Последни новини
Home / Законът / След писмо на кадровици: Цачева все пак свиква ВСС, ще обсъждат и обвинител №1

След писмо на кадровици: Цачева все пак свиква ВСС, ще обсъждат и обвинител №1

Defakto.bg

Скандалните промени на съдебния закон не са в дневния ред

Макар и с леко закъснение правосъдният министър Цецка Цачева откликна на искането на шестима кадровици и свика заседание на ВСС тази седмица. На него ще се обсъждат включително анализът на европропрокурорите и техните препоръки, сред които е и въвеждането на контрол над обвинител №1 (например чрез независим прокурор, който да може да го разследва при прегрешения). В дневния ред, зададен от Цачева, е и планът на Министерството на правосъдието в отговор на евроанализа.

Тези теми трябваше да бъдат обсъдени от кадровиците миналия четвъртък, на 6 юли, но тогава заседанието предсрочно прекъсна заради напускане на мнозинството. А тази седмица събиране на ВСС не се предвиждаше заради форума на Балканската и Евро-Средиземноморска мрежа на съдебните съвети в Бургас.

Още на 6 юли обаче в писмо до Цачева Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Юлиана Колева и Юлия Ковачева от ВСС настояха  на 13 юли да се свика пленум на съвета. И посочиха, че след две провалени заседания са останали нерешени ред важни въпроси.

Сега Цачева е насрочила пленум за 14 юли, петък, става ясно от страницата на ВСС. Вероятно за да даде възможност на всички членове на съвета да се приберат от Бургас (форумът там е вчера и днес). Извън дневния ред обаче е останало друго предложение, внесено от Соня Найденова и Калин Калпакчиев още на 6 юли – съветът да се произнесе по скандалния проект на ГЕРБ и патриотите, който дава поредни бонуси на кадровиците и съсипва съсловните организации на магистратите.

Ще настояваме за включване на тази точка в петък, категоричен бе Калпакчиев пред De Facto.

Междувременно още утре правната комисия на НС ще гледа за първо четене проекта за промени в Закона за съдебната власт, сред вносителите на който е шефът на комисията Данаил Кирилов. Нищо чудно в петък оспорените от ред авторитетни организации поправки да влязат и в пленарна зала.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.