Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор „за“ рестрикциите на съсловни организации, но с „евроредакция“

Главният прокурор „за“ рестрикциите на съсловни организации, но с „евроредакция“

Defakto.bg
Сотир Цацаров

Цацаров не вижда проблем в бонусите за кадровиците

По принцип „за“ рестрикциите срещу съсловните организации на магистрати, предложени от ГЕРБ и патриотите, се обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинител № 1 не вижда проблеми в забраната за всякакво „външно“ финансиране на професионалните сдружения на съдии, прокурори и следователи, която на практика отрязва участието им в каквито и да било проекти, основен източник за издръжка.

„Поради естеството на работата си магистратите – прокурори, съдии, следователи трябва да търпят една идея повече ограничения, отколкото редовите граждани, защото те правораздават.

Чужди дарения не се вписват в естеството на магистратските организации“, обяви Цацаров пред журналисти, цитиран от „Клуб Z“.

Той обаче вижда поле за „известна корекция“ – от забраната да се изключат „проекти и програми на ЕС“, защото България като член на Евросъюза не може да забрани финансиране от него. И посочи като пример оперативна програма „Добро управление“ (източник на приходи за цялата държавна власт – б.р.).

За други „чужди дарения“ обаче бе категоричен – правилно се забраняват, били несъвместими със статута на магистратите. Като добави, че „чужди дарения могат да дойдат не само от „Америка за България“. Намекът е очевиден – по проекти на тази фондация работи и Съюзът на съдиите, не харесван и от депутатите от мнозинството, и от обвинител №1. Забравя се обаче, че по проекти на „Америка за България“ неведнъж са провеждани обучителни турове в САЩ, както на магистрати, така и на членове на Висшия съдебен съвет.

„Безплатен обяд няма – и в гранответе също няма безплатен обяд“, е заключението на Цацаров.

Той не вижда проблем и в предлаганите поредни кариерни бонуси за кадровиците – след изтичането на мандата им да не е задължително да се връщат на старите си места в съда и прокуратурата, а да могат да заемати  „равна по степен“ длъжност. На практика това означава всички бивши членове на ВСС да остават на работа в София. А за все още действащите кадровици отдавна пълзят мълви, че съдии от Пловдив и Сандански много искат да преминат в спецправосъдието.

Според Цацаров предлаганата поправка справедливо изравнява положението на членовете на ВСС с това на министри, зам.-министри, конституционни съдии и др. при завръщането им в системата. Същото твърдят и вносителите на проекта от ГЕРБ и патриотите, без да виждат разликите.

А други поискани от тях промени очевидно отговарят на вижданията на обвинител №1 – пример е връщането на възможността по негово искане ВСС да отстранява от длъжност магистрати по всякакви обвинения, не само за служебни престъпления. Както и записът, че занапред дали магистратът упражнява непозволената по закон „търговска дейност“ ще се доказва и по фирмените участия на неговите близки или „други лица“.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.