Последни новини
Home / Законът / Дебат във ВСС: Може ли да се повиши съдия, бавил дела?

Дебат във ВСС: Може ли да се повиши съдия, бавил дела?

Defakto.bg

Може и трябва, ако е спечелил конкурс, а после ще го наказват

Покрай проведен конкурс за повишение в окръжните съдилища, в съдийската колегия на ВСС днес се разгоря дебат.

Повод бяха двама граждански съдии от Софийския районен съд Любка Голакова и Александър Ангелов (съименник на кандидата за шеф на СРС), изкарали отлични оценки на конкурса и класирани за гражданската колегия на СГС.

За двамата етичната комисия на съдийската колегия на ВСС е излязла със становище, че “не притежават в пълнота необходимите морални и професионални качества”. Поводът са чувствителни забави по дела, заради което вчера по предложение на Калоян Топалов и срещу двамата бяха образувани дисциплинарни производства.

Председателят на етичната комисия Даниела Костова днес обяви, че в СРС съдия Голакова е постигнала рекордна забава от 1533 дни за произнасянето на решение по дело. Това са над 4 години, забавата е започнала да тече от 4 март 2013 г. Такъв човек не бива да бъде повишаван, категорична бе Костова.

Калин Калпакчиев обаче се възпротиви и напомни за други случаи, когато при наличие на дисциплинарни дела магистрати са израствали в кариерата. Едната процедура е различна от другата, настоя Калпакчиев. А повишението след конкурс не е пречка за налагане на наказание след това, ако дисциплинарните обвинения се потвърдят.

Изненадващо, на същото мнение се оказа и Светла Петкова.

“Любка Голакова е класирана на второ място в конкурса с отличен успех, отговаря на всички изисквания на закона, съдия е в СРС повече от 14 г., с ранг “съдия във ВКС и ВАС”, досега срещу нея не е имало дисциплинарни производства, а постъпили в прокуратурата сигнали са се оказали неоснователни. Ни може с формулировка “не притежава в пълнота” качества да преграждаме кариерното развитие на магистрата. Да, в Инспектората има сигнали за забавени дела – няма спор, но в СРС всички са със забавени дела”, заяви Петкова.

С 9 срещу 4 галаса Любка Голакова бе повишена в СГС.

Случаят с Александър Ангелов мина без дебат, той също бе повишен в СГС с 8 срещу 4 гласа.

Съдия в СГС става и бившият зам.-председател на Софийския районен съд Албена Ботева, която бе издигана от колегите си за временен председател на съда след оставката на Методи Лалов, но ВСС тогава я отхвърли и избра Стефан Милев.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.