Последни новини
Home / Законът / 31 наказателни съдии от СРС и СГС: Г-н Стефан Милев, спрете да “наказвате” колеги заради решенията им!

31 наказателни съдии от СРС и СГС: Г-н Стефан Милев, спрете да “наказвате” колеги заради решенията им!

Defakto.bg

31 наказателни съдии – 16 от Софийския районен съд и  15 от Софийския градски съд биха тревога: и.ф. шефът на СРС Стефан Милев (на снимката горе) ще наказва техен колега, задето дръзнал два пъти да върне дело на прокуратурата.

В писмо до самия Милев, с копие до ВСС, съдиите са категорични – образуването на дисциплинарно производство заради решение на магистрат как да приложи закона, създава впечатление за натиск. А с действията си и.ф. председателят Милев очевидно не е заел страната на съда.

Ето писмото:

УВАЖАЕМИ Г-Н МИЛЕВ,

Научихме, че с Ваша заповед № АС-215 от 29 юни, в качеството си на изпълняващ функцията председател на Софийски районен съд, сте образували дисциплинарно производство срещу колегата ни – съдия Мирослав Петров, председател на 106-ти наказателен състав при СРС.

От заповедта Ви разбираме, че приемате за неоправдано забавяне на производството упражняването на законовите правомощия на съдията-докладчик за прекратяване на съдебното производство по реда на чл. 249, ал. 2 във вр. с чл. 248, ал. 1, т. 3 НПК.

Този въпрос обаче е извън Вашата административна компетентност, защото засяга правораздавателните правомощия на съда по наказателни дела, към които Вие съобразно НПК нямате отношение. Дали разпорежданията на съдията са правилни и как са обслужили нуждите на наказателното производство и изискването за разглеждането му в разумен срок, могат да преценят единствено горестоящите съдебни инстанции по установения в НПК ред за инстанционен контрол и евентуално –  органите по реда на глава  3а от ЗСВ.

Тъй като е недопустимо да се провежда спор между Вас и съдията-докладчик за обхвата на правомощията му по чл. 248 НПК, още повече – по висящо наказателно производство и при реален риск административната намеса да компрометира базисното изискване за гарантиране на справедлив процес по смисъла на чл. 6 ЕКПЧ, което включва и изискването за независим и безпристрастен съд, апелираме към чувството Ви за отговорност и настояваме за прекратяване на дисциплинарната процедура.

 
Съдии от Наказателно отделение в Софийски районен съд  
Съдии от Наказателно отделение в Софийски градски съд

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.