Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска за едно и също престъпление да има и наказателна, и административна отговорност

Цацаров иска за едно и също престъпление да има и наказателна, и административна отговорност

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал  Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд с искане за допълване на Тълкувателно решение (№ 3 от 22.12.2015 г. по т. д. № 3/2015 г. ) относно приложението на принципа, че  „ne bis in idem“. (Никой не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо, бел ред.)  

Прилагането на това тълкуване доведе до реална възможност за изключване на наказателната отговорност и сериозен превес на наложените административни санкции, предвид значително кратките срокове на приключване на административно – наказателните производства, с влязъл в сила акт, казва прокуратурата.

Така на основание чл. 24 ал. 1 т. 6 НПК от съдилищата са прекратени образувани и неприключени преди налагането на административна санкция наказателни производства за престъпления контрабанда, държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери, незаконно преминаване на границата, хулиганство, причиняване на смърт при професионална непредпазливост, пътно-транспортни произшествия и др.

Искането на главният прокурор е обосновано с:  актуалната практика на ЕСПЧ по прилагане на чл. 4, § 1 от Протокол № 7 от КЗПЧОС – Решение от 15.11.2016г. по делото „А и Б срещу Норвегия“ на Голямата камара на ЕСПЧ, което предпоставя друг подход по отношение на „двойните производства“ и ∙ противоречието на съдебната практика след постановяване на ТР 3/2015г. на ОСНК на ВКС с основните принципи в българското наказателно право за приоритет на наказателната отговорност пред административната и създадената обществено неприемлива възможност деяния, които представляват престъпления да се наказват с административно наказание или дори да останат несанкционирани.

Според цитираното Решение на Голямата камара на ЕСПЧ, едно правно укоримо поведение може да бъде санкционирано едновременно и със средствата на наказателната санкция и на административно наказателното право когато двете производства са достатъчно близки по същество и по време, така че взаимно се допълват.

Противодействието по един цялостен начин със средствата и на административното, и на наказателното производство, въпреки различните видове наказания, наложени от различни органи при наличие на достатъчно тясна връзка между тях, се възприема като напълно допустимо в случаите когато двете производства могат да се разглеждат като част от една цялостна система от наказания за извършеното правонарушение.

*Пълният текст на предложението на главния прокурор е публикувано на страницата на ПРБ. (Раздел „Обществена информация“ – Подраздел „По тълкувателни дела“, от дата 06.07.2017 г.)

 

 

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.