Последни новини
Home / Законът / Петима парламентарни кандидати за ВСС с подкрепа от адвокати, обвинители, неправителствени организации

Петима парламентарни кандидати за ВСС с подкрепа от адвокати, обвинители, неправителствени организации

Defakto.bg

Подкрепа за петима от осемнайсетте парламентарни кандидати за ВСС са изпратили съсловни и неправителствени организации, адвокати, та дори и ръководството на Софийската градска прокуратура. Това става ясно от сайта на Народното събрание.

Въпроси към 18-те претенденти от парламентарната квота, които ще се борят за 11 места в новия ВСС, обаче засега няма. Може и да се появят – според приетите от НС правила, становища и въпроси се изпращат до 7 дни преди датата за изслушване на кандидатите, а кога ще е то в правната комисия засега не е известно. Може би наесен.

Така или иначе парламентарният вот е предстоящ, а за да е успешен, вече се искат поне 160 депутатски „за“  зад кандидат, за да е избран. Какви хора ще влязат в новото „правителство на третата власт“, което трябва да защитава нейната независимост и кадрува магистратите е важно не само за системата, но и за обществото. Изборът за новия ВСС се следи под лупа и от Европейската комисия.

Заявената дотук подкрепа е за трима кандидати, номинирани за съдийската колегия на съвета – Марина Михайлова, Нели Виодорова и Диана Хитова, и за двама за прокурорската колегия – Гергана Мутафова и Пламена Апостолова.

Марина Михайлова (в средата)

Съдията от Върховния административен съд Марина Михайлова, номинирана от БСП, получава рамо от Националната асоциация за обществена защита. Съдийката, станала публично известна с „особеното мнение“, че Ахмед Доган е бил в конфликт на интереси за „Цанков камък“, както и с принципните си позиция по дела, е магистрат „с авторитет и доверие в обществото“, казват за нея от асоциацията. Мотивите към нейните актове са прецизни, Марина Михайлова не се поддава на влияния, решава казусите само въз основа на фактите и закона, без да се поддава на обществени настроения, симпатии и антипатии към страните, категорични са от неправителствената организация. Изборът на този съдия във ВСС ще е израз на желание за съдебна реформа не на думи, а на дела, заключава Националната асоциация за обществена защита.

Диана Хитова

Диана Хитова от Върховния касационен съд, също предложена от БСП, е подкрепена от адвокатския съвет в Сливен. Хитова е дългогодишен адвокат в Сливен (била е включително председател на колегията там), депутат от БСП в 40-о Народно събрание, член на КЗК, от 2012 г. е във ВКС. Защитниците от Сливен дават „положителна оценка“ за работата на юриста Хитова на всички нейни поприща. И изтъкват „висок професионализъм, уважение към колегите, избягва конфликтни ситуации“, уверяват – кандидатката ще отговори достойно на обществените очаквания за съдебна реформа.

Становища за адвокат Нели Виодорова, номинирана от независимия Ангел Исаев, са изпратили от Софийския адвокатски съвет, Асоциацията на жените адвокати, тя е подкрепена и с подписите на 17 столични защитници. От САК изтъкват, че кандидатката за съдийската колегия на ВСС има повече от 26 г. стаж в адвокатурата, представлявала е включително жалбоподатели пред Евросъда в Страсбург. Тя е „ерудирана личност, с авторитет сред колегите си, включително заради позициите й към извършваната съдебна реформа и ролята на адвокатурата в нея“, казват подкрепилите Виодорова.

Гергана Мутафова

Зад районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, предложена от ГЕРБ, застават Институтът за европейско право и Асоциацията на прокурорите в България. В становището на института, подписано от председателя му Атанас Семов, се казва, че Мутафова е „едно от безспорните имена в българската прокуратура, с безупречен морал и несъмнени професионални качества“. Изтъква се, че освен дипломата по право от СУ, тя има и магистърска степен по финанси, застраховане и счетоводство от Великотърновския университет, както и магистърска степен по „Право на ЕС“ от ммеждународната магистърска програма на юридическия факултет на СУ. Владее отлично английски, немски и румски, дипломиран инструктор (усъвършенстване на техниките в борбата с организираната престъпност и корупцията) към Министерството на правосъдието на САЩ и родното МВР.

Асоциацията на прокурорите пък казва, че под ръководството на Мутафова РП-Пловдив е постигнала отлични резултати в борбата срещу престъпността.

Пламена Апостолова, и.д. шеф на столичното следствие, номинирана от ДПС, има подкрепата на ръководството на Софийската градска прокуратура и на Камарата на следователите. Под становището за нея са се подписали градският прокурор Емилия Русинова и заместниците й Зорница Таскова, Даниела Димитрова, Николай Русинов. Казват, че откакто през юли 2016 г. Апостолова е оглавила следствения отдел, е въвела „работещи модели“ за разрешаване на проблемите на неравномерната натовареност по сектори, формиране на разследващи екипи по „особено сложни дела и молби за правна помощ“, условия за провеждане на разпити чрез аудио и видеозапис. „Способност за работа в екип, почтен човек и компетентен прокурор“, е оценката на ръководството на СГП за Апостолова.

От Камарата на следователите казват, че тя „има репутация на коректен и честен магистрат“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.