Последни новини
Home / Законът / Избраният във ВСС Красимир Шекерджиев: Готвените нови бонуси за кадровиците са пълно безобразие!

Избраният във ВСС Красимир Шекерджиев: Готвените нови бонуси за кадровиците са пълно безобразие!

Defakto.bg

Забраната за „външно“ финансиране изолира българските магистрати от света

Пълно безобразие – така избраният за член на новия ВСС от съдийската квота Красимир Шекерджиев определи предложенията за нови бонуси за кадровиците.

В момента Шекерджиев е съдия от ВКС. Пред БНР той  коментира проекта на петима депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти за поправки в съдебния закон, изненадващо появили се на 4 юли и вече пуснати за първо четене от правната комисия на НС.

„Ще напусна добрия тон и ще кажа, че тези промени са истинско безобразие. Аз съм абсолютно против кариерния бонук, никой не е отишъл във ВСС насила, а по желание, полагайки много усилия да попадне там. Още повече, че във Висшия съдебен съвет вече има немалко бонуси  – например заплата, в пъти по-голяма от магистратската. Кадровиците имат и доста привилегии – например коли с шофьори, докато във ВКС нямаме не само коли, но и паркоместа. И на този фон да се договори и бонус кадровикът в кой съд или прокуратура да отиде след изтичането на мандата му е безобразие“, категоричен бе Шекерджиев.

И допълни – така се заобикалят правилата за кариерно израстване, гласувани от самия ВСС. В същото време в момента конкурсите са „запушени“ и работещите в системата не могат да мръднат нито по хоризонтала, нито по вертикала.

На въпрос дали, когато встъпи като член на съвета, той самият ще ползва служебна кола, съдията отговори: „Има прекрасен трамвай № 7, който ще ми свърши чудесна работа за отиване на работа“.

Шекерджиев коментира и другата скандална поправка, забраняваща „външно“ финансиране за професионалните организациии не само.

„Проблемът с магистратските организации е много по-малък в сравнение с предлаганите проблеми за финансирането изобщо. Ако поправките бъдат приети, голяма част от дейността на Националния институт на правосъдието (НИП) ще бъде поставена в опасност. Ние сме членове на европейската съдебна мрежа. Всяка година десетки магистрати пътуват – на обмен, на стаж. Ако се прекрати това финансиране нито една делегация няма да може да отиде на учебно посещение нито в съдилищата от общността, нито в Люксембург“, илюстрира Шекерджиев.

Даде и друг пример: „В нашия съд (ВКС) дойде делегация от съдии от Косово по линия именно на този обмен. А сега българската магистратура изцяло ще бъде изолирана от всички подобни инициативи, ще бъдем лишени от възможност за обмен на знания, на идеи, чисто физически няма да можем да отидем до Академията в Трир, защото там финансирането не е национално“.

Въпреки че Върховният касационен съд „често и настоятелно“ е питан по законопроекти, които не касаят дейността му, неговото становище за поправките в съдебния закон не е поискано. Въпреки това на пленум, свикан по друг повод, върховните съдии са решили да изразят становище. Шекерджиев обаче се усъмни дали ВКС ще бъде чут, особено след като критиките му по промените в НПК, прехвърлящи делата за ВИП-корупция в спецправосъдието, бяха подминати от парламента.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.