Последни новини
Home / Законът / ВАП: Комисията за защита от дискриминация да не проспива привилегиите за прием в първи клас

ВАП: Комисията за защита от дискриминация да не проспива привилегиите за прием в първи клас

Defakto.bg

 

Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала  отново  след проучване на незаконосъобразни и допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в  София.

С тях педагогическите съвети въвеждат предимства от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН,  Столична община или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация, дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

Въпросните критерии се приемат съобразно т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община /Системата/. По инициатива на ВАП законосъобразността на току-що посочената разпоредба е оспорена пред Административен съд – София град, напомня пресслужбата на прокуратурата.

Констатациите на ВАП относно критериите на педагогическите съвети налагат  преценка за наличие на дискриминационни практики, се казва още в съобщението.  Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, ВАП е сезирала  Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната.

След като ВАП обяви проверката  по  реда на надзора в прокуратуратга са  получени още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на КЗД по компетентност, заявяват прокурорите.

Прокуратурата уточнява, че „нормата от Системата е оспорена по съдебен ред, но въпреки това представените сведения сочат, че от КЗД са ангажирали единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община“.

Неуведомяването на  прокуратурата за предприемане на действия по данните за  наличие на дискриминация в други училища на територията на цялата страна, получената информация не сочи цялостно изпълнение на правомощията на КЗД, смята ВАП.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.