Последни новини
Home / Законът / Брюксел даде Полша на съд за „Гората Беловежа“, това чака и България заради Кресненското дефиле

Брюксел даде Полша на съд за „Гората Беловежа“, това чака и България заради Кресненското дефиле

Defakto.bg

Днес Европейската комисия е започнала процедура срещу Полша заради „Гората „Беловежа” – това ще бъде и най-вероятният сценария за България,  ако магистрала „Струма” не се построи извън Кресненското дефиле, предупреждават в съобщение до медиите  “ Приятели на Земята“ Европа, Екологично сдружение „За Земята“ и  Сдружение за дива природа “Балкани”

Една година и 3 месеца след внасянето на жалба от международни и полски природозащитни организации, Eвропейската комисията открива официално процедура в Европейския съд заради изсичането на гори в защитената зона от НАТУРА 2000 „Гората Беловежа”.   Това се случва след отказа на Полското правителство да се съобрази с изискванията на европейското законодателство и решението му да продължи сечите в тази безценна европейската територия .

В съобщение от днес  Комисията отново е поискала незабавно да спре  изсичането на вековната гора.  „Това показва решимостта на Европейската комисия да приведе в действие решенията за засилване прилагането на Директивата за местообитанията, като резултат от направения преглед за нейната ефективност“, казват еколозите .

Случаят „Беловежа” е показателен за това какво може да се случи и с българското правителство, ако откаже да прилага европейското законодателство в случая „Кресненското дефиле и магистрала Струма”, алармират  природозащитниците.

Те напомнят, че за случая с Кресненския пролом вече има внесена жалба на 12.02.2017 година и че единственото законосъобразно решение е строителството на магистралата да се направи извън Кресненското дефиле максимално бързо. Решение с което трябва да се съобразят предстоящите процедури по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

В противен случай, според еколозите,  може да се очаква:   Спиране на всички средства по оперативна програма транспорт,  започване на наказателни процедури, а при продължаващо несъобразяване с  изискванията –  последователно отнемане на всички досега дадени средства за строителството на автомагистрала Струма. Както и  налагане на  глоби съотвестващи на размера на проекта, докато не бъде построена отсечката съгласно изискванията – извън Кресненски пролом. Но изцяло с национални средства.

На снимката: Национален резерват „Гората Беловежа“,  един от най-старите защитени европейски резервати,  обявен от ЮНЕСКО за световно наследство.  Най-известен е с живеещите тук необезпокоявано последни представители на зубъра – европейски родственик на американския бизон, с дъбовите гори на възраст над 700 години и с 300-годишните борови гори.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.