Последни новини
Home / Законът / ВАП: Комисията за защита от дискриминация да не проспива привилегиите за прием в първи клас

ВАП: Комисията за защита от дискриминация да не проспива привилегиите за прием в първи клас

Defakto.bg

 

Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала  отново  след проучване на незаконосъобразни и допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в  София.

С тях педагогическите съвети въвеждат предимства от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН,  Столична община или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация, дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

Въпросните критерии се приемат съобразно т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община /Системата/. По инициатива на ВАП законосъобразността на току-що посочената разпоредба е оспорена пред Административен съд – София град, напомня пресслужбата на прокуратурата.

Констатациите на ВАП относно критериите на педагогическите съвети налагат  преценка за наличие на дискриминационни практики, се казва още в съобщението.  Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, ВАП е сезирала  Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната.

След като ВАП обяви проверката  по  реда на надзора в прокуратуратга са  получени още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на КЗД по компетентност, заявяват прокурорите.

Прокуратурата уточнява, че „нормата от Системата е оспорена по съдебен ред, но въпреки това представените сведения сочат, че от КЗД са ангажирали единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община“.

Неуведомяването на  прокуратурата за предприемане на действия по данните за  наличие на дискриминация в други училища на територията на цялата страна, получената информация не сочи цялостно изпълнение на правомощията на КЗД, смята ВАП.

About De Fakto

Проверете също

Министър Велислав Минеков по казуса „Труд“ в НС: Когато държавата и законът се завръщат, това не е реваншизъм

Министърът е решен да защити НДК и извади ГЕРБ от партийната му централа там В …

Омбудсманът поиска от КЕВР да не вдига цените на тока и парното за бита

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.