Последни новини
Home / Законът / Дебат във ВСС: Може ли да се повиши съдия, бавил дела?

Дебат във ВСС: Може ли да се повиши съдия, бавил дела?

Defakto.bg

Може и трябва, ако е спечелил конкурс, а после ще го наказват

Покрай проведен конкурс за повишение в окръжните съдилища, в съдийската колегия на ВСС днес се разгоря дебат.

Повод бяха двама граждански съдии от Софийския районен съд Любка Голакова и Александър Ангелов (съименник на кандидата за шеф на СРС), изкарали отлични оценки на конкурса и класирани за гражданската колегия на СГС.

За двамата етичната комисия на съдийската колегия на ВСС е излязла със становище, че „не притежават в пълнота необходимите морални и професионални качества“. Поводът са чувствителни забави по дела, заради което вчера по предложение на Калоян Топалов и срещу двамата бяха образувани дисциплинарни производства.

Председателят на етичната комисия Даниела Костова днес обяви, че в СРС съдия Голакова е постигнала рекордна забава от 1533 дни за произнасянето на решение по дело. Това са над 4 години, забавата е започнала да тече от 4 март 2013 г. Такъв човек не бива да бъде повишаван, категорична бе Костова.

Калин Калпакчиев обаче се възпротиви и напомни за други случаи, когато при наличие на дисциплинарни дела магистрати са израствали в кариерата. Едната процедура е различна от другата, настоя Калпакчиев. А повишението след конкурс не е пречка за налагане на наказание след това, ако дисциплинарните обвинения се потвърдят.

Изненадващо, на същото мнение се оказа и Светла Петкова.

„Любка Голакова е класирана на второ място в конкурса с отличен успех, отговаря на всички изисквания на закона, съдия е в СРС повече от 14 г., с ранг „съдия във ВКС и ВАС“, досега срещу нея не е имало дисциплинарни производства, а постъпили в прокуратурата сигнали са се оказали неоснователни. Ни може с формулировка „не притежава в пълнота“ качества да преграждаме кариерното развитие на магистрата. Да, в Инспектората има сигнали за забавени дела – няма спор, но в СРС всички са със забавени дела“, заяви Петкова.

С 9 срещу 4 галаса Любка Голакова бе повишена в СГС.

Случаят с Александър Ангелов мина без дебат, той също бе повишен в СГС с 8 срещу 4 гласа.

Съдия в СГС става и бившият зам.-председател на Софийския районен съд Албена Ботева, която бе издигана от колегите си за временен председател на съда след оставката на Методи Лалов, но ВСС тогава я отхвърли и избра Стефан Милев.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.