Последни новини
Home / Законът / След Марешки, двама депутати от „Воля“ обвинени за изнудване

След Марешки, двама депутати от „Воля“ обвинени за изнудване

Defakto.bg

След като вчера лидерът на „Воля“ Веселин Марешкки получи обвинения за изнудване на 7 собственици на аптеки, днес обвиняеми станаха и двама негови съпартийци-депутати.

На мушката на прокуратурата са Кръстина Таскова и Пламен Христов, сочени за съучастници на Марешки в това престъпление.

След искането на Сотир Цацаров за имунитета им, те сами се отказаха от депутатската си защита.

Ето съобщението:

„Специализираното звено „Антикорупция“ при СГС привлече като обвиняеми Пламен Христов и Кръстина Таскова,  – народни представители от партия „Воля“ от 44- то Народно събрание в престъпление по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК.
Пламен Христов

Пламен Христов е обвинен за това, че в периода от 03.04.2013 г. до края на 2015 г. в градовете София и Видин, в съучастие с Веселин Марешки и а в един от случаите и с Кръстина Таскова е заплашил трима собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях. Целта на Христов и съучастниците му е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Собствениците на аптеки са заплашвани, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Кръстина Таскова

На Кръстина Таскова е предявено обвинение за извършено от нея в периода от края 2013 г. до края на 2015 г., в гр. Видин и в гр.София, в съучастие с Марешки и Христов престъпление по чл. 213а,  ал.2, т.4 във вр. с ал.1 от НК.

Пламен Христов и Кръстина Таскова са с мярка за неотклонение „Подписка“.

На 23.06.2017 г., главният прокурор внесе искане за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Пламен Христов и Кръстина Таскова. Христов и Таскова дадоха съгласие за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу тях.

Разследването продължава.“

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.