Последни новини
Home / Законът / Български и немски нотариуси обсъдиха сигурността на вписванията в Търговския регистър

Български и немски нотариуси обсъдиха сигурността на вписванията в Търговския регистър

Defakto.bg

Без надеждни регистри няма надежден търговски обмен – в това бяха единодушни участниците в Българо-немския семинар „Компетентността на нотариуса и правната сигурност на вписванията в Търговския регистър”, проведен в София.

Гостите от Нотариалната камара на ФРГ представиха доклади за компетентността на немския нотариус при удостоверявания на обстоятелства, подлежащи на вписване в Търговския регистър, за т.нар. пълномощни за подкрепа и други добри практики. Любопитен бе  сравнителен анализ на законодателството в редица европейски страни, което предвижда т.нар. предохранително производство – пълномощно, в което да бъде предвидено, че всеки, който счита, че трябва да бъдат защитени имуществените и облигационните му интереси в случай че изпадне в недееспособност, може да посочи лице, което да защитава и упражнява неговите граждански права.

На форума бе д-р Петер Колб, заместник на посланика на  Федерална република Германия в Република България. Той подчерта, че близо 5 хил. немски фирми работят в България, което създава работни места, и сигуността е важна за тях.

„Прозрачните обществени структури са изключително важни за търговския обмен. Само когато достоверната информация е налична, договорите могат да бъдат сключвани сигурно с отделните участници. Колко важна е сигурността на тези обществени структури стана ясно през последните години във връзка с редица публикувани в медиите материали за интензивно участие на чужди пощенски кутии за прикриване на търговски и финансови сделки. Всъщност действията на нотариуса са довели до разкриване на редица такива случаи.  Т.е. без надеждни регистри, без надеждна информация не може да се извършва надежден търговски обмен. Без достоверна констатация е трудно да се съхранят публичните интереси”, заяви от своя страна Рихард Бок, зам.-председател на Нотариалната камара на ФРГ.

Председателят на българската Нотариална камара Димитър Танев пък отбеляза промените в Търговския закон у нас по немски образец срещу т.нар „кражби на фирми“, които дават резултат. Направи заявка, че камарата ще инициира промени, свързани с превенция и предотвратяване на имотните измами, насочени срещу хората от третата възраст и недееспособните лица.

Във форума взеха участие и изпълнителният директор на Агенция по вписванията Зорница Даскалова, деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Сашо Пенов и други.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.