Последни новини
Home / Избрано / Можем ли да удължим срока на срочен трудов договор

Можем ли да удължим срока на срочен трудов договор

Defakto.bg

 

Тодор Капитанов,  юрист* 

Срочен трудов договор се сключва за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от три години доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго. В закона е предвидено, че срочен трудов договор се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.

Следователно за сезонна работа, няма ограничения за сключване на срочни трудови договори за определен срок. Сезонни са работите, които зависят от сезона – период от време през календарната година, който се характеризира с относително постоянство и устойчивост на атмосферните, температурните и други подобни климатични условия. Тези условия благоприятстват и налагат извършването на определени работни операции и дейности само през това време на годината, когато съответните условия позволяват това и имат периодичен характер.  Такива производства например са: производство и беритба на плодове и зеленчуци, прибиране на реколтата от зърнени храни, бране на тютюн, строителство и др.

Този вид договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие със завършване на определената работа. В случай, че е уговорен срок на договора, няма пречка той да се удължи.

Справка: чл. 68, ал. 1, т. 1, ал. 3, чл. 325, ал. 1, т. 4 и чл. 119 от Кодекса на труда

*Авторът е Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.