Последни новини
Home / Законът / ВАС възобнови делото за уволнението на Ченалова

ВАС възобнови делото за уволнението на Ченалова

Defakto.bg

Очаква се най-тежкото наказание да бъде отменено, но в мандата на новия ВСС

Върховният административен съд възобнови делото за уволнението на съдия Румяна Ченалова и ще гледа казуса по същество.

С определение от 4 юли, публикувано на страницата на ВАС днес, Наталия Марчева, Георги Георгиев и Росен Василев (докладчик) заявяват, че основанието за спиране е отпаднало и насрочват открито съдебно заседание за 8 ноември. Тогава ще е изтекъл мандатът на действащия ВСС и ще се навършат близо две години от шумното уволнение – решението на съдебния съвет за налагане на най-тежкото дисциплиплинарно наказание бе взето на 19 ноември 2015 г.

Делото по жалбата на Ченалова бе спряно на 9 март 2016 г. в изчакване на тълкувателното решение на ВАС по дело №7 от 2015 г., което трябваше да отговори на важни за дисциплинарната практика въпроси. Тълкувателното решение излезе на 30 юни т.г. и, по мнението на юристи, предрешава казуса „Ченалова“. Пряко свързан с него е въпросът дали един член на ВСС може да е едновременно инициатор на дисциплинарното производство и член на дисциплинарния състав, т.е. съдник на магистрата, в чиято вина очевидно е бил предварително убеден. Не може, отговориха съдиите от Първа и Втора колегия на ВАС, това е съществено нарушение на административнопроизводствените правила. В случая с Ченалова този порок е налице – Галя Георгиева е сред инициаторите на наказването й, а после става председател на дисциплинарния състав и докладчик по казуса. При това положение ВАС има само един избор – след възобновяване на делото да отмени уволнението, смятат правници. Ако това стане, Ченалова се връща като съдия в Софийския градски съд.

Уволнението й бе предшествано от обвиненията на бившия френски посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки“ в българското правосъдие, като поводът бе случващото се по делото „Белведере“, гледано от Ченалова. Съдийката бе проверявана и за забавяне на други 50 дела, както и за работата си по“САПАРД“. Но решението на ВСС дойде след гръмването на скандала „Двете каки“, по който Ченалова потвърди достоверността на изтеклите записи със скандални признания как се „опраскват“ и „спасяват“ магистрати, кой е „човекът на Бойко“ във ВСС и т.н. Срещу нея вече бе образувано и наказателно производство, последвано от шумен арест, отменен от съда. Впоследствие на първа инстанция СГС отказа да насрочи процес срещу Ченалова и прекрати делото, защото обвиненията влизат в сферата на функционалния й имунитет и са несъстоятелни. САС обаче разпореди да има процес.

В жалбата си срещу уволнението Румяна Ченалова заявява, че дисциплинарният състав е бил предубеден, а доказателствата са интерпретирани неправилно. Сочи и ред свои жалби срещу дисциплинарния си съдник Галя Георгиева.

Решението на ВАС законно ли е била уволнена тя обаче ще се вземе в мандата на новия съдебен съвет – без последици за кадровиците, участвали в решението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.