Последни новини
Home / Законът / 15 000 страници обвинителен акт за КТБ, влизал в спецсъда до 20 юли

15 000 страници обвинителен акт за КТБ, влизал в спецсъда до 20 юли

Defakto.bg

Адвокат се зарече – ще иска всичките страници да се прочетат в съда

Обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в спецсъда до 20 юли, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в Бургас.

Очерта параметрите – актът е близо 15 000 страници, а „прокуратурата е извършила огромна работа по издирването и установяването на всички факти и обстоятелства около този скандален банков фалит“.

Даде оценката: „Една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично и която в крайна сметка е служила за определени политически интереси, дайте да не се лъжем за това!“

В края на февруари прокуратурата обяви финала на разследването „КТБ“ и броят на обвиняемите – 18.  На 15 от тях, начело с Цветан Василев (който е в Белград и скорошно връщане не се очертава) се търси отговорност за участие в организирана престъпна група, оглавява от Василев, за извършване на присвоявания от банката. Сред изброените престъпления са и раздавани кредити на различни фирми. В списъка са изпълнителни директори, счетоводител, касиери, одитори. Трима от БНБ – двама подуправители и един директор, са извън групата, те са винени само за длъжностни престъпления.

Въпреки заявените и днес от главния прокурор политически интереси зад „пирамидата“, политици сред обвиняемите няма. Стои въпросът и за „дупката“ от 3,5 млрд.лв. в КТБ, усилено обсъждана на консултациите при президента през юли 2014 г., както пролича от разсекретените стенограми. Прословути станаха „изнесените“ 206 млн.лв. (първоначално се сочеше, че в чували, после чувалите отпаднаха), за длъжностното присвояване на които също ще отговаря Цветан Василев. А останалите пари къде са – раздадени като кредити или? Макар че през февруари прокуратурата публикува пълните текстове на обвинителните постановления срещу 18-те (общо от 5000 страници), публиката не получи ясен отговор на този въпрос.

Затова пък адвокатът на Василев Константин Симеонов се закани при старта на процеса да поиска пълно изчитане на обвинителния акт в съдебната зала – има това право по закон. Симеонов бе категоричен – ще изпълни намерението си, та да е ясно на всички какво има в хилядите страници, сътворени от прокуратурата. А че „четенето“ ще отнеме дни и седмици – колкото – толкова, обвинението да му мисли!

Отсега е ясно – процесът „КТБ“ ще е изпитание за правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поздрави народните представители с топ проблеми на гражданите  

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до депутатите от 47-ото Народно събрание, в което подробно ги …

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в община Варна

 Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу  длъжностно лице, нарушило служебните си задължения и превишило …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.