в практиката.
По време на дебата Данаил Кирилов се обяви срещу отнемането на привилегията на банките за незабавно изпълнение. А Хамид Хамид от ДПС го подкрепи, обявявайки че тогава трезорите ще започнат да сключват договори за кредит с нотариални заверки, което допълнително ще натовари длъжниците. Между първо и второ четене ДПС щяло да представи и свои предложения за премахване на „вечния длъжник“.
На заседание на правната комисия преди дни зам.-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов и шеф на гражданскатаколегия призова за задълбочен и професионален анализ и за синхронизиране и балансиране на промените. Подчерта също, че откакто действа новият ГПК, около 20-25 % от споровете стигат до ВКС, толкова са били и отменените от третата инстанция въззивни решения преди това.
Приемането на промените да бъде предшествано от сериозна научно-практическа дискусия е позицията на Висшия адвокатски съвет, представена от адвокат Валя Гигова. Адвокатите са категорични – в този си вид касационното обжалване прегражда достъпа до правосъдие, те са за  въвеждането на абсолютна давност за задълженията на физически лица.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

2 коментара

  1. Ивелина

    Потърпевша съм от действие на ЧСИ за наложен запор върху РЗ,въз основа на остатъка от неизплатен кредит към банка от 2005 год.Задължението е имало тогава остатък от близо 580 лв.Съкратиха ме и не можех да погасявам няколко месеца вноските,след което банката го е продала ,или дала на ЧСИ. Последва заповед за опис на имуществото в жилището ни,което беше собственост на майка ми, единствено нейна.Всичко беше разхвърляно,извадено от шкафове и гардероби и започна опис.Не помогна нито фактът,че им показахме документи,че нищо не е моя собственост и няма как да да бъде отнето от майка ми.Имах 9 дка наследствени ниви,които ЧСИ реши,че ще покрият дълга и ме увери,че няма да имам повече проблем.Оказа се,че по сметката в банката са внесени от него 190 лв,а останалото е отчел като разход за труда си.Това научих едва м.януари 2017 г.,когато Работодателят ми беше уведомен,че дължа нас 3800лв и той е солидарно задължен ,ако не ги превежда по сметка на вече друг ЧСИ в друг град.Вече 10 месеца ми удържат 50% от нетната РЗ, без да се съобразяват с несевестируемия минимум и формулата за изчисляване на Запор върху РЗ, имало е месеци,в които съм получавала до 320лв.От кабинета на ЧСИ ми дадоха информация, че крайната сума,която все още ми удържат на вноски и образувана от 3 заведени дела в 3 града и 2 колектори фирми,които са начислявали и собствените си разходи.Произволът не свършва до тук.Година преди това е било заведено дело от друга банка за мое поръчителство за 298лв.,за което пак бях уведомена от Работодателя си,който е получил нова Запорна заповед за над 2800 лв. Дадоха ми номера на заведеното дело,което в деловодството и архива на съда,където е заведено не беше открито.Но въпреки всичко вторият ЧСИ е запорирал банковата сметка, на която ми превеждат РЗ, въпреки, че е уведомен,че в нея ми превеждат остатъка след изпълняване на все още неизплатения първи запор.Така аз мога от каса в банката да тегля само толкова,колкото прецени супервайзерът на с ответния клон на банката. Реално в момента съм в положение,в което колкото по-висока заплата взимам,защото е на бонусна основа, толкова по-малка сума ще мога да тегля.Порочният кръг е непробиваем:запор в/у РЗ (50% от крайната нетна сума) ;запор на остатъка от първия запор,който ми превеждат в банката.Въпреки ,че дори според закона преди промените не могат да се изпълняват 2 запора едновременно,а само по реда на постъпването.В случая са и давностни и преподавани и натоварване с всички възможни разходи за обработката им от адвокати,ЧСИ и колекторите фирми.Съдействието от всички инстанции е =0.Не мога да си позволя адвокат,защото от 10 месеца получавам под МРЗ,а заради проблемите с първия запор и описа на имуществото,бях принудена да изляза на квартира,защото семейството ми реши,че застрашавам имуществото и сигурността му.Така че от 10 години плащам наем е живея с остатъка от заплатата си.Ако Промените в ГПК наистина бъдат приети ще имам шанс да се почувствам не като роб на системата,а като човек.

  2. Ивелина

    Извинения за правописните грешки,но пиша през телефона си и не е много удобно да правя корекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.