Последни новини
Home / Законът / ВАС възобнови делото за уволнението на Ченалова

ВАС възобнови делото за уволнението на Ченалова

Defakto.bg

Очаква се най-тежкото наказание да бъде отменено, но в мандата на новия ВСС

Върховният административен съд възобнови делото за уволнението на съдия Румяна Ченалова и ще гледа казуса по същество.

С определение от 4 юли, публикувано на страницата на ВАС днес, Наталия Марчева, Георги Георгиев и Росен Василев (докладчик) заявяват, че основанието за спиране е отпаднало и насрочват открито съдебно заседание за 8 ноември. Тогава ще е изтекъл мандатът на действащия ВСС и ще се навършат близо две години от шумното уволнение – решението на съдебния съвет за налагане на най-тежкото дисциплиплинарно наказание бе взето на 19 ноември 2015 г.

Делото по жалбата на Ченалова бе спряно на 9 март 2016 г. в изчакване на тълкувателното решение на ВАС по дело №7 от 2015 г., което трябваше да отговори на важни за дисциплинарната практика въпроси. Тълкувателното решение излезе на 30 юни т.г. и, по мнението на юристи, предрешава казуса „Ченалова“. Пряко свързан с него е въпросът дали един член на ВСС може да е едновременно инициатор на дисциплинарното производство и член на дисциплинарния състав, т.е. съдник на магистрата, в чиято вина очевидно е бил предварително убеден. Не може, отговориха съдиите от Първа и Втора колегия на ВАС, това е съществено нарушение на административнопроизводствените правила. В случая с Ченалова този порок е налице – Галя Георгиева е сред инициаторите на наказването й, а после става председател на дисциплинарния състав и докладчик по казуса. При това положение ВАС има само един избор – след възобновяване на делото да отмени уволнението, смятат правници. Ако това стане, Ченалова се връща като съдия в Софийския градски съд.

Уволнението й бе предшествано от обвиненията на бившия френски посланик Ксавие дьо Кабан за „гнилите ябълки“ в българското правосъдие, като поводът бе случващото се по делото „Белведере“, гледано от Ченалова. Съдийката бе проверявана и за забавяне на други 50 дела, както и за работата си по“САПАРД“. Но решението на ВСС дойде след гръмването на скандала „Двете каки“, по който Ченалова потвърди достоверността на изтеклите записи със скандални признания как се „опраскват“ и „спасяват“ магистрати, кой е „човекът на Бойко“ във ВСС и т.н. Срещу нея вече бе образувано и наказателно производство, последвано от шумен арест, отменен от съда. Впоследствие на първа инстанция СГС отказа да насрочи процес срещу Ченалова и прекрати делото, защото обвиненията влизат в сферата на функционалния й имунитет и са несъстоятелни. САС обаче разпореди да има процес.

В жалбата си срещу уволнението Румяна Ченалова заявява, че дисциплинарният състав е бил предубеден, а доказателствата са интерпретирани неправилно. Сочи и ред свои жалби срещу дисциплинарния си съдник Галя Георгиева.

Решението на ВАС законно ли е била уволнена тя обаче ще се вземе в мандата на новия съдебен съвет – без последици за кадровиците, участвали в решението.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.