Последни новини
Home / Законът / „Техномаркет“ на Пеевски загуби второ дело срещу „Глориент“

„Техномаркет“ на Пеевски загуби второ дело срещу „Глориент“

Defakto.bg

Резултатът стана 2 на 1 в полза на международното дружество

Международното дружество „Глориент” спечели втора победа в съда срещу „Техномаркет”, известен като веригата на Делян Пеевски. В свое решение съдия Росица Иванова от ОС-Враца отхвърля всички претенции на пеевската верига срещу „Глориент” за магазин в града. И нарежда на „Техномаркет” да плати на дружеството 60 775 лв. разноски по делото.

Това е третият поред процес, заведен от „Техномаркет” срещу международните инвеститори, приключил на първа инстанция. Делата общо са 14 за магазини в цялата страна и една административна сграда в София, продадени през 2006 г. от „Техномаркет” на „Глориент”, като оттогава веригата е наемател в тях. Едва през 2016 г., след като става собственост на фирма на Делян Пеевски, „Техномаркет” обяви, че продажбите били нишожни и  магазините са си негови. Спря да плаща наем на „Глориент”, отказа да напусне имотите и продължи да ги държи безплатно, а международните инвеститори алармираха, че се опитват да им отнемат собствеността чрез злоупотреба със закона.

Спорът се пренесе в съда, сагата набъбна от искове за нищожност на договорите за продажба и за наем (от страна на „Техномаркет”) и за опразване на магазините (от страна на „Глориент”). Междувременно веригата на Пеевски бе прехвърлена на дубайска фирма, а тази пролет е продадена на „Благоевград-БТ”. Но това не се отрази на делата.

А  дотук по абсолютно идентични казуси двама съдии – Христо Лазаров в Русе и Владимир Ковачев в Благоевград излязоха с коренно противоположни решения. В Русе искът на „Техномаркет” срещу „Глориент” бе изцяло отхвърлен, а в Благоевград изцяло уважен.

Сега съдия Росица Иванова във Враца промени резултата и той стана 2 на 1 в полза на инвеститорите.

По всички дела пеевската верига твърди, че продажбите са нищожни, понеже нарушавали добрите нрави и се позовава на ниска продажба цена, липса на реално плащане, наличие на свързани лица. Всичко това – гарнирано с настоявания за съдебни поръчки до Италия, Нидерландия, Сейшелите.

Какво казва сега съдът във Враца?

Първо, продажбата е била по пазарни цени. Според приета и неоспорена от страните експертиза през 2006 г. пазарната стойност на имота е била 1 385 978,56 лв., а „Глориент” са платили 1 475 498,56 лв., което е повече.

Второ, въпросът дали е имало реално плащане или не няма отношение към валидността на сделката. „Продажбата е казуален договор, чиито правни последици настъпват с постигането на съгласие между страните. Липсата на плащане на продажната цена е факт, който поражда права на ищеца да удовлетвори притезанието си, но не влияе на действителността на сделката”, пише в решението на окръжния съд във Враца.

Въпреки това назначена тройна е установила осчетоводяване на плащанията, т.е. те са били реални.

Трето, дали в сделката са участвали свързани лица е без правно значение за действителността на договора.

„По изложените съображения предявените установителни искове за прогласяване на нищожността на договора за покупко-продажба следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани”, категорична е съдия Росица Иванова.

Тя задължава „Техномаркет” да плати и разноските на „Глориент” от 60 775,20 лв. И отхвърля като неоснователно възражението на пеевската верига, че адвокатският хонорар бил прекомерен. Няма прекомерност, защото делото е от фактическа и правна сложност, отсича съдията.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.