Последни новини
Home / Законът / „Техномаркет“ на Пеевски загуби второ дело срещу „Глориент“

„Техномаркет“ на Пеевски загуби второ дело срещу „Глориент“

Defakto.bg

Резултатът стана 2 на 1 в полза на международното дружество

Международното дружество „Глориент” спечели втора победа в съда срещу „Техномаркет”, известен като веригата на Делян Пеевски. В свое решение съдия Росица Иванова от ОС-Враца отхвърля всички претенции на пеевската верига срещу „Глориент” за магазин в града. И нарежда на „Техномаркет” да плати на дружеството 60 775 лв. разноски по делото.

Това е третият поред процес, заведен от „Техномаркет” срещу международните инвеститори, приключил на първа инстанция. Делата общо са 14 за магазини в цялата страна и една административна сграда в София, продадени през 2006 г. от „Техномаркет” на „Глориент”, като оттогава веригата е наемател в тях. Едва през 2016 г., след като става собственост на фирма на Делян Пеевски, „Техномаркет” обяви, че продажбите били нишожни и  магазините са си негови. Спря да плаща наем на „Глориент”, отказа да напусне имотите и продължи да ги държи безплатно, а международните инвеститори алармираха, че се опитват да им отнемат собствеността чрез злоупотреба със закона.

Спорът се пренесе в съда, сагата набъбна от искове за нищожност на договорите за продажба и за наем (от страна на „Техномаркет”) и за опразване на магазините (от страна на „Глориент”). Междувременно веригата на Пеевски бе прехвърлена на дубайска фирма, а тази пролет е продадена на „Благоевград-БТ”. Но това не се отрази на делата.

А  дотук по абсолютно идентични казуси двама съдии – Христо Лазаров в Русе и Владимир Ковачев в Благоевград излязоха с коренно противоположни решения. В Русе искът на „Техномаркет” срещу „Глориент” бе изцяло отхвърлен, а в Благоевград изцяло уважен.

Сега съдия Росица Иванова във Враца промени резултата и той стана 2 на 1 в полза на инвеститорите.

По всички дела пеевската верига твърди, че продажбите са нищожни, понеже нарушавали добрите нрави и се позовава на ниска продажба цена, липса на реално плащане, наличие на свързани лица. Всичко това – гарнирано с настоявания за съдебни поръчки до Италия, Нидерландия, Сейшелите.

Какво казва сега съдът във Враца?

Първо, продажбата е била по пазарни цени. Според приета и неоспорена от страните експертиза през 2006 г. пазарната стойност на имота е била 1 385 978,56 лв., а „Глориент” са платили 1 475 498,56 лв., което е повече.

Второ, въпросът дали е имало реално плащане или не няма отношение към валидността на сделката. „Продажбата е казуален договор, чиито правни последици настъпват с постигането на съгласие между страните. Липсата на плащане на продажната цена е факт, който поражда права на ищеца да удовлетвори притезанието си, но не влияе на действителността на сделката”, пише в решението на окръжния съд във Враца.

Въпреки това назначена тройна е установила осчетоводяване на плащанията, т.е. те са били реални.

Трето, дали в сделката са участвали свързани лица е без правно значение за действителността на договора.

„По изложените съображения предявените установителни искове за прогласяване на нищожността на договора за покупко-продажба следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани”, категорична е съдия Росица Иванова.

Тя задължава „Техномаркет” да плати и разноските на „Глориент” от 60 775,20 лв. И отхвърля като неоснователно възражението на пеевската верига, че адвокатският хонорар бил прекомерен. Няма прекомерност, защото делото е от фактическа и правна сложност, отсича съдията.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.