Последни новини
Home / Избрано / Можем ли да удължим срока на срочен трудов договор

Можем ли да удължим срока на срочен трудов договор

Defakto.bg

 

Тодор Капитанов,  юрист* 

Срочен трудов договор се сключва за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от три години доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго. В закона е предвидено, че срочен трудов договор се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.

Следователно за сезонна работа, няма ограничения за сключване на срочни трудови договори за определен срок. Сезонни са работите, които зависят от сезона – период от време през календарната година, който се характеризира с относително постоянство и устойчивост на атмосферните, температурните и други подобни климатични условия. Тези условия благоприятстват и налагат извършването на определени работни операции и дейности само през това време на годината, когато съответните условия позволяват това и имат периодичен характер.  Такива производства например са: производство и беритба на плодове и зеленчуци, прибиране на реколтата от зърнени храни, бране на тютюн, строителство и др.

Този вид договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие със завършване на определената работа. В случай, че е уговорен срок на договора, няма пречка той да се удължи.

Справка: чл. 68, ал. 1, т. 1, ал. 3, чл. 325, ал. 1, т. 4 и чл. 119 от Кодекса на труда

*Авторът е Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Хронология на една предизвестена непроверка

Иван Брегов, ИПИ Множество факти излизат наяве около паралелната българска държава, намерила едно от проявленията …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.