Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор “за” рестрикциите на съсловни организации, но с “евроредакция”

Главният прокурор “за” рестрикциите на съсловни организации, но с “евроредакция”

Defakto.bg
Сотир Цацаров

Цацаров не вижда проблем в бонусите за кадровиците

По принцип “за” рестрикциите срещу съсловните организации на магистрати, предложени от ГЕРБ и патриотите, се обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинител № 1 не вижда проблеми в забраната за всякакво “външно” финансиране на професионалните сдружения на съдии, прокурори и следователи, която на практика отрязва участието им в каквито и да било проекти, основен източник за издръжка.

“Поради естеството на работата си магистратите – прокурори, съдии, следователи трябва да търпят една идея повече ограничения, отколкото редовите граждани, защото те правораздават.

Чужди дарения не се вписват в естеството на магистратските организации”, обяви Цацаров пред журналисти, цитиран от “Клуб Z”.

Той обаче вижда поле за “известна корекция” – от забраната да се изключат “проекти и програми на ЕС”, защото България като член на Евросъюза не може да забрани финансиране от него. И посочи като пример оперативна програма “Добро управление” (източник на приходи за цялата държавна власт – б.р.).

За други “чужди дарения” обаче бе категоричен – правилно се забраняват, били несъвместими със статута на магистратите. Като добави, че “чужди дарения могат да дойдат не само от “Америка за България”. Намекът е очевиден – по проекти на тази фондация работи и Съюзът на съдиите, не харесван и от депутатите от мнозинството, и от обвинител №1. Забравя се обаче, че по проекти на “Америка за България” неведнъж са провеждани обучителни турове в САЩ, както на магистрати, така и на членове на Висшия съдебен съвет.

“Безплатен обяд няма – и в гранответе също няма безплатен обяд”, е заключението на Цацаров.

Той не вижда проблем и в предлаганите поредни кариерни бонуси за кадровиците – след изтичането на мандата им да не е задължително да се връщат на старите си места в съда и прокуратурата, а да могат да заемати  “равна по степен” длъжност. На практика това означава всички бивши членове на ВСС да остават на работа в София. А за все още действащите кадровици отдавна пълзят мълви, че съдии от Пловдив и Сандански много искат да преминат в спецправосъдието.

Според Цацаров предлаганата поправка справедливо изравнява положението на членовете на ВСС с това на министри, зам.-министри, конституционни съдии и др. при завръщането им в системата. Същото твърдят и вносителите на проекта от ГЕРБ и патриотите, без да виждат разликите.

А други поискани от тях промени очевидно отговарят на вижданията на обвинител №1 – пример е връщането на възможността по негово искане ВСС да отстранява от длъжност магистрати по всякакви обвинения, не само за служебни престъпления. Както и записът, че занапред дали магистратът упражнява непозволената по закон “търговска дейност” ще се доказва и по фирмените участия на неговите близки или “други лица”.

About De Fakto

Проверете също

Протокол № 15 на Евроконвенцията за правата на човека влезе в сила – промените

Нов Πpoтoĸoл № 15 нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa зaщитa нa пpaвaтa нa чoвeĸa и ocнoвнитe …

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.