Последни новини
Home / Законът / Появи се втора жалба срещу избора за ВСС, отпътува към съда

Появи се втора жалба срещу избора за ВСС, отпътува към съда

Defakto.bg

Не само Методи Лалов оспорва съдийския избор за новия ВСС. Това стана ясно на заседанието на съдийската колегия на съвета днес.

Втората жалба обаче е само срещу един избраник за кадровия орган – съдия Олга Керелска от ВКС. А подателят не е бил сред кандидатите за член на съвета, както беше Лалов. Нещо повече – и жалбата е просрочена. Но въпреки това не може да остане без реакция.

Жалбата-петиция против избора на Олга Керелска е подадена от Мануела Тошева. По първоначални данни тя би трябвало да е съдебен помощник във Върховния административен съд. Председателят на ВАС Георги Колев каза, че не я познава.

А пресцентърът на ВСС съобщи: „Жалбата-петиция против избора на г-жа Керелска за член на ВСС от квотата на съдиите, обявен с решение на Общото събрание на съдиите, проведено на 18.06.2017 г. е подадена от гражданка, чийто родственик е страна по дело, решено на последна инстанция с участие на магистрата.“

Законът обаче е категоричен – изборът за ВСС вече е обжалваем, а дали жалбата е допустима може да каже само съдът.

Правилата за съдебния състав в този случай също са особени – в него влизат все върховни съдии, излъчени на принципа на случайния избор, като трима са от ВКС и двама са от ВАС.

Двоумението на ВСС днес бе дали трябва да се избира нов състав по новата жалба или тя трябва да се изпрати на петимата избрани вече върховни магистрати, които разглеждат жалбата на Методи Лалов. На финала на заседанието си съдийската колегия на ВСС гласува: препраща жалбата-петиция срещу Олга Керелска на вече формирания състав. А той най-вероятно ще я обяви за недопустима.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.