Последни новини
Home / Законът / Експертиза с 4 въпроса решава делото срещу съдийския избор за ВСС

Експертиза с 4 въпроса решава делото срещу съдийския избор за ВСС

Defakto.bg

Заключенията трябва да са готови до началото на септември

Методи Лалов

Техническа експертиза ще реши изхода по делото срещу съдийския избор на членове на новия ВСС. Това единодушно признаха днес оспорилият резултата от вота Методи Лалов, който бе сред кандидатите за съвета, и смесеният съдийски състав от ВКС и ВАС, който трябва да реши казуса.

В жалбата си Лалов бе категоричен: оспорва избора на шестимата съдийски избраници в новия съвет не защото се съмнява в техните качества, а заради недоверието в системата за електронно гласуване, избрана от повечето магистрати.

В експертизата ще участват специалисти от „Информационно обслужване“ и „Борика“, които трябва да отговорят на 4 въпроса: дали при гласуването на 17 и 18 юни е извършен нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване; ако да – в какво се е изразил той и отразил ли се е върху изборните резултати; имало ли е нерегламентирано изтичане на информация по време на изборния процес, както и да даде заключение за невалидните анонимни талони за гласуване, получени от заявилите желание за вот онлайн магистрати.

Заключенията трябва да са готови най-късно до началото на септември.

Очаква се „Борика“ и „Информационно обслужване“ да посочат до трима експерти, които да бъдат назначени от съда. А Методи Лалов трябва да внесе 3000 лв. депозит в срок от 3 работни дни.

След получаването на експертизата, ако заключенията й се оспорват, всяка от страните може да поиска да бъдат изслушани свидетели с познания в тази област.

Днес бе първото заседание по безпрецедентното дело – в него за първи път се тества предвидената с последните промени в ЗСВ възможност за съдебен контрол върху избора за членове на управленския орган на Темида. Новост е и смесеният съдебен състав, в който по закон влизат все върховни магистрати – трима от ВКС и двама от ВАС. Случайният избор определи в него да влязат Дария Проданова, Бойка Стоилова и Зоя Атанасова от ВКС и Илиана Славовска и Любомир Гайдов от ВАС.

Избирателната комисия, излъчила шестимата победители, се представляваше от нейния председател Светла Димитрова от ВКС.

Атмосферата в залата бе емоционална – след отхвърлянето на ред негови искания Лалов прикани съдиите да не му отнемат думата и да не пришпорват делото, тъй като то е решаващо включително за доверието в съдебната власт. Призна, че законодателят е оставил неясни ред същностни въпроси по това производство, което затруднява всички. Но направените от него искания целят да изяснят каква е сигурността на системата за електронното гласуване, а свеждането на експертизата до 4 въпроса предопределяло заключението й.

Председателят на състава Дария Проданова от своя страна остро реагираше на протестите на Лалов, включително с реплики :“Колега Лалов, като първа мярка ще ви изключа микрофона, после ще видим!“ и „Тази роля на жертва не в тази зала!“

Следващото заседание по делото ще е на 14 септември. Петимата върховни съдии вече обявиха: длъжни са да се произнесат преди конституирането на новия ВСС (което би трябвало да стане в началото на октомври).

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.