Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска за едно и също престъпление да има и наказателна, и административна отговорност

Цацаров иска за едно и също престъпление да има и наказателна, и административна отговорност

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал  Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд с искане за допълване на Тълкувателно решение (№ 3 от 22.12.2015 г. по т. д. № 3/2015 г. ) относно приложението на принципа, че  „ne bis in idem“. (Никой не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо, бел ред.)  

Прилагането на това тълкуване доведе до реална възможност за изключване на наказателната отговорност и сериозен превес на наложените административни санкции, предвид значително кратките срокове на приключване на административно – наказателните производства, с влязъл в сила акт, казва прокуратурата.

Така на основание чл. 24 ал. 1 т. 6 НПК от съдилищата са прекратени образувани и неприключени преди налагането на административна санкция наказателни производства за престъпления контрабанда, държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери, незаконно преминаване на границата, хулиганство, причиняване на смърт при професионална непредпазливост, пътно-транспортни произшествия и др.

Искането на главният прокурор е обосновано с:  актуалната практика на ЕСПЧ по прилагане на чл. 4, § 1 от Протокол № 7 от КЗПЧОС – Решение от 15.11.2016г. по делото „А и Б срещу Норвегия“ на Голямата камара на ЕСПЧ, което предпоставя друг подход по отношение на „двойните производства“ и ∙ противоречието на съдебната практика след постановяване на ТР 3/2015г. на ОСНК на ВКС с основните принципи в българското наказателно право за приоритет на наказателната отговорност пред административната и създадената обществено неприемлива възможност деяния, които представляват престъпления да се наказват с административно наказание или дори да останат несанкционирани.

Според цитираното Решение на Голямата камара на ЕСПЧ, едно правно укоримо поведение може да бъде санкционирано едновременно и със средствата на наказателната санкция и на административно наказателното право когато двете производства са достатъчно близки по същество и по време, така че взаимно се допълват.

Противодействието по един цялостен начин със средствата и на административното, и на наказателното производство, въпреки различните видове наказания, наложени от различни органи при наличие на достатъчно тясна връзка между тях, се възприема като напълно допустимо в случаите когато двете производства могат да се разглеждат като част от една цялостна система от наказания за извършеното правонарушение.

*Пълният текст на предложението на главния прокурор е публикувано на страницата на ПРБ. (Раздел „Обществена информация“ – Подраздел „По тълкувателни дела“, от дата 06.07.2017 г.)

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорите избират нов член на ВСС (допълнена и обновена)

Два протеста пред Съдебната палата срещу вота Прокурорите от страната гласуват днес за нов член …

Правителството отговаря: Главният прокурор обитава 1 дка жилище в “Бояна”, ремонтирано за над четвърт милион

Главният прокурор Иван Гешев живее  в Дом номер 5 на държавната резиденция „Бояна“.  Сградата, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.