Последни новини
Home / Законът / Брюксел даде Полша на съд за “Гората Беловежа”, това чака и България заради Кресненското дефиле

Брюксел даде Полша на съд за “Гората Беловежа”, това чака и България заради Кресненското дефиле

Defakto.bg

Днес Европейската комисия е започнала процедура срещу Полша заради “Гората „Беловежа” – това ще бъде и най-вероятният сценария за България,  ако магистрала „Струма” не се построи извън Кресненското дефиле, предупреждават в съобщение до медиите  ” Приятели на Земята” Европа, Екологично сдружение “За Земята” и  Сдружение за дива природа “Балкани”

Една година и 3 месеца след внасянето на жалба от международни и полски природозащитни организации, Eвропейската комисията открива официално процедура в Европейския съд заради изсичането на гори в защитената зона от НАТУРА 2000 „Гората Беловежа”.   Това се случва след отказа на Полското правителство да се съобрази с изискванията на европейското законодателство и решението му да продължи сечите в тази безценна европейската територия .

В съобщение от днес  Комисията отново е поискала незабавно да спре  изсичането на вековната гора.  “Това показва решимостта на Европейската комисия да приведе в действие решенията за засилване прилагането на Директивата за местообитанията, като резултат от направения преглед за нейната ефективност”, казват еколозите .

Случаят „Беловежа” е показателен за това какво може да се случи и с българското правителство, ако откаже да прилага европейското законодателство в случая „Кресненското дефиле и магистрала Струма”, алармират  природозащитниците.

Те напомнят, че за случая с Кресненския пролом вече има внесена жалба на 12.02.2017 година и че единственото законосъобразно решение е строителството на магистралата да се направи извън Кресненското дефиле максимално бързо. Решение с което трябва да се съобразят предстоящите процедури по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

В противен случай, според еколозите,  може да се очаква:   Спиране на всички средства по оперативна програма транспорт,  започване на наказателни процедури, а при продължаващо несъобразяване с  изискванията –  последователно отнемане на всички досега дадени средства за строителството на автомагистрала Струма. Както и  налагане на  глоби съотвестващи на размера на проекта, докато не бъде построена отсечката съгласно изискванията – извън Кресненски пролом. Но изцяло с национални средства.

На снимката: Национален резерват “Гората Беловежа”,  един от най-старите защитени европейски резервати,  обявен от ЮНЕСКО за световно наследство.  Най-известен е с живеещите тук необезпокоявано последни представители на зубъра – европейски родственик на американския бизон, с дъбовите гори на възраст над 700 години и с 300-годишните борови гори.

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.