Последни новини
Home / Законът / За трети път: Мнозинството провали заседание на ВСС, трябваше да обсъждат обвинител №1 и съдебния закон

За трети път: Мнозинството провали заседание на ВСС, трябваше да обсъждат обвинител №1 и съдебния закон

Defakto.bg

Цацаров отговаря с предложение за европроверка на съдилищата

Поредният опит на ВСС да обсъди евродоклада за прокуратурата и мерките по него скандално се провали. За трети път, по една и съща причина – липса на кворум.

След като предишните две събирания на пленума на съвета предсрочно се разпускаха, защото мнозинството си тръгваше, днес повечето кадровици просто не дойдоха. За кворум се искаха 13 души, а се преброиха едва 11.

Оказа се, че част от липсващите, около 7 човека, са си пуснали отпуска за един ден. Биеше на очи липсата на почти цялата прокурорска колегия начело със Сотир Цацаров – в залата бяха само Магдалена Лазарова, Юлиана Колева и Елка Атанасова. Нямаше ги също Георги Колев, Димитър Узунов, Галя Георгиева.

Заседанието бе свикано извънредно от правосъдният министър Цецка Цачева по искане на шестима от ВСС, най-вече за да обсъдят най-накрая мерките по препоръките на европрокурорите, включително за контрол и надзор над обвинител № 1. Друга ключова точка бе обсъждане на позиция на ВСС по скандалния проект на ГЕРБ и Обединени патриоти за съдебния закон.

Любопитното бе, че своя „допълнителна” точка бе предложил и Сотир Цацаров. А именно – да се поиска независим евроанализ на „структурния и функционален модел на съдилищата и на действащия модел на разследване в Република България”. С други думи – след европроверката на прокуратурата, да се направи същата европроверка и на съдилищата.

Това искане очевидно остава за следващото заседание на пленума на 20 юли.

„Благодаря на министъра на правосъдието, че уважи молбата на наши колеги, но след две провалени заседания отново няма кворум. Подобен подход към работата на ВСС е най-малкото неконструктивен”, обяви Лозан Панов.

„Провали се обявяването на конкурс за 6 места в Софийския апелативен съд, който има очевидна нужда от още съдийски бройки. Няма да обдъми пак и евроанализа на прокуратурата, а най-вече ще изпуснем всякаква актуалност по Закона за съдебната власт. Всички съсловни организации на магистратите, организации на съдебната администрация и изобщо кой ли не взеха отношение към този проект, но не и ВСС! Отсъствието днес е съзнателно и безотговорно”, бе оценката на Калин Калпакчиев.

Цецка Цачева разпусна заседанието поради липсата на кворум.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.