Последни новини
Home / Законът / 31 наказателни съдии от СРС и СГС: Г-н Стефан Милев, спрете да „наказвате“ колеги заради решенията им!

31 наказателни съдии от СРС и СГС: Г-н Стефан Милев, спрете да „наказвате“ колеги заради решенията им!

Defakto.bg

31 наказателни съдии – 16 от Софийския районен съд и  15 от Софийския градски съд биха тревога: и.ф. шефът на СРС Стефан Милев (на снимката горе) ще наказва техен колега, задето дръзнал два пъти да върне дело на прокуратурата.

В писмо до самия Милев, с копие до ВСС, съдиите са категорични – образуването на дисциплинарно производство заради решение на магистрат как да приложи закона, създава впечатление за натиск. А с действията си и.ф. председателят Милев очевидно не е заел страната на съда.

Ето писмото:

УВАЖАЕМИ Г-Н МИЛЕВ,

Научихме, че с Ваша заповед № АС-215 от 29 юни, в качеството си на изпълняващ функцията председател на Софийски районен съд, сте образували дисциплинарно производство срещу колегата ни – съдия Мирослав Петров, председател на 106-ти наказателен състав при СРС.

От заповедта Ви разбираме, че приемате за неоправдано забавяне на производството упражняването на законовите правомощия на съдията-докладчик за прекратяване на съдебното производство по реда на чл. 249, ал. 2 във вр. с чл. 248, ал. 1, т. 3 НПК.

Този въпрос обаче е извън Вашата административна компетентност, защото засяга правораздавателните правомощия на съда по наказателни дела, към които Вие съобразно НПК нямате отношение. Дали разпорежданията на съдията са правилни и как са обслужили нуждите на наказателното производство и изискването за разглеждането му в разумен срок, могат да преценят единствено горестоящите съдебни инстанции по установения в НПК ред за инстанционен контрол и евентуално –  органите по реда на глава  3а от ЗСВ.

Тъй като е недопустимо да се провежда спор между Вас и съдията-докладчик за обхвата на правомощията му по чл. 248 НПК, още повече – по висящо наказателно производство и при реален риск административната намеса да компрометира базисното изискване за гарантиране на справедлив процес по смисъла на чл. 6 ЕКПЧ, което включва и изискването за независим и безпристрастен съд, апелираме към чувството Ви за отговорност и настояваме за прекратяване на дисциплинарната процедура.

 
Съдии от Наказателно отделение в Софийски районен съд  
Съдии от Наказателно отделение в Софийски градски съд

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.