Последни новини
Home / Законът / Брюксел даде Полша на съд за „Гората Беловежа“, това чака и България заради Кресненското дефиле

Брюксел даде Полша на съд за „Гората Беловежа“, това чака и България заради Кресненското дефиле

Defakto.bg

Днес Европейската комисия е започнала процедура срещу Полша заради „Гората „Беловежа” – това ще бъде и най-вероятният сценария за България,  ако магистрала „Струма” не се построи извън Кресненското дефиле, предупреждават в съобщение до медиите  “ Приятели на Земята“ Европа, Екологично сдружение „За Земята“ и  Сдружение за дива природа “Балкани”

Една година и 3 месеца след внасянето на жалба от международни и полски природозащитни организации, Eвропейската комисията открива официално процедура в Европейския съд заради изсичането на гори в защитената зона от НАТУРА 2000 „Гората Беловежа”.   Това се случва след отказа на Полското правителство да се съобрази с изискванията на европейското законодателство и решението му да продължи сечите в тази безценна европейската територия .

В съобщение от днес  Комисията отново е поискала незабавно да спре  изсичането на вековната гора.  „Това показва решимостта на Европейската комисия да приведе в действие решенията за засилване прилагането на Директивата за местообитанията, като резултат от направения преглед за нейната ефективност“, казват еколозите .

Случаят „Беловежа” е показателен за това какво може да се случи и с българското правителство, ако откаже да прилага европейското законодателство в случая „Кресненското дефиле и магистрала Струма”, алармират  природозащитниците.

Те напомнят, че за случая с Кресненския пролом вече има внесена жалба на 12.02.2017 година и че единственото законосъобразно решение е строителството на магистралата да се направи извън Кресненското дефиле максимално бързо. Решение с което трябва да се съобразят предстоящите процедури по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

В противен случай, според еколозите,  може да се очаква:   Спиране на всички средства по оперативна програма транспорт,  започване на наказателни процедури, а при продължаващо несъобразяване с  изискванията –  последователно отнемане на всички досега дадени средства за строителството на автомагистрала Струма. Както и  налагане на  глоби съотвестващи на размера на проекта, докато не бъде построена отсечката съгласно изискванията – извън Кресненски пролом. Но изцяло с национални средства.

На снимката: Национален резерват „Гората Беловежа“,  един от най-старите защитени европейски резервати,  обявен от ЮНЕСКО за световно наследство.  Най-известен е с живеещите тук необезпокоявано последни представители на зубъра – европейски родственик на американския бизон, с дъбовите гори на възраст над 700 години и с 300-годишните борови гори.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.