Последни новини
Home / Законът / Трима министри на разпит за злоупотребите в НДК

Трима министри на разпит за злоупотребите в НДК

Defakto.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Вежди Рашидов ще дават показания

Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани за НДК. Това заяви пред журналисти днес главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.
А, както сам обяви във фейсбук доскорошният изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, той е получил призовка за обвиняем и трябва да се яви пред следовател на 20 юли (това стана ясно в края на миналата седмица). Поводът е разследването за злоупотреби със 17 млн.лв., целево отпуснати за предстоящото европредседателство на България.
„Министри ще бъдат извикани и разпитвани за НДК – при всички случаи мисля, че ще бъдат призовани Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов, с оглед на негови твърдения, че той е поискал да смени Мирослав Боршош, но в момента, в който се е върнал от отпуск вече не е бил принципал на НДК”, заяви днес главният прокурор. Уточни – статутът на Мирослав Боршош е „лице, което е получило призовка за явяване с цел повдигане на обвинение за престъпление за нецелесъобразно изразходване на средства“.
На въпрос дали ще има и други обвинени освен Боршош, Цацаров бе уклончив – зависело от преценката на наблюдаващия прокурор.
„Ние работим от сигнална справка на ДАНС, всичко друго е добавено към тази справка. Включително това, че наблюдаващият прокурор е изискал почти всички сключени договори с външни изпълнители, които Боршош като директор на НДК, е сключвал. Работи се по всички възможни линии. Тази, за която в момента е на лице готовност за начално работно обвинение, е тази по сигналната справка на ДАНС за 17-те млн. В тази справка има имена на министри с оглед на гласуването на решението за увеличаване капитала на НДК, но не и за злоупотреби от тях“, обяви главният прокурор.
Относно това дали парламентарната комисия за НДК може да повлияе на разследването, Цацаров отново не даде ясен отговор.
„НС има право на временни комисия. Утре в 14.00 часа на такава временна комисия съм поканен и аз, и ще се явя в знак на уважение към НС. Друг е въпросът, че мога да посоча факти от досъдебното производство, каквито наблюдаващият прокурор смята, че не са следствена тайна и аз ще спазя закона“, каза Сотир Цацаров.
Коментарът му бе направен след среща между него и двама министри – на здравеопазването Николай Петров и на вътрешните работи Валентин Радев,  посветена на агресията срещу медици. По този повод обвинител №1 ще издаде указания до всички РП да определят по един наблюдаващ прокурор, който да е в пряка връзка с болниците, където има спешни отделения.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.